Pöttyös labdát kéne rugdosnia a futball-kívánságműsor állandó szereplőjének

fbl Horizontal
Az amatőrökből álló San Marino ellen felüdülés pályára lépni
Vágólapra másolva!
San Marino története 1990 óta íródik a labdarúgás történetében. Ezúttal Belgiumtól szenvedtek már-már megszokott, nagy arányú vereséget (0-9). A világ legkisebb országainak egyike, amelynek amatőr futballistákból álló nemzeti csapatától a pontszerzés csodaszámba megy. 

A San Marinó-i futball története 1990. november 14-én kezdődött. Első hivatalos mérkőzésükön rögtön egy 4-0-s vereségbe szaladtak bele Svájc ellen. A legnagyobb vereségüket 2006. szeptember 6-án, egy Németország elleni Európa-bajnoki selejtezőn szenvedték el. Akkor a németek Lukas Podolski mestenégyesének, valamint a napokban visszavonult Bastian Schewinsteiger, Miroslav Klose és Thomas Hitzlsperger dupláinak is köszönhetően 13-0-ra győzték le az amatőrökből álló kiscsapatot.

Nem véletlen, hogy a leggyengébb kalapból szinte mindenki kivétel nélkül San Marinót szeretné, hogy a csoportjába sorsolják az aktuális selejtezősorozatok előtt, ugyanis kiváló önbizalom növelő lehet ellenük játszani.

Eddigi 160 hivatalos mérkőzésükből mindössze öt alkalommal hagyták el nem vesztesként a pályát.

Legutóbbi pontszerzésük egy Észtország elleni 0-0, melyet 2014. november 15-én, a seravalle-i San Marino Stadionban játszották, mely a csapat hazai mérkőzéseinek otthona. Azóta mind a 33 mérkőzésüket elveszítették.

San Marino eddigi összes pontszerzése hivatalos mérkőzésen Forrás: Origo

Egyetlen győzelmük még 2004. április 28-án, egy felkészülési mérkőzésen született. Liechtenstein, egy másik „miniállam" volt az áldozat. A mérkőzés egyetlen gólját a NYOLC góllal válogatottsági gólrekordernek számító Andy Selva szerezte.

A rendkívül sok kapott gól mellett a nagyon kevés lőtt gól is jellemzi a csapatot.

A 2019. októberi válogatott keretből mindössze a védő Mirko Palazzinak van gólja.

Ez a gól a magyar válogatott következő ellenfele, Azerbajdzsán ellen esett 2017. szeptember 4-én. Ez San Marino egyetlen rúgott gólja az elmúlt 22 mérkőzésén.

Az amatőrökből álló San Marino ellen felüdülés pályára lépni Forrás: AFP/Virginie Lefour

A 2020-as Európa-bajnoki selejtezők során a Belgium elleni 0-9 már a második ilyen arányú veresége volt, Oroszországban is meglett az egy híján tíz kapott gól. Eddig egyedül a Skócia elleni hazai mérkőzésükön úszták meg négy gól alatt, akkor az Eb társrendezője egy szűk, 2-0-s sikerrel múlta felül San Marinót.

A legtöbb gól, amit egyetlen selejtezősorozatban kaptak - a 2014-es világbajnokság selejtezőiben kapott 54 góljuk - 5,4-es kapott gólt jelent mérkőzésenként. A mostani Eb-selejtezőkön eddig hét meccsen 37 gólt kaptak, ami 5,28-as átlagos jelent. Hátralévő három ellenfelük Skócia, Kazahsztán és Oroszország lesznek, vagyis veszélyben a rekord.