Társoldalunk:

Az angolok elleni botrány után lemondott a bolgár futballszövetség elnöke

2019.10.15. 15:59

A bolgár kormány nyomására kedden lemondott posztjáról Boriszlav Mihajlov, a helyi labdarúgó-szövetség (BFS) elnöke. A szervezet székházát nem sokkal később a rohamrendőrök szállták meg.

A sportvezető azután távozott, hogy a hétfői bolgár-angol Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést rasszista megnyilvánulások zavarták meg.

Kraszen Kralev sportminiszter kedden bejelentette: amíg a BFS elnöke nem mond le, a kormány minden kapcsolatot felfüggeszt a szövetséggel, és a központi támogatást is berekeszti. Hozzátette: Mihajlov lemondását maga Bojko Boriszov miniszterelnök kérte, aki szenvedélyes futballrajongó hírében áll. A BFS szóvivője kedden kora délután az állami rádióban még azt közölte, hogy Mihajlov nem hajlandó lemondani, néhány órával később azonban érkezett a hír, hogy mégis távozik posztjáról.

Boriszlav Mihajlov távozóbanForrás: Picture-Alliance/AFP/Harold Cunningham

A szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

Nem sokkal ezt követően, helyi idő szerint 17 óra után a bolgár rendőrség szervezett bűnözés elleni különleges egysége szállta meg a szervezet szófiai központját, számolt be a helyszínről tudósító bolgár bTV nevű televíziós csatorna internetes oldala.

A lap szerint a kommandósok percek alatt lezártak minden kijáratot, és amíg nem végeznek, addig senki nem hagyhatja el az épületet. A főügyész szóvivője azt mondta, korrupció gyanújával elsősorban a BFS játékvezetői bizottságának munkáját vizsgálják, a fókuszban a bírójelölések vannak. Hozzátette: egyelőre túl korai arról beszélni, hogy őrizetbe vesznek-e valakit az ügy kapcsán.