Társoldalunk:

Lionel Messi 15 éve játszotta első hivatalos meccsét a Barcelonában

2019.10.16. 12:55

Napra pontosan 15 éve mutatkozott be az FC Barcelona első csapatában Lionel Messi, aki azóta szinte minden létező rekordot megdöntött a katalán együttesben.

Az argentin (akkor még csak) tehetség 17 évesen, három hónaposan és 22 naposan a klub történetének legfiatalabb játékosa lett, aki tétmérkőzésen pályára léphetett, amikor 2004. október 16-án a 82. percben Deco helyére beállt az Espanyol elleni bajnoki mérkőzésen. 

A klub akkori sztárjai, élükön Ronaldinhóval már hónapok óta győzködték a csapat vezetőedzőjét, Frank Rijkaardot, hogy adja meg a lehetőséget Messinek. Az argentin az első szezonban még csak kilenc meccsen lépett pályára, és egyetlen gólt szerzett (2005. május 1-én az Albacete ellen), de a viszonylag lassú indulást viharnál sebesebben feledtette a következő években, miután jószerével minden létező klub, illetve összspanyol rekordot megdöntött.

Jelen állás szerint 694 Barca-meccsen 604 gólnál jár, ötszörös aranylabdás, éppen ma (azaz szerdán) veheti át a hatodik európai Aranycipőjét,

hat szezonban lőtt legalább 50 gólt (a 2009-10-es szezon óta egyszer sem adta 40-nél alább), 2012-13-ban 60-at, egy szezonnal korábban pedig 73-at!  

Fentiek mellett összesen 34 trófeát nyert a Barcával, egyebek között tízszeres spanyol bajnok, hatszoros kupagyőztes, négyszeres Bajnokok Ligája-győztes a katalán klubbal, amelyikkel három-három alkalommal ez Európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is megnyerte, 420 góljával pedig a La Liga történetének legeredményesebb játékosa. 

Az UEFA is megemlékezik az évfordulóról. Messi a BL-ben 137 meccsen 112 gólnál jár (csak Cristiano Ronaldo előzi meg), nyolc mesterhármasánál senki nerm szerzett többet a sorozatban. A szervezetnek még a kedvenc BL-gólját is megnevezte: a 2009-es római döntőben a Manchester United ellen szerzett fejes gól, valóban emlékezetesre sikerült.