Legyőzte az Intert, felvette a telefont és újságcikket diktált Milánóból

Izsó Ignác; Pintér Sándor akció egész alakos fotó FOTÓ FOTÓTÉMA játékvezető KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása labda sportoló SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 1976. május 15. Izsó Ignác (k, Vasas) Pintér Sándor (b) mellett tör kapura a Vasas - Budapesti Honvéd NB I-es labdarúgó-mérkőzésen a Népstadionban. A mérkőzés végeredménye: 3:0. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
Hogy kommentálná ma a magyar sportsajtó azt, ha az olasz Internazionale együttesét sorsolnák össze valamelyik kupacsapatunkkal? Még a legbizakodóbbak is csak annyit írnának le, hogy az esélyek nem mellettünk szólnak. Hasonló helyzetben volt 1976-ban a Budapesti Honvéd, amely az UEFA Kupa első fordulójában fogta ki a milánói kék-fekete együttest. Talán nem lövöm le a poént, ha azt mondom, ezt megelőzően magyar csapat tétmeccsen soha nem győzte le az Intert – pláne nem idegenben. És azóta sem. Szóval, a Honvéd 43 évvel ezelőtti sikere olyan történet, amely tényleg egyedülálló a magyar futballban.

1976. július 6. Az UEFA zürichi központjában az UEFA Kupában induló Budapesti Honvédnak az olasz Internazionale együttesét húzzák ki ellenfélnek. A Honvéd idegenben, Milánóban kezdi meg a párharcot.

Ez persze már nem a Helenio Herrera vezette „csoda-Inter", azaz a Grande Inter, amely 1965-ben a Benficát 1-0-ra legyőzve megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, azaz a Bajnokok Ligája elődjét (ahol még valóban csak egy-egy ország bajnokai indulhattak).

Helenio Herrera, az Inter legendás edzője volt. A 76-os meccsen már nem ő ült a kispadon Forrás: sportskeeda.com

A milánói kék-feketék az 1975-76-os bajnokságban a negyedik helyen végeztek, így kerültek az UEFA Kupába. Abból a zseniális, majd' egy évtizeddel korábbi Interből csak Mazzola és Facchetti maradt meg hírmondónak, a többiek – Corso, Suarez, Burgnich, Domanghini – már befejezték a játékot.

Boldog olaszok Dorogon

1976. szeptember 11-én, 4 nappal a milánói fellépés előtt a Honvéd Dorogon játszott az NB I. 6. fordulójában. 7000 néző előtt 2-2-re végeztek a felek.

A Honvéd-szurkolók egymástól csak annyit kérdezgettek, hogy ha Dorogon nem sikerült nyerni, akkor mi lesz Milánóban?

Szinte mindenki biztos volt abban, hogy az Inter játszi könnyedséggel szerzi meg a győzelmet. Így volt ezzel az a három elegáns úr is, akik a dorogi pálya tribünjén bőszen jegyzeteltek. Ők voltak az Inter megfigyelői. Határtalan derűlátással utaztak haza Milánóba.

Izsó Ignác (k, Vasas) Pintér Sándor (b) mellett tör kapura a Vasas - Budapesti Honvéd NB I-es labdarúgó-mérkőzésen a Népstadionban Forrás: MTI/Németh Ferenc

A Népsport – hosszas tanakodás után – nem küldött ki senkit a milánói meccsre. A szerkesztőségben úgy lehettek vele, hogy a Honvéd még a döntetlenre sem képes, akkor meg minek menjen bárki is.

Majd az edző, Lakat Károly tudósít a meccsről...

Nem először kérték fel erre a feladatra, neki pedig nem jelentett gondot, hogy egy-egy találkozó után sajtóképesen fogalmazva diktálja le az anyagot. (Most tűnődjünk el egy picit ezen: a vezetőedző a meccs okozta adrenalinbomba lefojtása közepette betűzi a pesti gépírónak Giacinto Facchetti nevét.)

Halló, Budapest? Itt Lakat doktor Milánóból

„A budapesti tavaszból a borongós őszbe érkeztünk Milánóba. Viharban repültünk, szakadó esőben szállt le a gépünk, a rossz idő bizony megviselte a kedélyeket" – így kezdődik Lakat Károly jelentése a lombard fővárosból egy nappal a mérkőzés előtt. „A keddi edzésen megjelent az Inter edzője, Giuseppe Chiapella, aki végignézte a foglalkozásunkat. (Ugye, mai szemmel olvasva ez is hihetetlen - a szerk.) Természetesen az olasz edző érdeklődött a mi összeállításunk felől. Annyit mondtam neki, hogy a Dorogon szereplő csapatból Weimper most kezdőember lesz. Chiapella mosolygott és annyit mondott: ezt ő is így gondolta. Tehát a mi összeállításunk így fest: Gujdár – Kelemen, Kocsis I., Szűcs, Varga J. – Pál, Kocsis L., Pintér – Fehérvári, Kozma, Weimper."

Ezzel az edző letette a telefont, majd vacsorázni ment.

A Blaha Lujza téren a Népsportban betördelték a legendás 3-as oldalt (itt jelentek meg a labdarúgórovat cikkei), majd az egész ment a nyomdába. A leglelkesebb szurkolók már éjfél előtt a Blaha aluljáróban olvashatták, mit ír a másnapi Népsport, mit jelentett Lakat doktor Milánóból.

Lakat Károly (a képen) jobbra, a Honvéd edzőjeként diktálta le a milánói történteket a Népsportnak Forrás: MTI/Németh Ferenc

„Kedvező helyzetben az FTC és a Budapesti Honvéd" – olvasható a Népsport 1976. szeptember 16-i címlapjának tetején. Ezzel az egy mondattal kommentálta a lap azt a tényt, hogy a Ferencváros a BEK-ben 5-1-re nyert a luxemburgi Jeunesse Esch ellen, míg a Honvéd Milánóban 1-0-ra győzött az Inter otthonában. Ilyen azóta sem történt, meg annak előtte sem.

A győzelemnek döbbenetes hatást kellett volna kiváltania. Csakhogy a milánói összecsapást sem a tévé, sem a rádió nem közvetítette.

A tévében a Dózsa–Bilbao UEFA-kupa-meccs került képernyőre, a rádióban meg a Megyeri utat, az Üllői utat és a Fenerbahce-stadiont kapcsolták. Milánóból semmilyen hír, kép, rádióadás nem érkezett.

Jegyzőkönyv

Internazionale – Budapesti Honvéd 0-1 (0-1)
Milánó, San Siro, 30.000 néző. Vezette: Corver (holland)
Inter: Bordon – Gasparini (Roselli), Fachetti, Oriali, Bertini – Bini, Martini, Merlo – Anastasi, Mazzola, Libera (Pavone)
Honvéd: Gujdár – Kelemen, Kocsis I., Szűcs, Varga J. – Pál, Kocsis L., Pintér – Fehérvári, Kozma, Weimper
Gól: Kozma (34.)
A 34. percben gyors összjáték végén Kozma a balösszekötő helyén ugrott ki. Kicsit kisodródott, de még így is át tudott emelni Bordon fölött, s a labda a kapu közepébe hullott.

Lakat diktál

Egy óriási győzelem, amelyet az edző, Lakat Károly egyes szám első személyben tudósított a Népsportban.

Azt kértem: ha az Interhez kerül a labda, mindenki azonnal fusson hátra és már a pálya közepén próbáljuk visszaszerezni a labdát. Terveinket sikerült valóra váltani, mert okosan, taktikusan játszottak a fiúk.

Az Inter csapata az 1976/77-es bajnokságban Forrás: Wikipedia

A szünetben mindenkit arra figyelmeztettem, hogy az egy gól szép előny, de van még hátra 45 perc. És köztudott: az Internek félelmetes az utolsó negyedórája. Így is történt. Az Inter hajráját szerencsésen sikerült átvészelnünk, mégpedig azért, mert mozgásban volt az egész csapat, s ha valaki hibázott, ketten is a segítségére siettek. Nemcsak erőnlétileg, hanem technikailag is felülmúltuk az ellenfelet. A mieink vastapsot kaptak, az Intert kifütyülték.

A Corriera della Sera című napilap újságírója így dühöngött a Honvéd győzelme után: „A magyar edző blöffje teljesen megzavarta az olaszokat. Lakat Károly – miután közölte az olaszokkal az összeállítást –

felcserélte a játékosok mezeit,

ezzel alaposan megtévesztette olasz kollégáját. A magyarok jobbak voltak, az Inter vereséggel fizetett meg tévedéseiért és kihagyásaiért."

Olasz lapjelentés a Honvéd hihetetlen győzelméről Forrás: Origo

Lakat Károlynak még arra is maradt energiája, hogy a Népsport egy nappal későbbi számában visszapillantó cikket írjon.

Ugyanakkor a játékosoknak azt mondtam, az 1-0-s vezetés ellenére gondolkodjanak úgy, mintha az ellenfél vezetne. Semminek nincs még vége, hiszen ahogy mi idegenben győzni tudtunk, a nagy nemzetközi rutinnal rendelkező Intert képesnek tartom arra, hogy Budapesten hasonló sikert érjen el. Persze, ez már egy új fejezet lesz, s bízom abban, hogy a továbbjutást is kiharcolhatja a csapat."

Utóirat

  • Három nappal a nagy győzelem után a Népstadion kettős rangadójának első meccsén az Újpesti Dózsa 4-1-re nyert a Budapesti Honvéd ellen. A Népsport a Honvéd kapusának, Gujdár Sándornak kettes osztályzatot adott.
  • Egy hét múlva, ugyancsak a Népstadionban a Csepel ellen egy kiszenvedett 1-0-s győzelemmel hangolt a Honvéd az Inter elleni visszavágóra.
  • Az olasz csapat a Milánóra rátelepedett köd miatt nyolcórás késéssel esett be Budapestre.
  • 1976. szeptember 29-én a Népstadionban 25 ezer néző előtt a Honvéd 1-1-es döntetlent ét el az Inter ellen és kiütötte az olasz csapatot az UEFA Kupából.
Póczik József gólöröme mellette Weimper István a Honvéd-Internazionale UEFA Kupa-visszavágón Forrás: Origo
  • Három nappal később a Népstadionban 72 ezer (!) néző előtt az MTK 3-0-ra legyőzte a Honvédot.
  • A bajnokság végén a Honvéd a negyedik helyen végzett.
  • Ez volt az a történet, amelyben egy magyar futballcsapat tétmérkőzésen legyőzte az Internazionalét. A mai napig az egyetlen ilyen magyar együttes a Budapesti Honvéd volt.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk.