Hiába a sok házigazda, ha harmaduk nem jut ki a foci-Eb-re

Russia St.Petersburg Economic Forum logo UEFA football SPIEF 2019 SPIEF
5907034 07.06.2019 Euro 2020 soccer championship's trophy is displayed during the "Football in the city interiors" session as part of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) at ExpoForum Convention and Exhibition Centre in St. Petersburg, Russia. Evgeny Biyatov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Tizenegy ország tizenkét városában kerül sor a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra. A selejtezősorozat felénél, vagy éppen egy fordulóval túl azon, azonban már látszik, hogy lesz olyan helyszín, ahol nem szurkolhatnak helyi csapatnak a hazai drukkerek, ez pedig alaposan rányomhatja a bélyegét a hangulatra.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) irányításától azóta igen messzire került Michel Platini forradalmi ötlete volt az egész Európát behálózó rendezés. Először még 2000-ben, Belgium és Hollandia, majd nyolc évvel később Ausztria és Svájc, míg 2012-ben Lengyelország és Ukrajna osztozott a házigazda szerepén. Az UEFA minden esetben erős kézzel fogta a gyeplőt – erre különösen az utóbbi esetben volt szükség – így a közös lónak nem lett túrós a háta.

Összeurópai bajnokság Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Joerg Koch

Talán ezen felbuzdulva találta ki a francia sportvezető, hogy ha már a torna neve „Európa-bajnokság", akkor miért ne rendezhetné egész Európa a bajnokságot.

Azt gyorsan belátták Nyonban is, hogy 12 rendező város válogatottját nem lehet garantált helyhez juttatni, így mindenkinek selejteznie kell, aki ott akar lenni az Eb-n, és ez bizony járhat olyan kellemetlenségekkel, hogy bizonyos városokban – az UEFA reményei szerint minél kevesebb ilyen lesz – nem lesz hazai csapat. Van, ahol ez nem olyan nagy veszteség, mondjuk Bakuban, ahol a házigazdaszerep kihirdetése után biztosan lehetett tudni, hogy az azeri csapat nem fog kijutni az Eb-re. Glasgow-ban viszont életre szóló élménytől fosztja meg futballbarátokat, hogy Tartan Army csak semleges szemlélője lesz a Hampden Parkban színre lépő csapatok meccseinek. Kivéve azt az egy csoportmeccset, amikor majd az angol válogatott lesz az egyik vendég. Azt már nagyon várják.

A rendezők városok az UEFA által összeállított párosítás szerint:
A csoport: Róma (Olaszország), Baku (Azerbajdzsán)
B csoport: Szentpétervár (Oroszország), Koppenhága (Dánia)
C csoport: Amszterdam (Hollandia), Bukarest (Románia)
D csoport: London (Anglia), Glasgow (Skócia)
E csoport: Bilbao (Spanyolország), Dublin (Írország)
F csoport: München (Németország), BUDAPEST (MAGYARORSZÁG)

Valamennyi rendező városban legalább három csoportmeccsre és egy egyenes kieséses találkozóra kerül sor.

  • Csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendezhet: Amszterdam, Bilbao, BUDAPEST, Bukarest, Dublin, Glasgow és Koppenhága
  • Csoportmeccset és egy negyeddöntőt rendezhet: Baku, München, Róma és Szentpétervár
  • Csoportmeccset, egy nyolcaddöntőt, valamint az elődöntőket és a döntőt rendezheti: London

Akik már biztosan elszálltak

A két fentebb említett város, azaz Baku és Glasgow már a matekban sem bízhat, sem az azeri, sem a skót csapatnak nincs valós esélye, hogy odaérjen a csoport első vagy második helyére – ezúttal nem lesz pótselejtezőt érő legjobb harmadik hely, aki lemarad az 1-2-ről, annak függöny le. Kivéve persze, ha segítségére siet a Nemzetek Ligájában elért helyezés, de erről majd cikkünk végén írunk bővebben.

Az azeriek a mi csoportunkban, vagyis az E-ben szerepelnek, öt forduló után 1 pontjuk van, azt viszont éppen a vb-ezüstérmes horvátok ellen szerezték hazai pályán. Hátra van még három forduló, ahol az azeriek még szerezhetnek 9 pontot (elméleti síkon, mármint), de az előttük álló horvát, szlovák, magyar, walesi négyes tagjai még játszanak egymás ellen, azaz ők is gyűjtenek pontokat, így Baku biztos, hogy hazai csapat nélkül marad.

Az azeri válogatott hátralévő meccsei: Magyarország–Azerbajdzsán (október 13.), Azerbajdzsán–Wales (november 16.), Szlovákia–Azerbajdzsán (november 19.)

Ugyanez a sors vár Glasgow-ra is, miután a skót válogatott ragaszkodik rossz szokásához, és az 1998-as világbajnokság után sorozatban a tizenegyedik világ- vagy Európa-bajnokságról készül lemaradni. Az I csoportból a hat forduló után hibátlan, 18 pontos belgák és a mögöttük trappoló 15 pontos oroszok is sorra hozzák a kötelező győzelmeket, esélyt sem adva a csoport többi tagjának, köztük a 6 ponttal az ötödik helyen álló, csak a szokás szerint 0 pontos San Marinót megelőző skótoknak sem.

Azért ez hiányozna:

A belgák a következő fordulóban San Marino ellen matematikailag is biztossá teszik a kijutást, míg a skótok ugyanaznap Oroszországban fognak várhatóan végleg kiszállni a versenyből.

A skót válogatott hátralévő meccsei: Oroszország–Skócia (október 10.), Skócia–San Marino (október 13.), Ciprus–Skócia (november 16.), Skócia–Kazahsztán (november 19.)

Akik még bajban lehetnek

A szívünk megszakad, hogy ezt a bekezdést a magyar válogatottal kell kezdenünk, de ez a szomorú valóság. Marco Rossi csapata öt forduló után ugyan a második helyen tanyázó Szlovákiával azonos pontszámmal (9) áll, mögöttünk azonban ott állnak három ponttal lemaradva az egy meccsel kevesebbet játszó walesiek. Szalai Ádámék hiába győzték le a Groupama Arénában a vb-ezüstérmes horvátokat, és az előző Eb-n elődöntőbe jutó walesieket is, a szlovákoktól elszenvedett két vereség nagyon sokba kerülhet a végelszámolásnál.

Egy lesgól volt a különbség a szlovákok javára, de maradt még esély

A magyar labdarúgó-válogatott kulcsfontosságú Eb-selejtezőn fogadta hétfőn este a Groupama Arénában Szlovákiát. Sajnos hiába játszott jól Marco Rossi csapata, 2-1-re kikapott, így nehéz helyzetbe került a csoportban. Az első szlovák gól leshelyzet után esett és sárga lapot is sokkal könnyebben adott a spanyol bíró a magyaroknak, mint a szlovákoknak.

Ha nyolc forduló után ugyanannyi ponttal állunk – amire megvan az esély – akkor első helyen az egymás elleni eredmények rangsorolnak, amiből mi nem jöhetünk ki jól. A két válogatott további menetrendje szinte egymás tükörképe: Wales, Azerbajdzsán és Horvátország vár mindkét csapatra. Azonban miután a csoport élén álló horvátok előnye csak egy pont, és ahogy azt láttuk, ők sem verhetetlenek, és pont a három üldözőjükkel fognak még játszani, ebben a csoportban még bármi megtörténhet.

A csoport állása:
1. Horvátország 5 3 1 1 10- 5 10 pont
2. Szlovákia 5 3 - 2 9- 7 9
3. Magyarország 5 3 - 2 7- 6 9
4. Wales 4 2 - 2 4- 4 6
5. Azerbajdzsán 5 - 1 4 5-13 1

A csoport további programja:
október 10.:
Horvátország–Magyarország, Split 20.45
Szlovákia–Wales, Trnava 20.45
október 13.:
Magyarország–Azerbajdzsán, Groupama Aréna 18.00
Wales–Horvátország, Cardiff 20.45
november 16.:
Azerbajdzsán–Wales, Baku 18.00
Horvátország–Szlovákia, Rijeka 20.45
november 19.:
Wales–Magyarország, Cardiff 20.45
Szlovákia–Azerbajdzsán 20.45

Bajban lehetnek a románok is, akik nagy versenyfutásban vannak a svédekkel és a norvégokkal az F csoport második helyéért – hat forduló után előbbieknek egy pont az előnye, utóbbiaknak egy pont a hátránya keleti szomszédunkkal szemben. A sorsolásuk viszont kimondottan kedvezőnek tűnik: egy veszélyes feröeri túra után otthon fogadják mindkét skandináv csapatot, mielőtt az utolsó fordulóban egy már tét nélküli meccsen lépnek pályára a csoportot addigra minden emberi számítás szerint megnyerő spanyolok otthonában. A norvégok még fogadják a spanyolokat és Feröert, a kettő között utaznak Bukarestbe, végül pedig Máltára, míg a svédek Málta (i), Spanyolország (o), Románia (i), Feröer (o) sorozatra készülhetnek. Bizakodhatnak a románok...

Két fogadó ország csapata fut versenyt a C csoportban, ahol öt meccs után az élen álló németek (12 pont) helyzete a hullámzó játék ellenére is biztosnak tűnik, pláne úgy, hogy Észtország (i), Fehéroroszország (o) és a jelenleg második (szintén 12 ponttal) Észak-Írország vár rájuk, ez utóbbi meccs is otthon, Frankfurtban.

Joachim Löwnek nincs túl sok izgulnivalója Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A hollandoknak négy meccsből van 9 pontjuk, viszont egyre jobb formát mutatnak, amiről a németek is tudnának mesélni a hamburgi 2-4 után. A következő fordulóban Hollandia–Észak-Írország meccset is rendeznek, majd egy minszki turné után Virgil Van Dijkék Belfastban lépnek pályára – szerintünk itt fog eldőlni, hogy Amszterdamban lesznek-e holland meccsek. Mindenesetre a németek a belfasti 2-0-lal nagy szívességet tettek a hollandoknak, annyi szent.

A D csoportban is két leendő házigazda, Írország és Dánia is jó helyzetből várja a hajrát, előbbi 11 ponttal a csoport éllovasa, utóbbi 9 ponttal a második helyen áll. Csakhogy az ötcsapatos csoport harmadik helyén az egy meccsel kevesebbet (4) játszó, nyolcpontos Svájc igyekszik nagyon, és könnyen előfordulhat, hogy Shaqiriék kitúrják az egyik rendezőt. A következő két fordulóban sok kérdésre választ kapunk, ugyanis

október 12-én Dánia–Svájc, három nappal később pedig Svájc–Írország meccset rendeznek.

És miközben a svájciaknak már csak a Grúzia (o) és Gibraltár (i) elleni két kötelező feladat lesz hátra, addig a két rivális az utolsó fordulóban éppen egymás ellen fog meccselni Dublinban.

A csoportjukat hat forduló után egyaránt hibátlan produkcióval vezető angol, olasz, spanyol trió kijutása nem kérdés, hanem tény.

Menekülő út

Az UEFA által 2018-ban első alkalommal útjára indított Nemzetek Ligája, ha sok mindenre nem is, de arra biztosan jó volt, hogy egy utolsó utáni esélyt adjon az Eb-részvételre azoknak a csapatoknak, amelyek nem jutottak ki a selejtezősorozatból. A folyamatot egyszerűnek semmiképpen sem neveznénk, maradjunk annyiban, hogy izgalmas,

és adott esetben nem kis szerepe lehet benne, hogy a magyar válogatott története során először lépjen pályára hazai közönség előtt egy Európa-bajnokságon.

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat hatodik játéknapján ugyan visszacsúszott a harmadik helyre a csoportjában, azaz nem jutna ki egyenes ágon az Eb-re, de a Nemzetek Ligájában elért helyezése alapján jelen állás szerint játszhatna az Eb-részvételért.

Az nem lehet, hogy itt ne lépjen pályára a magyar válogatott az Európa-bajnokságon Forrás: Puskás Ferenc Aréna

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az NL harmadosztályában csoportmásodikként zárt, így összesítésben a 31. helyet szerezte meg múlt ősszel. Leegyszerűsítve: akkor lesz érintett a jövő márciusi rájátszásban, ha a mögötte végzett együttesek közül legfeljebb egy jut ki az Eb-re a hagyományos selejtezősorozatból. Jelenleg pedig kizárólag az NL-ben 38. helyezett Szlovénia áll Eb-részvételt jelentő helyen, ami azt jelenti, hogy a magyarok éppen pótselejtezősök.

Papíron az NL mind a négy osztályából négy-négy csapat vehetne részt a rájátszásban. Jelen állás szerint azonban az első és második vonalból mindössze három-három válogatott nem jutna ki közvetlenül az Eb-re, az ott fennmaradó egy-egy helyet a harmadosztályból töltenék fel, a magyarok pedig így jutnának rájátszást érő helyhez.

Jelenleg az A divízióból Hollandia, Svájc és Izland, a B-ből Bosznia-Hercegovina, Ausztria és a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szereplő Wales, a C-ből Skócia, Norvégia, Szerbia, míg a D-ből Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország lenne érintett a rájátszásban.

Az első három trióhoz sorsolás útján csatlakozna egy-egy csapat a Bulgária, Izrael és Magyarország alkotta hármasból.

A pótselejtezős négyes tornákon elődöntőket és döntőt rendeznek.

Az Eb-selejtezőkből még négy kör van hátra, azaz sok változás lehet, így akár a magyarok is kivívhatják egyenes úton a részvételt. Ha ez mégsem sikerülne, akkor arra kell figyelni, hogy az NL-rangsorban a magyarok mögött lévő csapatok közül legfeljebb egy végezzen csoportja első két helyén. E tekintetben négy csoportot érdemes követni: az A-ban Koszovó van versenyben Csehországgal az Anglia mögötti második helyért, az F-ben Románia harcol a svédekkel és a norvégokkal a spanyolok mögötti második pozícióért, a rendkívül kiegyenlített G-ben Szlovénia és Észak-Macedónia is versenyben van még a lengyelekkel, az osztrákokkal és az izraeliekkel, míg a J-ben az örmények hátránya csak három pont a második finnekkel szemben.

A jövő nyári kontinensviadalt 12 ország egy-egy stadionjában rendezik, Budapesten három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor. Ha a magyarok kijutnak, akkor legalább két találkozójukat hazai pályán vívhatják a csoportkörben.