Guardiola esküdt ellensége vezeti a magyar-szlovák Eb-selejtezőt

fbl Horizontal FOOTBALL AMERICAN SHOT YELLOW CARD
Spanish referee Antonio Mateu Lahoz shows a yellow card to Manchester City's Brazilian goalkeeper Ederson during the UEFA Champions League second leg quarter-final football match between Manchester City and Liverpool, at the Etihad Stadium in Manchester, north west England on April 10, 2018. (Photo by Anthony Devlin / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken délután derült ki, hogy a spanyol Antonio Mateu Lahoz fogja vezetni a Magyarország–Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőt. A spanyol bíró rutinjához nem férhet kétség, de nem egy könnyű eset, amiről a legtöbbet Pep Guardiola tudna mesélni.

A 2011 óta FIFA-bíró 42 éves Mateu Lahoz valóban jónéhány rangos meccset vezetett már, így vb-selejtezőket, a 2018-as oroszországi tornán két vb-csoportmeccset is, az Európa-ligában és a Bajnokok Ligájában 2011, illetve 2012 óta kap rendszeresen feladatot. Utóbbi sorozatban az előző kiírásban ő dirigálta a Tottenham–Ajax elődöntő londoni meccsét.

Nem egy szívbajos fickó, 88 nemzetközi meccsén 319 sárga és 13 piros lapot osztott ki, és ő volt az, aki a 2017-18-as sorozat negyeddöntőjének Liverpool–Manchester City párharcában a második meccsen, a manchesteri Etihad Stadionban a lelátóra zavarta a hazaiak menedzserét, Pep Guardiolát.

Mateu Lahoz nem fél elővenni a lapokat a zsebéből Forrás: AFP/Anthony Devlin

A City a 3-0-ra elveszített első mérkőzés után fogadta a Liverpoolt, és Guardiola a meccs előtt pár nappal bőszen osztotta Mateu Lahozt, akin még az előző szezon Monaco elleni elődöntőjében az 5-3-ra megnyert hazai meccsen sárga lapot adott Sergio Agüerónak, ahelyett, hogy büntetőt ítélt volna, a másik oldalon viszont befújt egy 11-est, igaz, azt Radamel Falcao kihagyta. A dolognak később lett jelentősége, amikor a második meccset 3-1-re megnyerte a francia csapat, így ők jutottak a döntőbe.

A következő idényben pedig a Napoli javára fújt be két tizenegyest a City kárára, mondjuk, azt a meccset is megnyerték az angolok 4-2-re. Ettől függetlenül az említett Pool elleni meccs előtt Guardiolának valahogy eszébe jutott honfitársa:

"Emlékszem, mi történt tavaly, 1-1-re álltunk otthon a Monaco ellen, Agüero harcolt ki egy nyilvánvaló büntetőt, ami mellé egy piros lap is járt volna, de a spanyol bíró, nem fújta be. 2-1-re vezethettünk volna, ehhez képest mi kerültünk hátrányba. Az ilyen döntések nagyon fontosak" – mondta Guardiola. Két nappal később kiderült, hogy Mateu Lahoz fújja a Pool elleni visszavágót, és jött is a botrány.

Jól kezdett a City a 0-3 után, meg is szerezte a vezetést, majd a lefújás előtt nem sokkal Leroy Sané talált a vendégek kapujába, a spanyol bíró azonban les miatt érvénytelenítette a gólt, amit Guardiola a pályáról lefelé menet vehemensen szóvá is tett, amire válaszul Mateu Lahoz a lelátóra zavarta. A City pedig 2-1-re kikapott.

"Ő egy különleges fickó, aki szereti a feltűnést" – kommentálta a meccs másnapján a történteket Guardiola. Mateu Lahoz pedig a legutóbbi BL-kiírásban meg sem közelítette Manchestert.