Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra került az olasz Tuttosport által alapított Golden Boy-díj 20 fős listája. A legjobb 21 év alatt Európában játszó futballisták listájára olyan nevek kerültek fel, mint a tavalyi győztes, a holland Matthijs de Ligt, a portugál Joao Felix, akit nyáron 126 millióért igazolt le az Atlético Madrid, vagy az FC Barcelona 16 éves csodatinije, a Bissau-Guineában született Ansu Fati.

Az olasz lap által 2003-ban alapított díjat minden évben a legjobb 21 éven aluli, Európában futballozó játékosnak ítélik oda. A korábbi győztesek között olyan szupersztárok szerepelnek, mint Wayne Rooney, Lionel Messi, Sergio Agüero, Paul Pogba, Kylian Mbappé vagy Matthijs de Ligt.

Érdekesség, hogy talán ez az egyetlen díj, amit az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo sosem kapott meg.

A portugál szupersztár 2003 nyarán alig tizennyolc évesen szerződött a Manchester Unitedhoz, de akkor még Van Nistelrooy, Giggs és Scholes árnyékában korántsem számított húzóembernek, így a díjat a holland Raffael Van der Vaart kapta, aki 20 évesen már az Ajax csapatkapitánya volt.

Christian Ronaldo lassan ért fel a futballvilág csúcsára Forrás: AFP/Steve Parkin

2004-ben Wayne Rooney kapta a díjat, aki 16 évesen egy bombagóllal véget vetett az Arsenal 30 meccses veretlenségi sorozatának, a szezon végén pedig 37 millió euróért leigazolta a Manchester United, ahol kezdetben sokkal gólérzékenyebb volt, mint Ronaldo.

2005-ben az FC Barcelona klasszisát, a mára szintén ötször aranylabdás Lionel Messit díjazták, aki valósággal berobbant a Frank Rijkaard vezette FC Barcelonába.

Messi gólöröme miután Ronaldinho passzából álomgólt lőtt Albacetének Forrás: MEXSPORT/Bernardo De Niz

2006-ban az Arsenal spanyol középpályása, Cesc Fabregas végzett az élen, aki káprázatos játékkal pótolta a Juventushoz távozó csapatkapitány Patrick Vieirát, és a szezon végén BL-döntőt játszhatott csapatával.

Cristiano Ronaldónak a 2007-es év jelentette az áttörést. Akkor jutott először tíz gól fölé a Premier League-ben, és ahogy mondani szokás, a többi már történelem. A portugál klasszist lassan építette fel Sir Alex Ferguson, így túlkoros lett a díjhoz, mire igazi világklasszissá vált.

Az utódja, a 19 éves portugál Joao Felix viszont megkaphatja a díjat, akárcsak a tavalyi győztes, a holland Matthijs de Ligt – igaz, címvédés még sosem volt a Golden Boy-díj történetében.

A 2019-es Golden Boy-díj jelöltjei Forrás: B/R Football/Twitter

A nyári átigazolási időszak két főszereplője mellett felkerült a listára a Borussia Dortmund angol szélsője, Jadon Sancho, az FC Barcelona 16 éves tinisztárja, a Bissau-Guineában született Ansu Fati és Szoboszlai Dominik norvég csapattársa, Erling Haaland, aki az U20-as vb-n egy meccsen kilenc gólt lőtt Hondurasnak, az idei BL-szezonban pedig négy kapura lövésből négy gólt lőtt.

A Golden Boy-díj korábbi győztesei


2003: Rafael van der Vaart (holland - Ajax)
2004: Wayne Rooney (angol - Everton/Manchester United)
2005: Lionel Messi (argentin - FC Barcelona)
2006: Cesc Fabregas (spanyol - Arsenal)
2007: Sergio Agüero (argentin - Atlético Madrid)
2008: Anderson (brazil -Manchester United)
2009: Alexandre Pato (brazil - AC Milan)
2010: Mario Balotelli (olasz - Internazionale)
2011: Mario Götze (német - Borussia Dortmund)
2012: Isco (spanyol - Málaga)
2013: Paul Pogba (francia - Juventus)
2014: Raheem Sterling (angol -Liverpool)
2015: Anthony Martial (francia - AS Monaco/Manchester United)
2016: Renato Sanches (portugál - Benfica/Bayern München)
2017: Kylian Mbappé (francia - AS Monaco/Paris Saint-Germain)
2018: Matthijs de Ligt (holland - Ajax)