Határon innen és túl is hatalmas támogatást kap Zsóri Dániel

Zsóri Dániel csodagólja Magyarországon már nyert egy díjat
Vágólapra másolva!
Szeptember 23-án a milánói Scalában, a FIFA-gála keretein belül hirdetik ki a Puskás-díj 2019-es győztesét. A díj története során először egy magyar is van a jelöltek között, Zsóri Dániel a DVSC színeiben a Ferencváros ellen ollózott góljával az egyik kandidáló. Szöllősi Györggyel, a Puskás-ügyek nagykövetével beszélgettünk a Puskás-díj létrejöttének történetéről, illetve Zsóri Dániel esélyeiről.

Kérem, meséljen nekünk a díj létrejöttének körülményeiről.

Idén tízéves a díj, 2019-ben 11. alkalommal kapja meg a gyönyörű aranyból és üvegből készült trófeát az „év gólját" szerző labdarúgó. Dr. Csorba István volt az ötletgazda, aki egy részletes tervvel keresett meg a Nemzeti Sport szerkesztőségében, hogy alapítsunk egy globális góllövői díjat, amit természetesen a legjobb góllövőről nevezhetnénk el. Később, a FIFA hatására változott az elképzelés, hogy ne a legtöbb, hanem a legszebb gólt szerző játékost jutalmazzuk. 2007-ben, az UEFA kongresszusán kerestem meg Sepp Blatter FIFA-elnököt az addigra Puskás Ferencné által jóváhagyott ötlettel, amit ő nagyon pozitívan fogadott, majd az MLSZ és Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató segítségével csaknem három év után jutottunk el oda, hogy

2009. október 20-án, Felcsúton a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián, az alapító, Orbán Viktor meghívására Blatterrel bejelenthettük a díj megalapítását.

Még abban az évben a FIFA-gálán Puskás Ferencné átadta az első Puskás-díjat Cristiano Ronaldónak, az első győztesnek. A FIFA-gála jelentősen átalakult az utóbbi 10 évben, változott a helyszín, az időpont, az elnevezés, a kategóriák, a díjak dizájnja, egy változatlan eleme van csupán az ünnepségnek, a Puskás-díj, amiben nem kevés munkánk van Csányi Sándor elnök úrral, a FIFA alelnökével.

Zsóri Dániel az első magyarként nyerheti meg a Puskás-díjat Forrás: Origo

Először van magyar a jelöltek között. Hogy látja az esélyeket, mennyi sansza lehet Zsóri Dánielnek Lionel Messivel szemben?

A korábbi szabályok szerint szinte biztos vagyok benne, hogy Zsóri lenne a győztes. Eddig a szurkolók szavazhatták meg a díj nyertesét, és mi magyarok emlékezhetünk rá,

hogy a 2016-os Európa-bajnokságon is mennyire lelkesen voksoltak a hazai szurkolók Gera Zoltán csodálatos góljára.

A megváltozott szabályok szerint a szurkolók szavazhatták meg ugyan a jelöltek közül a három legszebb gólt, viszont a végső győztest egy korábbi kiváló csatárokból álló bizottság választja ki. Szóval Zsóri Dániel sorsa többek között Christian Vieri, Ronaldo és Miroslav Klose kezében van, de egyáltalán nem tartom esélytelennek.

Ők döntenek a Puskás-díjról

Ann Kristin Aarones (Norvégia)
Brandi Chastain (Egyesült Államok)
Han Duan (Kína)
Julie Fleeting (Skócia)
Miroslav Klose (Németország)
Michael Owen (Anglia)
Patrizia Panico (Olaszország)
Ronaldo (Brazília)
Yaya Toure (Elefántcsontpart)
Christian Vieri (Olaszország)

Ha a marketingszempontok döntenek, Messi lesz a győztes, egyáltalán nem érdemtelenül persze, de ha a zsűritagok elvonatkoztatnak a góllövő személyétől, Zsóri lehet a Puskás-díjas. Biztos vagyok abban, hogy kettejük közül kerül ki a győztes, ami önmagában remekül hangzik: a futballtörténet egyik legnagyobbja, Lionel Messi vagy a fiatal magyar, Zsóri Dániel...

Szöllősi György a Puskás-ügyek nagykövete és Zsóri Dániel a FIFA-gálára való elutazás előtt Forrás: nso.hu

Tudott lobbizni annak érdekében, hogy először nyerhesse meg magyar labdarúgó a Puskás-díjat?

Bárcsak tudtam volna! Megtette viszont ezt az MLSZ apparátusa, amely információim szerint már a gól megszületésekor jelezte a FIFA-nak, hogy különleges találatról van szó, amelynek rendkívüli története van: egy 18 éves srácot élete első felnőtt bajnoki mérkőzésén becserélnek, majd a 93. percben tizenhat méterről győztes gólt ollóz. Én csak annyit tehettem, hogy szavaztam a gólra, ahogyan magyar szurkolók tízezrei, s persze önmagában a Puskás-díj létrejöttéért egykor rengeteget lobbiztam.

hiszen Zsóri személyében egy nagyváradi illetőségű fiatalemberről van szó. Aki mellesleg tizennyolc évesen a legfiatalabb Puskás-díjas lehet, de már így is összekapcsolta a múlt dicsőségét, Puskás nevét a magyar futball jövőjével.

Íme a három jelölt gól a Puskás-díjra:

Zsóri Dániel gólja:

Lionel Messi gólja:

Juan Quintero gólja:

Szavazzon!

Ön szerint ki kapja meg 2019-ben a Puskás-díjat?