Társoldalunk:

A sakkszövetség a hétvégén lobbizik a 2024-es sakkolimpiáért

2019.09.06. 11:34

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ezen a hétvégén Budapesten tartja negyedévente soros elnökségi ülését. A magyar főváros most először ad helyet ennek az eseménynek, amely a sportdiplomácia szempontjából kiemelkedően fontos, hiszen ezen az ülésen készítik elő a 2024-es sakkolimpia rendezéséhez szükséges kiírást és pályázatot.

2020-ban Oroszországban, 2022-ben pedig Fehéroroszországban rendezik a következő két sakkolimpiát. A 2024-es versenynek nincs még helyszíne. A Magyar Sakkszövetség májusban megválasztott elnöke, Szabó László már korábban azt mondta, hogy Budapest szívesen rendezné meg ezt az eseményt.

"A sakkolimpia - ha az egyes nemzetközi versenyeket sorba állítjuk - létszámát tekintve az ötödik legnagyobb sportesemény a világon" - mondta el Szabó László a Digisport Reggeli Start című műsorában. 540 táblán, 11 fordulón keresztül, 9000 négyzetméteren zajlik a sakkolimpia. A legutóbbin a férfiaknál 184, a nőknél 150 ország csapata indult el.

Egy sakkolimpia megrendezése óriási szervezési feladatForrás: NurPhoto/Oleksandr Rupeta/NurPhoto/Oleksandr Rupeta

3000 sportoló, az őket kísérő szakemberek és edzők, az újságírók utaznak el egy sakkolimpiára. A rendező országnak nemcsak a versenyt, de a FIDE-kongresszust is vendégül kell látnia. Ezekből az adatokból is az látszik, hogy nem mindennapi feladat egy sakkolimpia megszervezése."

A FIDE elnöke, az orosz Arkagyij Dvorkovics pénteken este érkezik Budapestre és ekkor találkozik először Szabó Lászlóval. A szombati elnökségi ülés elején a magyar szövetség elnöke bemutatja a hazai szövetséget és beszél a magyar sakkozás jelenlegi állapotáról is.

"Egy ilyen ülésen a legfontosabb az, hogy a döntéshozókat meggyőzzük arról, hogy Budapest remek házigazdája lenne a 2024-es sakkolimpiának" - mondta Szabó László. 

Az sem lenne mindegy, hogy a FIDE elnöksége - amelynek 28 tagja közül 26 eljön Budapestre - ne érvényesítse feltétlenül a rendezés kontinentális rotációját.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnökeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A következő két sakkolimpia Európában lesz, nagyszerű lenne, ha a FIDE vezetése nem abban gondolkodna, hogy a 2024-es olimpiát mindenképpen Európán kívül rendezzék meg."

A budapesti elnökségi ülés után a FIDE decemberben véglegesíti a 2024-es sakkolimpia rendezési pályázatának kiírását. Szabó László azt is elmondta, hogy a magyar sakk életében a szövetség sportdiplomáciai tevékenysége rendkívüli jelentőséggel bír, mert a komoly és sikeres magyar sportdiplomácia húzza fel és magával a magyar sakkot.

Forrás.