A világ legelzártabb országa is nemzetközi kupadöntőt rendezhet

fbl Horizontal ILLUSTRATION GENERAL VIEW STADIUM EXTERIOR VIEW
This photo taken on April 6, 2017 shows a general view of the Kim Il-Sung stadium in Pyongyang. (Photo by Ed JONES / AFP)
Vágólapra másolva!
November 2-án első ízben rendeznek nemzetközi kupadöntőt a világ talán legelzártabb országában, Észak-Koreában. 

Az Ázsiai Futballszövetség (AFC) tájékoztatása szerint az Ázsiai Futball Konfederáció Kupája (AFC Cup) döntőjére az észak-koreai főváros, Phenjan 50 ezer nézőt befogadó, az ország egykori vezetőjéről elnevezett létesítményében, a Kim Ir-szen Stadionban kerül sor.

Az egyik résztvevő a hazai 4.25 SC (azaz Április 25. SC), míg a másik a libanoni al-Ahed csapata lesz, mindkét együttes először jutott el a második számú ázsiai kupa fináléjába.

A japán megszállás ellen harcoló, Kim Ir-szen által életre hívott észak-koreai gerillahadsereg "születésének" dátumát nevéül választó hazai csapat egyértelmű esélyese a finálénak, miután az 1985 óta íródó nemzetközi pályafutása során a 4.25 még soha nem veszített mérkőzést saját közönsége előtt.

Észak-Koreába nem egyszerű bejutni (és néha kijutni sem), az AFC tájékoztatása szerint minden érdeklődőnek magának kell gondoskodnia a beutazáshoz és az országban való tartózkodáshoz szükséges vízumról. A roppant elszigetelt ország részéről ez egy újabb jele lehet az enyhülésnek a 2018-as phjongcshangi téli olimpián látott közös koreai csapat létrehozása, valamint, hogy október 15-én, közel harminc év elteltével léphet újra pályára Észak-Koreában a dél-koreai válogatott a 2022-es világbajnokság selejtezőjében.