Vágólapra másolva!
Az Arsenal 3-0-s frankfurti győzelemmel kezdte az Európa-liga 2019-2020-as kiírását az első forduló legnagyobb rangadóján. Pedig az eredmény nem tükrözi a játék képét, a Frankfurt sokkal többet tett a győzelemért, de egy kiállítás megpecsételte a sorsát. A Kádár Tamást foglalkoztató Dinamo Kijev is nyert, Vécsei Bálint, Kecskés Ákos és Holender Filip csapata, a Lugano viszont kikapott.

A koraesti mérkőzések legnagyobb rangadója egyértelműen a Frankfurt-Arsenal összecsapás volt, a német csapat az elődöntőig, az angol a fináléig jutott az előző szezonban. Az Eintracht komoly nyomás alá helyezte az Ágyúsok kapuját, rengetegszer próbálkozott, de vagy pontatlanul céloztak a játékosok, vagy Martinez kapus mutatott be bravúrt. Aztán a 38. percben szinte a semmiből szerzett vezetést az Arsenal, Joseph Willock fejezett be egy kontrát egy szerencsés lövéssel, ami egy védő lábán megpattanva hullott Trapp kapujába.

A második félidőben is a Frankfurt játszott fölényben, a 70. percben már 20 fölött járt a lövések száma, főleg André Silva kísérletezett sokat, de a befejezésekkel meggyűlt a bajuk. A 79. percben még nagyobb bajba került az Eintracht, ugyanis Dominik Kohr begyűjtötte második sárgáját, így emberhátrányba került a hazai együttes. A 85. percben aztán eldőlt a mérkőzés, a 18 éves Bukayo Saka 20 méterről zseniálisan lőtte ki a jobb alsó sarkot, majd a 87. perc végén Aubameyang adta meg a kegyelemdöfést, beállítva a 0-3-as végeredményt.

Ami a magyar érdekeltséget illeti, a Kádár Tamást foglalkoztató Dinamo Kijev óriási fölényben játszott a svéd Malmö ellen, de csak a 84. percben tudta megszerezni a vezetést. A magyar válogatott védője végig pályán volt. A svájci Lugano csapatában Vécsei Bálint és Kecskés Ákos is kezdő volt, előbbit a 82. percben cserélték le, Holender Filip pedig a 70. percben állt be, de ő sem tudott segíteni csapatán, amely 1-0-ra kikapott Koppenhágában.

Kecskés Ákosék (balra) vereséggel kezdték az Európa-ligát Forrás: MTI/EPA/RITZAU SCANPIX/Liselotte Sabro

Érdemes még megemlíteni az APOEL-Dudelange összecsapást, ahol a luxemburgi klub az 51. percben már 2-0-ra vezetett, hét perccel később viszont már 3-2 volt Thomas Doll csapatának.

A vendégek azonban nem adták fel, a 83. percben ismét náluk volt az előny, amit a lefújásig meg is tartottak.

A Lazio hiába vezetett Kolozsvárott, a CFR még az első félidőben kiegyenlített, a másodikban pedig meg is fordította a mérkőzést, és 2-1-re nyert.

Eredmények:
Európa-liga, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
APOEL (ciprusi)-Dudelange (luxemburgi) 3-4 (0-1)
Qarabag (azeri)-Sevilla (spanyol) 0-3 (0-0)
B csoport:
Köbenhavn (dán)-Lugano (svájci) 1-0 (0-0)
Dinamo Kijev (ukrán)-Malmö (svéd) 1-0 (0-0)
C csoport:
Basel (svájci)-Krasznodar (orosz) 5-0 (2-0)
Getafe (spanyol)-Trabzonspor (török) 1-0 (1-0)
D csoport:
LASK Linz (osztrák)-Rosenborg (norvég) 1-0 (1-0)
PSV Eindhoven (holland)-Sporting Lisboa (portugál) 3-2 (2-1)
E csoport:
CFR Cluj (román)-SS Lazio (olasz) 2-1 (1-1)
Rennes (francia)-Celtic Glasgow (skót) 1-1 (1-0)
F csoport:
Standard Liege (belga)-Vitória (portugál) 2-0 (0-0)
Eintracht Frankfurt (német)-Arsenal (angol) 0-3 (0-1)