Az apát Keane agyonrúgta, a fiú Európa legjobb góllövője lehet

CL - 19/20 - RB Salzburg vs. KRC Genk League match Red Bull Foetball 19 spo Jersey Season 2019 DRESS KRC Genk Sports Club CL SPORT UEFA 2020 matchday Competition FOOTBALL Football match Austria RB Salzburg Sportsman SP Soccer Fuvuball Club jersey MATCH CH
Salzburg, Austria September 17, 2019: CL - 19/20 - RB Salzburg Vs. KRC Genk Erling Haaland (FC Salzburg) cheered after his goal to 2: 0, jubilation / joy / emotion / goaljubel / goalkeeper / goalkeeper / | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Lassan egész Európa megtanulja a norvég tinicsatár, Erling Braut Haaland nevét, annak ellenére, hogy nem igazi topbajnokságban szerepel. A 19 éves támadó a Red Bull Salzburgban, Ausztria topklubjában, Szoboszlai Dominik csapattársaként focizik, és elképesztő ütemben szerzi a gólokat. A Bajnokok Ligájában eddig két forduló volt, de ha a fiatalok így folytatják, valami nagy dolog is kisülhet a Salzburg BL-idényéből, és könnyen lehet, hogy a január legnagyobb feladata az lesz, hogy megtartsák a legnagyobb tehetségeiket.

„Először, amikor megérkezett a Molde csapatához, nem gondoltam, hogy igazi klasszis lehet belőle. Egészen hirtelen fejlődött hatalmasat, ilyet még nem láttam korábban. Sokkal erősebb, mint amilyennek tűnik, és sokkal gyorsabb, mint azt bárki gondolná" – mondta Ruben Gabrielsen, a Molde játékosa Erling Haalandról (így írják angolosan a nevét).

Haaland első Bajnokok Ligája-meccsén rögtön egy bizonyos Wayne Rooney nyomdokaiba lépett, ugyanis legutóbb az angol szupersztárnak sikerült mesterhármassal debütálnia a BL-ben. Rooney 2004-ben a Fenerbahce ellen lőtt hármat első unitedes meccsén, Haaland a Genk elleni 6-2-n rúgott hármat (azon a meccsen egyébként Szoboszlai Dominik is góllal debütált a BL-ben).

A Salzburg-Genk meccs góljai:

19 évesen és 58 naposan ő lett a harmadik legfiatalabb triplázó a BL-ben. Raúl 18 évesen és 113 naposan lőtt hármat a Fradinak, míg Rooney 18 éves és 340 napos volt. Külön érdekesség, hogy Haaland 45 perc alatt megszerezte a három gólját, mindössze három lövésből.

Erling Braut Haaland első gólöröme a Genk ellen Forrás: AFP/Joe Klamar

Haaland a Salzburg színeiben ebben az idényben összesen 11 meccsen 18 gólnál jár, és már van négy mesterhármasa. A Genk ellenin kívül szerzett kettőt a bajnokságban, egyet pedig az Osztrák Kupában.

„Nagyon boldog vagyok, hogy három gólt szerzett. Az emberek eddig azt mondták, oké, lövöldözi a gólokat az osztrák bajnokságban, de most a nagy színpadon is betalált, ráadásul mesterhármast szerzett" – mondta Haaland csapattársa, Zlatko Junuzovic a Genk elleni meccs lefújása után.

Haalandnak az újságírókkal egyelőre meggyűlik a baja: nem lehetett túl könnyen szóra bírni a Genk elleni meccs után, de annyit azért elmondott, reméli, a Salzburg lehet az idén, ami az előző idényben az Ajax volt.

Nem egészen így kezdődött

Európában még csak kezdenek megismerkedni az ifjú tehetség nevével, de Norvégiában az elmúlt másfél évben elképesztő népszerűségre tett szert, pedig nem egészen úgy indult a pályafutása, ahogy azt gondolhatnánk.

Haaland 16 évesen a norvég másodosztályban, a Bryne csapatában szerepelt, de 16 meccsen egyetlen gólt sem tudott szerezni nevelőegyesületében. Hiába szerepelt Németországban, az egyik legnagyobb tehetséggondozónak számító Hoffenheim csapatánál próbajátékon, nem kellett a Bundesliga-klub akadémiájára az ifjú norvég.

Az akkor Ole Gunnar Solskjaer vezette Molde viszont látott fantáziát Haalandban, 2017 nyarán leigazolta őt az élvonalbeli csapat. Az első idényében 20 meccsen négy gólt szerzett, majd a másodikban elképesztően beindult, és minden sorozatot figyelembe véve 16 gólt szerzett.

Erling Braut Haaland a Molde mezében Forrás: NurPhoto/Mike Kireev/NurPhoto/Mike Kireev

A neve sok helyen bekerült a megfigyelők noteszeibe, 2018-ban Solskjaer már jelezte, több európai csapatnak is nemet mondtak már.

A téli átigazolási időszakban többek között a Juventust is visszautasítva végül a Salzburgban kötött ki Haaland.

„Természetesen megtisztelő a Juventus érdeklődése, de túl korai lett volna egy ilyen csapathoz igazolnom. A Salzburg az a csapat, amely a legjobban illik hozzám, és itt akartak a legjobban leigazolni. Itt több lehetőségem lesz játszani" – mondta januárban az északi gólvágó.

Az első fél évében öt meccsen kapott szerepet, ezeken egy gólt szerzett, majd ősszel repülőrajtot vett Salzburgban a fiatal támadó.

A bajnokságban nyolc meccsen 11 gól a mérlege, egy-egy osztrák Kupa- és BL-meccsén egyaránt mesterhármast szerzett Haaland.

Családban marad

Akik már minimum a 30-as éveikben járnak, és követik az angol focit, azoknak ismerős lehet a Haaland név, nem véletlenül. A játékos édesapja egy bizonyos Alf-Inge Haaland, aki Angliában a Nottingham Forest, a Leeds United és a Manchester City játékosa is volt, 34 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban.

Az idősebb Haaland neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, akit 2001 áprilisában Roy Keane brutálisan megrúgott.

A videón az első jelenet miatt törlesztett Keane, majd látjuk a brutális szabálytalanságát is:

Keane hárommeccses eltiltást és pénzbüntetést is kapott, majd később az ír középpályásra további eltiltást, és 150 ezer fontos büntetést is kiszabtak. Keane szándékosan törlesztett egy korábbi összetűzésük miatt. Az is csak évekkel később derült ki, hogy a brutális szabálytalanságnak is köze volt ahhoz, hogy Haaland végül visszavonult, alig pár meccsen tudott a belépő után még pályára lépni, de azt követően már soha nem játszott teljes 90 percet.

Az idősebb Haaland mellett még a sztármenedzser, Mino Raiola egyengeti Erling pályafutását, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb egy topliga élcsapatánál bukkan majd fel.

Haaland (középen) és Szoboszlai ünnepli a Salzburg második gólját a Genk ellen Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Fotostand / Wassmuth

„Az elsődleges célom, hogy jobb legyek, mint az édesapám, aki 181 meccsen lépett pályára a Premier League-ben" – mondta a csatár.

Kézenfekvő lehet egyébként az angol bajnokság Haaland számára, ugyanis a fiatal játékos Leedsben született, és az északi játékosoknak amúgy is kedvelt célpontja a szigetország, arról nem is beszélve, hogy korábbi edzője, és egyik példaképe Ole Gunnar Solskjaer is éppen Angliában dolgozik napjainkban.

„Nagy hatással volt az életemre, edzőként és emberként is. Nyert Bajnokok Ligáját, fantasztikus játékos volt.

– mondta Haaland Solskjaerról. „Egész életemben arról álmodoztam, hogy a világ legjobb klubjaiban szerepelhessek, különösen az angol foci áll közel a szívemhez" – tette hozzá.

Salzburgban okkal imádják Erling Braut Haalandot Forrás: AFP/Krugfoto

Haaland egyik másik példaképe is szerepelt az Old Traffordon.

„Számomra Zlatan a legnagyobb. Van valami olyan a játékában, ami senki másében nincs meg. Ő is Skandináviából indult, így valakinek át kell majd vennie a szerepét" - mondta Ibráról az ifjú tehetség.

Gólt lőttem az Anfield Roadon! Én is!

A Salzburg a Bajnokok Ligája második fordulójában Liverpoolban lépett pályára. Az osztrák csapat 3-0-s hátrányból állt fel, de Haaland betegsége miatt csak a kispadon kezdett. Jesse Marsch az 56. percben, 3-2-nél küldte be a norvég csatárt, akinek ezúttal négy percre volt szüksége a gólszerzéshez.

A Liverpool végül 4-3-ra nyert, és egy családi vita is lezárult, ugyanis Alf-Inge Haaland után a fiú is gólt szerzett a Liverpool stadionjában. Alf még 1997-ben, egy karácsonyi meccsen talált be a Leeds játékosaként.

Szoboszlai Dominik és Erling Braut Haaland az Anfield Roadon Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

„Most már ugyanannyi gólom van az Anfielden, mint neki. Eddig mindig azt hallgattam tőle, hogy gólt szerzett Liverpoolban, az Anfielden, de most már én is. Őrült meccs volt, de megmutattuk, hogy a legmagasabb szinten is képesek vagyunk a jó játékra. Nagyon közel voltunk a pontszerzéshez."

Haaland eddig két meccsen négy gólt szerzett a BL-ben, a Salzburg következő ellenfele majd az olasz Napoli lesz.

Elképesztő rekord

2019. május 30-án már beírta a nevét a történelemkönyvekbe Erling Haaland azzal, hogy az U20-as világbajnokságon, a Honduras elleni meccsen 9(!) gólt szerzett.

Kilenc gól egy meccsen:

A norvég ifjúsági válogatottakban összesen 30 gólt lőtt 44 meccsen, a felnőttek között eddig kétszer léphetett pályára.

A legtöbb játékos számára a csúcspont lehet egy pályafutás során a BL-ben szerzett mesterhármas, de Haaland számára ez csak a kezdet volt. Az osztrákoknak nem lesz könnyű dolguk a BL-ben, ugyanis a Genk mellett a címvédő Liverpool és a Napoli van még a négyesükben, de szurkolunk, hogy a fiatalok másolják az Ajax legutóbbi fantasztikus idényét, ami után ki tudja, milyen sztárklubokban köthetnek ki a legújabb tehetségek, köztük Erling Braut Haaland és mondjuk Szoboszlai Dominik.