Cafu: Jó helyre került a Puskás-díj

CUP-FR98-BRA-DEN-CAFU Horizontal SPORT-ACTION WORLD CUP MATCH SOCCER PLAYER QUARTER-FINAL
Brazilian defender Cafu (#2) controls the ball as he is challenged by Denmark's Jan Heintze during the1998 Soccer World Cup quarter final match between Denmark and Brazil, 03 July at the Stade de la Beaujoire in Nantes. Brazil won 3-2. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO PATRICK KOVARIK (Photo by PATRICK KOVARIK / AFP)
Vágólapra másolva!
A szombaton Nyíregyházán megrendezésre kerülő teqball-gála pénteki sajtótájékoztatója után exkluzív interjút adott az Origónak a kétszeres világbajnok brazil Cafu, aki a teqballt jött népszerűsíteni hazánkba.

Van-e már teqball-asztal a Copacabanán?
Ha jól tudom, nem is egy. Nálunk Brazíliában „futmesa" néven ismert ez a játék, és a hagyományosabb „futevolei" mellett (a strandröplabda lábbal játszott változata – a szerk.) egyre nagyobb teret nyer magának a tengerparton is.

Mi az a három legfontosabb képesség, amit fejleszt egy labdarúgón ez a játék?
A teqball a technikai képességek közül a labdaérintést és a labdakezelést fejleszti a legjobban, mindemellett ez egy folyamatos koncentrációt és gyors döntéshozatalt igénylő játék, így mentálisan is erőssé tesz. Továbbá az állóképességed is fejlődik azáltal, hogy nincs megállás a labdamenetek között, és így folyamatosan mozgásban vagy.

Ki az, akivel szívesen, és aki ellen nem szívesen játszaná a teqballt?
Ronaldinho és Ronaldinho (nevet).

Cafu a 2002-es vb-döntő után Jokohamában Forrás: MEXSPORT/Photogamma

Páratlan képességű futballista volt, aki mindent tudott a labdával.

Látta-e Zsóri Dániel Puskás-díjas gólját?
Nem gól, hanem bombagól volt.

Mit tanácsolna azoknak a fiataloknak, akik profik szeretnének lenni?
Első tanács: járjanak rendesen iskolába. A tanulás a legfontosabb. Második: mindenképpen sportoljanak valamit mellette, mert a sport a társadalmi beilleszkedés egy fontos eszköze, mely által jobbá tudjuk tenni a világot.

A szerdai Real Madrid-Osasuna mérkőzésen két fiatal brazil, Vinícius Jr. és Rodrygo is gólt szereztek, valamint Éder Militao is megállta a helyét. Fényes jövő előtt áll a brazil futball?
Úgy vélem, igen.

Járt már nálunk a 2004-es magyar-brazil óta? Hogy tetszik Budapest?
Most vagyok itt azóta először. Sajnos, a 2004-es ittlétemkor még aktív játékos voltam, mely sok-sok kötelezettséggel járt, így nem volt alkalmam várost nézni.

A kétszeres világbajnok Cafu az 1998-as Brazília-Dánia világbajnoki mérkőzésen Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Profiként gyakorlatilag a stadionokon és a szállodák előterén kívül mást nem nagyon látunk az adott városból, ezt most Budapest esetében vasárnapig igyekszem bepótolni.