Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön este 3-0-s vereséget szenvedett Splitben a horvát csapattól. A vb-ezüstérmes otthonában, olyan topligákban futballozó sztárok, mint Lovren, Rakitic, vagy éppen Modric ellen a világ bármely válogatottjának bravúros lenne a pontszerzés, így maga az eredmény talán nem is annyira meglepő, ám Marco Rossi együttese alaposan megkönnyítette a hazaiak dolgát: minden horvát gólt óriási egyéni hiba előzött meg. A találkozó után érthetően csalódottak voltak a magyar játékosok, de néhányuk azért megállt nyilatkozni a vegyes zónában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Splitből, Horvátországból.

Elsőként Holman Dávid érkezett, aki a magyarok közül a mezőny egyik legjobbja volt - jó arányban nyerte meg a párharcait, emellett a védekezésből és a támadásokból is kivette a részét. "Mindenki átérezte a meccsnek a súlyát, természetesen nem így terveztük, és iszonyatosan bánt minket, hogy mégis így alakult. Emberek vagyunk, hibázunk, úgyhogy nem tudunk mást tenni, mint vasárnap Azerbajdzsán ellen javítani.

A futball csapatjáték, hiába voltak egyéni hibák, nem szabad bűnbaknak kikiáltani senkit, ezt közösen rontottuk el.

Ettől függetlenül tényleg iszonyatosan nehéz egy ilyen vereség után bármit mondani"

Holman Dávid (középen) volt a magyar csapat egyik legjobbja, ő mégsem volt elégedett saját teljesítményével Forrás: MTI/Illyés Tibor

Saját teljesítményével azonban annak ellenére sem volt elégedett, hogy a legtöbb újságíró őt látta a magyar csapat legjobbjának. "Szerintem borzasztó volt, nagyon nem vagyok elégedett. Nem tudom kívülről mi látszott, de ez nem elég. Nagyon remélem, hogy a következő mérkőzések jobban sikerülnek.

Rendezni kell a gondolatokat, kijavítani a hibákat, és vasárnap Azerbajdzsán ellen egy teljesen másik arcunkat mutatni."

A Dunaszerdahely középpályása, Vida Máté negyedszer ölthette magára a nemzeti szerelést, ám először fordult elő, hogy végigjátszott egy mérkőzést. "Természetesen jó érzés volt kezdeni, és 90 percen át a pályán lenni, de nyilván nem ilyen meccsen képzeltem el. Sajnos már az elején elszálltak az esélyeink, kaptunk egy buta gólt, amivel nagyon megnehezítettük a saját helyzetünket.

Sőt, gyakorlatilag mindhárom találatot odaajándékoztuk a horvátoknak, pedig nem szorultak volna segítségre, egyébként is iszonyatosan erősek.

Nem tudom, mi lett volna a meccs képe, ha nincsenek ezek az egyéni hibák, de teljesen egyértelmű, hogy magunkat vertük meg."

Vida Máté negyedszer szerepelt a magyar válogatottban, itt éppen a jelenlegi aranylabdás Luka Modric-ot próbálja szerelni Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A DAC futballistája szerint a Poljud Stadionban uralkodó hangulat bár nagyszerű volt, nem hatott bénítólag a magyar csapatra, nem ez okozta a meccs eleji rövidzárlatot. Arról is beszélt, vajon hogy lehet kijönni ebből a gödörből:

"Nem lehet szükséged annál nagyobb motivációra, mint hogy a magyar válogatottban szerepelsz, és a hazádért küzdesz.

Nekem ez mindennél többet jelent, de szerintem ezzel mindenki így van csapaton belül, úgyhogy igenis kutya kötelességünk ezt a csorbát vasárnap Azerbajdzsán ellen kiköszörülni." Az Origo kérdésére Vida azt is elárulta, hogy Marco Rossi a 0-3-as félidő, és a hihetetlen egyéni hibák után milyen eligazítást tartott az öltözőben.

Willi Orbánnak nem volt végzetes hibája a hátvédek közül, ám ő sem tudta kijavítani a társak bakijait. "Volt egy jó tervünk a meccsre, de nem követtük, helyette elkövettünk pár buta hibát, és emiatt simán kikaptunk. A horvát csapat túl jó ahhoz, hogy háromgólos előnyt leadjon, így gyakorlatilag az első félidőben eldőlt a mérkőzés.

Horvátországban ki lehet kapni, akár három góllal is, de nem így.

Fontos azonban, hogy ne essünk össze, muszáj talpra állnunk ebből a pofonból, mert vasárnap újabb jelentős meccs vár ránk."

Bruno Petkovic kétszer is átjárt a Willi Orbán (6) vezette magyar védelem eszén Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Gulácsi Péter hiába védett tizenegyest, és volt több bravúrja is, a góloknál kiszolgáltatott helyzetbe került, így nem tudott segíteni a csapaton. "Mindenki tudja, hogy ez a meccs az első félidőben nem volt válogatott szintű. És most

nem csak a hibákra gondolok, hanem a passzivitásra, a párharcok elvesztésére, egyszerűen lenyomtak minket, nagyobb dinamikával játszottak a horvátok.

De a sors fintora, hogy három nap múlva van egy újabb meccs, ahol akár újra visszaszerezhetjük a csoport második helyét. Ettől a pillanattól kezdve csak az számít, ezt a mérkőzést pedig ha nem is elfelejteni kell, de jó mélyen elraktározni, mert

megengedhetetlen a válogatottban úgy futballozni, ahogyan az első féldiőben tettük.

A másodikban legalább már volt valami élet a csapatban, emberhátrányban is, még úgyis, ha akkor már a horvátok levették a gázpedálról a lábukat." Az RB Leipzig kapusa végül Perisic büntetőjéről is beszélt, amelyet bravúrral hárított.

Október 13-án újabb két mérkőzéssel folytatódnak az E-csoport küzdelmei, vasárnap 18.00 órától Magyarország-Azerbajdzsán, 20.45-től Wales-Horvátország találkozókat rendeznek.