Az Uruguay elleni stadionavató szakmailag okozhat gondot Marco Rossinak

ROSSI, Marco
Podgorica, 2019. szeptember 6. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró – Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Podgoricában 2019. szeptember 5-én. Montenegró 2-1-re győzött. MTI/EPA/Boris Pejovic
Vágólapra másolva!
Még egy meccs vár Marco Rossi csapatára a Wales elleni, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező előtt. A magyar válogatott november 15-én, azaz négy nappal a cardiffi meccs előtt Uruguay ellen avatja majd az új Puskás Ferenc Stadiont.

A magyar válogatott még úgy is pihentebben érkezhet majd a walesi összecsapásra, hogy Uruguay ellen játszania kell. Wales egy nappal később, november 16-án Azerbajdzsánban vendégszerepel majd. Ryan Giggs csapatának pedig mindenképp győzelemre kell játszania Bakuban, ugyanis csak akkor maradhat esélye a 2020-as Európa-bajnokságra való kijutásra. A walesiek a bakui meccs után 4900 kilométert utaznak, mire visszaérkeznek Cardiffba, ez azt jelenti, hogy november 17-én nem sok érdemi munkát végezhetnek majd. A magyar válogatott tehát ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben van, minden bizonnyal Rossi csapata lehet majd frissebb.

Az nem is kérdés, hogy magyar szempontból mindent a november 19-i meccsnek kell alárendelni. Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az Uruguay elleni mérkőzés stadionavató lesz, amelyen minden bizonnyal közel 70 ezer szurkoló lesz a lelátón. Éppen ezért sem mindegy, hogy milyen mérkőzéssel avatjuk fel a Puskás Stadiont.

A kivilágított új Puskás Stadion Forrás: All rights reserved!/Orban Domonkos | #Odpictures

Marco Rossi minden bizonnyal az Uruguay elleni meccsel csak annyit fog foglalkozni, amennyi feltétlenül szükséges, és a budapesti, valamint a cardiffi kezdőcsapatokban nem valószínű, hogy lesz átfedés.

Ne feledjük, hogy a magyar válogatottnak ebben a terminusban kötelező barátságos meccsen pályára lépnie, mert az Eb-selejtezőben a 9. fordulóban mi vagyunk a szabadnaposak.

Nem véletlenül tette ide az MLSZ a stadionavatót, mert más időpontban nem lehet lekötni barátságos meccseket.

Ugyanakkor Rossinak arra is nagyon vigyáznia kell, hogy november 19-én, Cardiffban a lehető legerősebb összeállításban menjen ki a csapattal, és senki ne sérüljön meg Uruguay ellen.

Az új Puskás Stadionnal egyébként a 2020-as Eb egyik helyszíne is debütál majd, és ezen a találkozón vesz búcsút a szurkolóktól a 2018-ban visszavonult Gera Zoltán, aki július óta az U21-es válogatottat irányítja. Az ellenfél a világranglista 6. helyén álló, kétszeres világbajnok Uruguay lesz, amelyben olyan sztárok szerepelhetnek, mint Luis Suárez, Edinson Cavani, Lucas Torreira, Rodrigo Bentancur, Diego Godín, Federico Valverde vagy éppen Fernando Muslera, de kérdés, barátságos meccsre mennyire rántja össze sztárjait Óscar Tabárez.

A magyar válogatott eddig háromszor játszott Uruguay ellen. Az 1954-es világbajnokságon hosszabbítás után nyertünk 4-2-re, majd volt az 1960-as években két 1-1-es döntetlen, az egyik meccs Budapesten volt. Rossi már a jövőre gondolva akár kísérletezhet is ezen a meccsen, de nem valószínű, hogy teljesen új játékosokat hívna be az Uruguay elleni találkozóra.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró-Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Podgoricában 2019. szeptember 5-én Forrás: MTI/EPA/Boris Pejovic

A kapuban minden bizonnyal a Gulácsi Péter mögött hadra fogható Dibusz Dénes kezd majd, esetleg egy félidőt kap majd Kovácsik Ádám. A védelemben szerepelhet a Wales ellen eltiltott, Azerbajdzsán ellen győztes gólt szerzett Korhut Mihály, de szerephez juthat a bő keretben szereplő Botka Endre, Ferenczi János, valamint Bese Barnabás és Lang Ádám is.

A középpályán helyet kaphat az utóbbi meccseken a kispadon kezdő Nagy Dominik, Varga Roland és Sigér Dávid, valamint a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázsnak is juthat szerep. A csatársorban Feczesin Róbert, Holender Filip és Németh Krisztián kaphat játékperceket.

Egy hónap múlva tehát egy ünnepi és egy nagyon fontos tétmeccs vár a magyar válogatottra. November 15-én Uruguay ellen avatja az új Puskás Ferenc Stadiont, négy nappal később pedig Wales ellen lehet kivívni a jogot, hogy 2020 nyarán Európa-bajnoki meccset játszhasson a magyar csapat az új budapesti arénában.

Egy biztos, nem mindennapi hét lesz ez a magyar labdarúgás számára.