Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtök este az Európa-liga csoportkörének második fordulójában fogadja a bolgár bajnok Ludogorec csapatát. A sors fintora, hogy a két csapat már júliusban, a Bajnokok Ligája selejtezőjében is összefutott. Akkor Szergej Rebrov csapata kettős győzelemmel lépett túl ellenfelén, de ez a Ludogorec már minden bizonnyal nem az, amelyik simán, kettős vereséggel pottyant ki a Fradi ellen.

Nagyon régen volt már a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének sorsolása, de június közepén még kevesen reménykedtek abban, hogy majd októberben is a Fradi nemzetközi kupameccseivel lehet foglalkozni. A Ludogorec bivalyerős csapat, annak ellenére is, hogy a Vidi egy évvel korábban szintén a BL-selejtezőben kiütötte a bolgárokat. A Fradi ráadásul hazai pályán kezdett, úgy, hogy az UEFA bakizott egy elég nagyot a sorsolás közben.

A Ludogorec ötödször próbált meg magyar csapat ellen nyerni nemzetközi kupában, remélhetőleg ez most sem fog sikerülni. Az eddigi mérleg: négy meccs, egy döntetlen, három vereség, három rúgott, hat kapott gól.

Hatalmas nemzetközi rutin

Annak ellenére, hogy a sok átalakuláson átment Ludogorec csak 2011-ben jutott fel először a bolgár élvonalba, nagyon komoly nemzetközi tapasztalata van. A razgradi csapat feljutása után rögtön megnyerte a bajnoki címet, amit azóta sem engedett át másnak, zsinórban nyolcnál járnak a bolgár zöld sasok.

Az első bajnoki cím után jöhetett az első BL-selejtező, ahol a Dinamo Zagreb még túl nagy falatnak bizonyult, de 2013-ban már a BL playoff-köréig jutott a bolgár csapat, majd a Basel elleni kettős vereség után az El csoportkörében találta magát, ahol meg is nyerte a csoportját a PSV, a Dinamo Zagreb és az Odessza előtt, tavasszal még búcsúztatta a Laziót, majd a nyolcaddöntőben a Valencia volt a végállomás.

Volt ok az örömre a Ludogorec elleni első meccs után Forrás: Csudai Sándor - Origo

2014-ben a BL csoportkörébe is belekóstolhatott a Ludogorec, és annak ellenére, hogy a Real Madrid, a Liverpool és a Basel mögött negyedikként esett ki, megverte a svájciakat és pontot rabolt a Liverpooltól. Egy kisebb baki után 2016-ban újra BL-meccsek voltak Razgradban, három döntetlennel a PSG és az Arsenal mögött harmadik lett a bolgár csapat, a Baselt megelőzve.

A Ludogorec az elmúlt három idényben egyaránt az El csoportkörében szerepelt, 2017-ben a Braga mögött második lett a csoportjában, megelőzve a Hoffenheim és a Basaksehir csapatát, majd a Milan ellen esett ki.

Közös az elmúlt két évben, hogy a Vidi és a Fradi elleni BL-kiesést is egy Európa-liga-csoportkör követte, tavaly a Bayer Leverkusen, a Zürich és a Larnaca mögött csak negyedik lett.

A fentiek tükrében nem meglepő tehát, hogy sokan féltették a Ferencvárost, amely a korábbi években rendre csődöt mondott a nemzetközi kupákban, de Szergej Rebrov megmutatta, hogy neki és a csapatának is van keresnivalója az európai kupaküzdelmekben.

Dibusz fantasztikus védése, edzőváltás, veretlen Ludogorec

Régen volt már a két júliusi meccs, és ahogy akkor sem, most sem a Ferencváros a találkozó egyértelmű esélyese. Nyáron hosszú, ausztriai edzőtáborozást követően, egy több poszton megváltozott Ferencváros fogadta a bolgár bajnokot, és a hazai 2-1-es győzelem után sem mehetett biztosra senki.

Sztojcso Sztojev a budapesti meccs előtt magabiztosan nyilatkozott, azt mondta, nagyon messzire szeretnének jutni a Bajnokok Ligájában, így a Ferencváros elleni párharcot csak az első lépcsőnek tartják ezen az úton. Nos azóta a Ludogorec sincs a BL-ben, és Sztojev sincs a csapatnál.

Új edző a Ludogorecnél

A Maribor elleni döntetlen után (ami egyébként csoportkört ért a Ludogorecnek) edzőt váltott a csapat, Sztojev helyére korábbi segítője, Sztanyiszlav Gencsev került. A 38 éves szakember korábban játszott Razgradban, hétszer volt bolgár válogatott. Két évvel ezelőtt hagyta abba a játékot, és rögtön edzőnek állt.

Sztojev a budapesti meccset érezhetően egy kisiklásnak tekintette, biztos volt benne, hogy a hazai közönsége előtt majd kiharcolja csapata a továbbjutást.

Nemhogy a továbbjutás nem sikerült, de a Ferencváros kettős győzelemmel ütötte ki esélyesebb ellenfelét.

A visszavágó 21. percében már kettővel vezetett a Ferencváros, majd jött egy hihetetlen bolgár roham, de ki nem emlékezne Dibusz Dénes védésére, amikor Jacub Swierczok panenkás büntetővel próbálkozott.

A második félidő elején Tokmac is gólt szerzett, majd Heister öngóljával alakult ki a végeredmény, a Fradi 3-2-re nyert, kettős győzelemmel lépett tovább, és jöhetett a máltai Valletta, majd a kiesés a Dinamo ellen és a Suduva elleni siker az El-ben, ami 15 év után európai csoportkört jelentett a Fradinak.

A bolgárok nem panaszkodhattak a sorsolásra, a folytatásban az izlandi Valurt, a walesi TNS-t és a szlovén Maribort kellett kiütniük a csoportkörért.

A Ludogorec egyébként azóta veretlen, hogy a Fradi 3-2-re nyert Razgradban, 18 lejátszott meccsen csak hat döntetlenje volt, az új edzővel eddig hat meccsen hat győzelem a mérleg. A Fradi sincs rossz formában, ebben az idényben csak két veresége van, egy a Dinamo elleni BL-selejtezőben és egy a bajnokságban.

Továbbjutó helyen

Arra még azért nem fogadnánk, hogy a záráskor is ez lesz a helyzet, de egy kör után a Ludogorec és a Ferencváros áll a H csoport két továbbjutó helyén.

Az első fordulóban a Fradi Barcelonában alkotott maradandót, a Rebrov-csapat újabb bravúrral ért el 1-1-es döntetlent az Espanyol otthonában.

Jó volt látni a Fradi játékát, idegenben sem illetődött meg a csapat a csoportkör első meccsén.

Az első félidőben szinte végig irányította a játékot, a másodikban pedig nagyon szervezetten sikerült megtartania az egyik pontot.

A Ludogorec úgy ütötte ki 5-1-re hazai pályán a CSZKA Moszkvát, hogy a félidőben még az oroszok vezettek. A második félidőben Claudiu Keserü triplázott, ezzel pedig az Európa-liga történetének harmadik olyan játékosa lett, aki két csapatban is mesterhármast szerzett, korábban a Steaua színeiben is lőtt hármat, akkor az Aalborgnak. Rajta kívül Raúl Bobadilla (Young Boys, Augsburg) és Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund, Arsenal) érte még el ezt a sikert. Háromszor eddig csak Radamel Falcao triplázott a Porto játékosaként.

A Ludogorec az első körben alaposan meglepte a CSZKA Moszkvát Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A Ludogorecnek tehát ez lesz a harmadik próbálkozása Magyarországon, és egyértelműen az első győzelem a céljuk a bolgároknak, erről beszélt a sajtótájékoztatón Gencsev is, aki szerint a sok sérült miatt ő sem tudott volna más eredményt elérni júliusban.

"A szervezett játék a Ferencváros erőssége, és hazai pályán a közönsége nagyban segíti a csapatot" - mondta a riválisról Gencsev, aki úgy vélte,

nagyon kiegyenlített a csoport, szerinte egyik gárda győzelme sem lenne meglepő bármelyik ellenféllel szemben.

"Ez már egy más kiírás, és annak ellenére más ellenfél, hogy a játékoskeret nem változott. Hazai pályán, telt ház előtt várjuk a Ludogorecet. Mindenki nagyon várja már a csütörtök estét, de teljesen más lesz ez az összecsapás, mint bármelyik júliusi volt. A Ferencváros négy kört ment a selejtezőkben, nyilván ez önbizalmat adott a játékosoknak, de itt már jobb csapatok vannak, másképp játszanak az ellenfelek is" - mondta Szergej Rebrov, aki hozzátette, a magyar fociért is küzdene az El-ben.

Bravúros döntetlent ért el a Fradi az Espanyol otthonában Forrás: AFP/Josep Lago

Lovrencsics Gergő, az FTC csapatkapitánya szerint minden ilyen meccs ünnep a játékosoknak, és mindenki szeretné megmutatni magát a nemzetközi porondon is. A Fradi védője szerint fontos lehet, hogy egyénileg ismerik az ellenfél játékosait, ezt pedig megpróbálják kihasználni a pályán.

A Ferencváros-Ludogorec meccs csütörtökön 18.55-kor kezdődik majd a Groupama Arénában, a találkozót a lengyel Bartosz Frankowski vezeti majd.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V