Társoldalunk:

Legenda lehetne, helyette nézhetetlen focival gyötri a világot

2019.10.04. 11:51

Friedhelm Funkel a mai német labdarúgás egyik legtapasztaltabb szereplője. Hogy alig hallott róla valaki? Ám nehéz eldönteni, hogy ez a kvázi ismeretlenség a kvalitásaiból fakad, a habitusából, vagy egyszerűen balszerencsés volt az egész sportpályafutása. Az a sportpályafutás, mely majdnem 50 éve tart professzionális szinten.

19 éves korától 36 évesig játékosként szerepelt, majd 1990-es visszavonulása óta edzőként tevékenykedik. Viszonylag hosszú játékos-pályafutása három év kivételével a Bayer 05 Uerdingennél zajlott. Részese volt a klub aranykorának. Persze az Uerdingen aranykorát nem lehet sok más német csapat hasonló időszakához hasonlítani. A kiscsapat 14 évnyi Bundesliga-szereplésének csúcspontját a nyolcvanas évek második felében érte el, és ekkor végig meghatározó tagja volt Friedhelm Funkel. Viszont két kiesést is megélt a krefeldi együttessel, a második után három évre távozott. Kaiserslauternbe igazolt, és többek között UEFA Kupa-elődöntőt is játszott azzal a csapattal, amelyben Brehme, Briegel és Bongartz is társa volt.

Friedhelm Funkel 1980-ban a Kaiserslautern játékosakéntForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Jörg Schmitt

Ám a szíve visszahúzta Krefeldbe, és amikor a Bayer 05 harmadszor is feljutott az első osztályba, visszatért oda. A kiscsapat a következő néhány évben beírta magát a német labdarúgás történelemkönyvébe.  1985-ben Német Kupát nyert (a döntőben a Bayern Münchent győzte le), az ezzel kivívott KEK-szereplés egészen az elődöntőig tartott.  A következő bajnokságban harmadikok lettek. Funkel (mármint Friedhelm, ugyanis a nagy sikerekben végig társa volt testvére Wolfgang is) az Uerdingen mezében 254 Bundesliga-találkozón 59-szer talált be az aktuális ellenfél kapujába. Ennél több gólt senki nem szerzett a manapság a harmadosztályban szereplő csapatban Bundesliga-mérkőzésen. Ez azért is különleges bravúr, mert néha csatárként játszott, máskor a középpályán, de voltak olyan találkozói is, amikor a védelmet irányította.

Ahogy játékosként is igazi német erényeket csillogtatott, úgy trénerként is: precíz, megbízható, pontos. Csak a sokoldalúság veszett el valahol. Ha a német foci elmúlt 50 évéről készítene valaki egy végtelen hosszúságú filmet, az első 2-3 órában biztos, hogy nem kerülne szóba Friedhelm Funkel. És gyanítom, hogy még a 24. órában sem. 

Pedig visszavonulása óta szinte megállás nélkül dolgozik. Mindig a Bundesliga első és másodosztályának határán. Edzőként senki nem jutott fel annyiszor a másodosztályból a Bundesligába, mint ő. Felvitte a legjobbak közé 1992-ben és 1994-ben kedvenc csapatát, az Uerdingent, 1996-ban a Duisburgot, 2003-ban a Kölnt, 2005-ben a Frankfurtot és legutóbb, 2018-ban jelenlegi csapatát, a Düsseldorfot. Óriási, nem? Csakhogy ezekhez az eredményekhez kiesések is társultak. Nem is kevés. Edzői ténykedését ott kezdte, ahol játékos-pályafutását befejezte, Krefeldben. A távozása meglehetősen furcsa volt. A már kiesett csapatot az utolsó mérkőzés előtt elhagyta, és elvállalta a másodosztályú Duisburg irányítását az utolsó öt fordulóra. Az akkor negyedik helyen álló MSV-t felhozta a harmadik pozícióba, az akkor közvetlen feljutást ért. Így ugyanabban az évben az ő nevéhez fűződik a Duisburg feljutása és az Uerdingen kiesése.

A Fortuna Düsseldorf, Funkel egyik nézhetetlen focit játszó csapataForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Az Uerdingen azóta sem járt újra a Bundesligában, Funkel viszont így az első osztályban kezdhette az új bajnokságot is. Négy évig dolgozott Duisburgban. Ekkor már érezhető volt, hogy aki látványos, szórakoztató focira kíváncsi, annak nem feltétlenül egy Funkel-csapat mérkőzésére kell jegyet váltania.  Egyébként itt sem maradt a bajnokság végéig a helyén, a reménytelen helyzetbe került csapatnál márciusban kérték meg, hogy hagyja el a süllyedő hajót. A felkészülés idején nem volt csapata, de a szeptember eleje már ismét az első osztályban találta. A Hansa Rostock kispadján, vagyis  47 éves korában először lakott Észak-Rajna-Vesztfálián kívül.  Nem sokáig. Ugyan a szezon végén bent maradt a volt NDK-s gárdával, ám a következő bajnokságban a 15. forduló után elküldték, pedig a csapat két ponttal állt a kieső 16. előtt. Csak hét játéknapot töltött munka nélkül, 2002 tavaszán a Rostock egyik nagy ellenfeléhez, a Kölnhöz igazolt. És ki is esett vele. Vagyis ebben az évben volt bent maradó és kieső gárda edzője is. Utóbbit már negyedszer mondhatta el magáról, ha nem is túl nagy büszkeséggel. Ám a következő évben meglett a negyedik feljutása is, ezúttal a Kölnnel. Csak az első 10 fordulóban irányíthatta a nagy múltú, de akkor elég szerényen teljesítő kecskéseket. Az általa felkészített csapat a szezon végén ki is esett, Funkel „munkája" ebben az eredményben is vastagon benne volt. Négy feljutás, öt kiesés volt ekkor a mérlege.

Itt éppen a Hertha BSC edzőjeként. Berlinből is el kellett jönnieForrás: ddp images/AFP/Margarethe Wichert

A rostocki és kölni munkavállalás után 2004-től öt teljes szezonon keresztül vezette a Frankfurtot. Azt a csapatot, mely a Kölnnel együtt esett ki. Vagyis a másodosztályban vette át és rögtön az első ottani évében vissza is vitte oda, ahová való. A korábban több korszakában is látványosan játszó csapatot is a képére formálva nézhetetlenné tette. A 2009-10-es szezon nélküle rajtolt, de úgy tűnik, mindig van a Bundesligában egy klubvezető, aki úgy gondolja, hogy Funkel nélkül elképzelhetetlen a bajnokság. A Hertha már október elején leszerződtette (a jelenleg a Dortmundnál dolgozó) Lucien Favre helyére, és ebből a munkakapcsolatból is kiesés lett. És gyors válás. És a sokadik bukás után is azonnal új szerződés.

Egy Düsseldorf-meccs előtt komolyan koncentrálForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

A fővárosból visszaköltözött a Ruhr-vidékre, ezúttal Bochumba. Vagyis megint másodosztályba. A Bochummal harmadik lett, ez akkor azt jelentette, hogy osztályozón vívhatja ki a feljutást. Nem vívta ki. A következő szezon első hét fordulójában pedig csak négy pontot gyűjtött a feljutásra esélyes gárda. Úgyhogy Funkel megint csomagolt. Nem ment messze, csak Aachenig. A nem ott kezdett szezont nem is ott fejezte be. Így már csak külső szemlélőként konstatálta, hogy az Alemannia nem tudott bent maradni. Vagyis Funkel szintet lépett. Lefelé. Már másodosztályból való kiesést is beírhatott az önéletrajzába.  És még mindig volt, aki bízott benne. Másfél év pihenés után 2013 szeptemberében a Bundesliga 2-ben rosszul rajtoló 1860 München látta benne a megváltót. Tűzoltóként érkezett nem sokkal a bajnokság megkezdése után, de magát megégetve innen is a hajrá kezdetekor, áprilisban távozott. Másfél évig nem dolgozott. Majd bent tartotta a másodosztályban a kiesőhelyen átvett Düsseldorfot, hogy a rá következő bajnokságban a 11. helyig vezesse. Aztán az elsőre. Így lett meg a már említett hatodik feljutás a hét kiesés (köztük egyik a harmadosztályba) mellett.

A düsseldorfi szurkolók imádják Friedhelm FunkeltForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Friedhelm Funkel élete olyan, mint azé a középkori-újkori hajóskapitányé, aki egész életében 10-12 méteres hullámok közepette próbálja a legközelebbi kikötőbe navigálni lerobbant hajóját, miközben a legénység egy része már magatehetetlenül szemléli az élet-halál harcot. Majd amikor nagy szenvedések árán eléri a dokkot, feltölti a készletet, pótolja az elveszített matrózokat, majd másnap reggel ismét nekivág a háborgó tengernek.  Nehéz megválaszolni a kérdést, hogy vajon miért nem került soha olyan csapathoz, amely nem a Bundesliga 2-ből való feljutást, és a Bundesligában való maradást tűzte ki célként, hanem ennél valamivel többet. Lehet, hogy bekerült ebbe a skatulyába, és komolyabb tervekről álmodozó klubvezetőknek eszébe sem jutott őt hívni? Vagy éppen fordított az eset, és ő nem akart soha egy erősebb csapat élén nagy eredményekért harcolni? Ő akart kicsi lenni, vagy a közeg gyömöszölte be őt ebbe a dobozba?

Friedhelm Funkel, a Düsseldorf edzője és Dárdai Pál, a Hertha volt mestereForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gora

Friedhelm Funkel hamarosan fantasztikus mérföldkőhöz érkezik: Ötszázadszor ül majd első osztályú mérkőzésen a kispadon. De az is annyira „funkeles", hogy nem tudjuk pontosan, hogy  ez az 500. találkozó pénteken lesz a Hertha otthonában vagy két játéknappal később Paderbornban.  Ugyanis van olyan mértékadó statisztika, mely szerint 499, és van olyan, mely szerint 497 első osztályú találkozó van jelenleg a háta mögött. A különbsége valószínűleg abból adódik, hogy az egyik esetben beszámolták neki (helytelenül) a két osztályozómérkőzést 2011-ben, a másik esetben nem.

A Düsseldorf edzőjeként olykor a bíróknak is nekimegyForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Roland Weihrauch

Az biztos, hogy csak öt olyan edző van, aki 500-nál több Bundesliga-meccsen vezetett csapatot: Otto Rehhagel, Jupp Heynckes, Erich Ribbeck, Thomas Schaaf és Udo Lattek.  Mind korszakos zsenije szakmájának, az idők végezetéig legendák. Mögöttük található a decemberben már 66 éves Friedhelm Funkel. Egészen biztos, hogy az előbb felsoroltakkal ellentétben Funkel nevét hallva nemcsak 30-40 év múlva fognak értetlenül nézni a világ labdarúgását a közepesnél csak egy kicsit jobban ismerők, hanem visszavonulása után már egy-két évvel is.

A Düsseldorf pénteken este 20.30-tól Berlinben a Hertha otthonában játszik. A vendégcsapat kispadján Funkel ül. 500. Bundesliga-meccsén. Vagy nem.