Vágólapra másolva!
90 méterről lőtt gólt Bogdán Ádámnak, több rekordot is felállított, magyar felmenőkkel rendelkezik. 22 év és 815 mérkőzés után befejezte pályafutását az amerikai Tim Howard, a TEAM USA, azaz az amerikai labdarúgó-válogatott kapusa.

Visszavonult az 1979-ben New Jersey-ben amerikai apa és magyar anya gyermekeként született Tim Howard. Nagyszülei 1956-ban emigráltak Budapestről az USA-ba. A már elhunyt nagyapa és nagymama emlékét a kapus mellkasán található tetoválás őrzi.

Tim Howard igazi bravúrkapusnak számított Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mike Ehrmann

Első profi klubja 1998-2003-ig a ma már a Red Bull tulajdonában lévő New York Cosmos volt. Innen hívták be először az amerikai válogatottba is. Howard egy 2002-es, Ecuador elleni mérkőzésen debütált a kapuban. Ekkor már olyan szinten védett klubjában, hogy 23 éves korára – Sir Alex Ferguson kérésére – a Manchester United kapusa lett. Pályafutása során ekkor járt első és utolsó alkalommal Magyarországon, amikor csapata a Debrecen ellen játszott a Bajnokok Ligája selejtezőjében (0-3).

Howard karrierje az Evertonban ért a csúcsra,

Liverpoolban 2006-16 között összesen 354 angol bajnoki mérkőzésen védte az Everton kapuját. Ebben a periódusban vált kirobbanthatatlanná a Team USA-ből, azaz az amerikai válogatottból is, ahol összesen 121-szer állhatott a kapuba. Ebből 62 alkalommal győztesen hagyhatta el a pályát - egyetlen amerikai kapusnak sincs több győzelme az amerikai válogatott történetében. A legtöbb kapott gól nélküli mérkőzés listájában Kasey Keller öt mérkőzéssel Howard előtt maradt (47-42), ez egy pici hiányérzetet jelenthet a kapusnak.

A 2009-es Konföderációs kupán amellett, hogy az elődöntőben az USA legyőzte Spanyolországot, és bejutott a döntőbe, őt választották meg a torna legjobb kapusának.

Legemlékezetesebb mérkőzése mégsem erről a tornáról származik, hanem a 2014-es brazíliai világbajnokságról, ahol a Belgium elleni nyolcaddöntőben összesen 15 – egyes számítások szerint 16 – védést mutatott be, amivel átírta az egy mérkőzésen bemutatott legtöbb védés rekordját a vb-k történetében.

2014 a kapus egyik legemlékezetesebb éve volt. A vb-rekord után szeptemberben az Európa-ligában a Wolfsburg elleni csoportmérkőzésen 12-szer védett, így ebben a sorozatban is ő lett a rekorder. Év végén pedig kiadta életrajzi könyvét, melyben nyíltan írt gyermekkori betegségéről is: a Tourette-szindróma egy idegrendszeri probléma, mely önkéntelen rángatózásokkal, álmatlansággal és tikkeléssel járt. Azonban Howard megtanult úrrá lenni ezen, és csak a következő feladatra koncentrálni.

2017-ben – már a Colorado Rapids futballistájaként - egy CONCACAF Arany-kupa győzelemmel, majd egy csalódást keltő, sikertelenül megvívott világbajnoki selejtezővel búcsúzott az amerikai válogatottól.

A magyar válogatottban is megfordult Bogdán Ádámnak keserű emléke lehet Tim Howardról, mert a 2013-as Everton-Bolton PL-meccsen az amerikai kapus 90 méterről lőtt gólt neki.

Utolsó mérkőzésén vasárnap este ő sem tudott mit kezdeni Carlos Velával, aki háromszor is bevette a 40 éves játékos kapuját. "Szívem szerint 80 éves koromban is védenék, azonban a testem mást mond" – nyilatkozta Howard.