Aki levadászta Messit és eltörte saját bátyja orrát

Real Madrid vs Brugge Champions League match 02 SPORT Soccer futbol real madrid CHAMPIONS LEAGUE Spo fassboll madrid sergio ramos calcio Spain GOAL
Madrid, Spain; 01/10/2019. Real Madrid vs Brugge Champions League match 02, 2019-2020 held at Santiago Bernabeu stadium, in Madrid. Sergio Ramos scores the first goal of Real Madrid. Final Score 2-2 Photo: Juan Carlos Rojas/Picture Alliance | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Sergio Ramos, a spanyol válogatott csapatkapitánya rekorder lett a nemzeti csapatban, 168 válogatottságával az európai rangsor második helyén áll. A Sevillából indult védő a 21. század meghatározó játékosa lett, és még évekig keserítheti a támadók életét, miközben tovább növelheti góljai és trófeái számait.

Sergio Ramos, a spanyol válogatott és a Real Madrid védője eddig is a sporttörténelem része volt, de a válogatott szünetben további oldalakat lépett előre a spanyol foci és a válogatott történelemkönyvében. A világ- és Európa-bajnok hátvéd

a Norvégia elleni 1-1-es meccsen megdöntötte a spanyol válogatottsági rekordot, 168. alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban.

A spanyolok a második októberi selejtezőjükön a svédek elleni 1-1-el már az Európa-bajnoki szereplést is kivívták, de Ramos itt nem növelhette válogatottságai számát. Ki nem fogják találni, eltiltását töltötte.

A fiú Sevillából

Sergio Ramos Garcia Sevillában született, 1986. március 30-án. A Sevilla akadémiáján nevelkedett, nem meglepő, hogy az andalúziai csapatban mutatkozott be a spanyol bajnokságban, 2004 februárjában, tehát mindössze 17 évesen. A 64. percben állt be egy Deportivo de La Coruna elleni 1-0-s vesztes meccsen. Összesen hét meccsen kapott szerepet, az utolsó négy fordulóban három meccset is végigjátszott.

Sergio Ramos (balra) a Sevilla mezében Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 2004-05-ös idényben gyakorlatilag berobbant a spanyol bajnokságba, összesen 41 bajnokin és UEFA-kupa meccsen kapott lehetőséget. Gólt szerzett a nemzetközi porondon és a spanyol bajnokságban is. A Real Sociedad és a Real Madrid elleni meccsen talált be, utóbbi ellen hazai pályán, egy legurított szabadrúgás után lőtt Iker Casillas kapujába egy 2-2-es meccsen. A lelátón jól látszik a bosszankodó Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke.

Ramos 2005 tavaszán a válogatottban is bemutatkozhatott, egy Kína elleni barátságos meccsen debütált, Carles Puyol helyére állhatott be, de nem sokkal később már világbajnoki selejtezőn lehetett kezdő, akkor még jobboldali védőként.

Sergio Ramos a spanyol válogatottban 2005-ben Forrás: AFP/Miguel Riopa

„A focipályán nincsenek testvérek" – mondta Sergio a szülei szerint, és ezt már nagyon fiatalon bizonyította is, ugyanis a saját bátyja orrát törte el egy barátságos meccsen. Rene azóta egyébként Sergio ügynöke, és így természetesen szent a béke. Egy biztos, Sergio Ramos nem hagy közömbösen senki, a szurkolók vagy imádják, vagy utálják.

Florentino Pérez akcióba lép

2005 augusztusában Ramos még egy bajnokin pályára lépett a Sevillában, majd megérkezett Pérez ajánlata. A Real Madrid végül 27 millió euróért megvette a védőt, ezzel ő lett az addigi legdrágább spanyol hátvéd. A leigazolásáról sokat elmond, hogy ő volt az egyetlen spanyol játékos, akit Pérez első regnálása, a „galaktikus" korszak során vett a klub.

Érkezés a Real Madridba 2005 szeptemberében Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ramos gyorsan lecsapott a Fernando Hierro által hátrahagyott 4-es mezre, 19 évesen pedig olyan csapattársak között találta magát, mint Iker Casillas, Roberto Carlos, a mostani edzője, Zinedine Zidane, Raúl, a brazil Ronaldo, Robinho, Guti vagy éppen David Beckham.

Vanderlei Luxemburgo azonnal bedobta a mélyvízbe a spanyolt, de ugyanúgy számított rá az összes eddigi madridi edző, csak a felsorolás kedvéért: Juan Ramón López Caro, Fabio Capello, Bernd Schuster, Juande Ramos, Manuel Pellegrini, José Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benítez, Zinedine Zidane, Julen Lopetegui, Santiago Solari, majd újra Zidane.

Nem volt ez másképp a spanyol válogatottban sem, ahol Luis Aragonés, Vicente del Bosque, Julen Lopetegui, Fernando Hierro, Luis Enrique és Robert Moreno is számol(t) vele.

A Real Madrid a védelem közepére vette meg a sevillai játékost, de szerepelt védekező középpályásként, a válogatottban jobboldali védőként kezdett, ahogy Madridban is kapott itt is lehetőséget, de ma már – ahogy jó pár éve folyamatosan – nem kérdés, hogy a Real Madrid és a spanyol válogatott csapatkapitánya mellé keresnek az edzők megfelelő partnert a védelem tengelyébe.

Iker Casillas és Sergio Ramos a sok közös trófea egyikével Forrás: AFP/ImageForum/Jaime Reina

Sergio Ramos nem csak a Real Madrid, de a spanyol futball legendás alakjává nőtte ki magát, és még mindig csak 33 éves. A Real Madriddal 20 trófeát emelhetett eddig a magasba, tevékeny részese volt a négy Bajnokok Ligája-sikernek, ezek alkalmával mindig bekerült a torna álomcsapatába, 2014-ben pedig ő egyenlített a döntőben. Ramos a FIFPro év csapatába eddig tízszer került be, ami védőként rekord, nyolcszor volt tagja az UEFA év csapatának, ami szintén rekord védőként, és összesítésben is a harmadik legtöbb. Ramos ötször lett a La Liga legjobb védője,

Lionel Messi és Aritz Aduriz mellett Ramos az egyetlen, aki zsinórban 15 szezonban szerzett gólt a spanyol bajnokságban.

A válogatottal eddig négy világbajnokságon és három Európa-bajnokságon szerepelt. 2010-ben világbajnok, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnok lett, 2010-ben és 2012-ben is bekerült a torna álomcsapatába. 2013-ban a spanyolok legfiatalabb 100-szoros válogatottja lett, védekező játékosként pedig a válogatott góllövőlistájának tízedik helyén áll.

Sergio Ramos a világbajnoki trófeával Forrás: AFP/Jewel Samad

Egy trófea nincs kiállítva a házában vagy a klubnál, a 2011-es kupagyőzelem után ugyanis elejtette a serleget a buszról, amikor a sofőr egy nagyot fékezett, az összetört kupa a spanyol szövetség központjában lett kiállítva.

Ramos igazi kapitány, ha kell törött orral, és felkötött kézzel is játszik, ő az első, aki megvédi a társakat, ha valami csetepaté alakul ki, nem kérdés, megérdemelte, hogy ő legyen a Real Madrid és a válogatott csapatkapitánya. Mindkét tisztséget Iker Casillastól örökölte, azóta is gyakori vendég a Cibeles szökőkútnál, amikor a fehér sálat kell a „helyére" tenni.

Ramos, a rettenthetetlen

2012 tavaszán a Real Madrid a Bayern Münchennel került össze az elődöntőben. José Mourinho és Jupp Heynckes csapata kiemelkedett a mezőnyből, a Real 100 ponttal nyerte később a spanyol bajnokságot. A Madrid hazai pályán 2-1-re nyert, összesítésben 3-3 lett, tizenegyesek döntöttek. A spanyoloknál Cristiano Ronaldo és Kaká is hibázott, Xabi Alonso belőtte, majd Ramos egyenlíthetett volna a párbajban, de az égbe lőtt, a Real pedig kiesett, miután Schweinsteiger belőtte a labdát.

63 nappal később Ramos már a spanyol válogatottal szerepelt a 2012-es Eb-n, az elődöntőben 0-0 után a portugálok ellen büntetők döntöttek a spanyolok javára. Ramos a negyedik büntetőhöz állt oda, és egy panenkás mozdulattal lőtt Rui Patrício kapujába, a spanyolok pedig végül megnyerték az Eb-t.

A Bayern ellen Cristiano Ronaldo és Kaká is rontott, de mindenki Ramost találta meg. Mémek sokasága született az űrben keringő labdáról, sokan megkérdőjelezték Ramos hozzáállását, azt mondták, összeroppant a tét súlya alatt.

Ramos levágatta a hosszú haját, és csak arra koncentrált, hogy megmutassa, nem volt igaza a kétkedőknek. „Mindent elterveztem a Bayern elleni fájdalmas kiesés után.

A büszkeségembe tiportak, eldöntöttem, hogy stílusosan fogok bizonyítani nekik" – nyilatkozta az Eb után.

Ramos pontosan tudta, mit fog csinálni, de az edzésen nem gyakorolta a mozdulatot, nehogy az ellenfél sejtsen valamit abból, mire készül.

Sergio Ramos az Európa-bajnoki trófeával 2012-ben Forrás: AFP/DAMIEN MEYER/Damien Meyer

Ramos egyébként feltűnően élvezi a kockázatos megmozdulásokat, ami nem éppen a középső védők jellegzetessége. Pár évvel később nevelőegyesülete, a Sevilla elleni is bemutatta panenkás tizenegyesét. Ramost az eligazolása óta nem igazén kedvelik a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban, ráadásul az évek előrehaladtával egyre ellenségesebben fogadják. 2017 januárjában kupameccsen lépett pályára a Real Sevillában, és a madridiak az utolsó percekben tizenegyest kaptak, amikor összesítésben már csak egy gól volt a Real előnye. A labda mögé természetesen a közellenség állt és újra a labda alá bökött. Majd két kezét a fülére téve hallgatta a szidalmakat azoktól, akik 17 éves korában még tapsoltak, amikor csereként beállt

Ramost soha nem zavarta, ha terhet tettek rá. Amikor a 35-ös mezben beállt a Sevilla csapatába, rögtön Albert Luquét szerelte becsúszva, majd nyugodt szívvel kérte el a legendás Fernando Hierro mezszámát. A legendás elődöt már eggyel túlszárnyalta a BEK/BL-győzelmek számában, és elmondása szerint azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Fabio Cannavaro után ő legyen az első védő, aki Aranylabdát nyer.

Gólok

Sergio Ramos a 21. század egyik legjobb góllövő védőjeként marad majd meg az emberek emlékezetében. Ramos már 100 gólnál jár pályafutása során, a madridiak 18., a spanyol válogatott 10. legeredményesebb góllövője, ami nem kis teljesítmény, tudva azt, hogy kik rohamozták a kapukat a Real, illetve a spanyol válogatott mezében.

Egy gólöröm a sok közül Forrás: AFP/Bru Garcia

Ramos a fontos gólok szerzője is. 2014-ben Lisszabonban például ő egyenlített a 94. percben a Bajnokok Ligája döntőjében az Atlético Madrid ellen. Két évvel később, Milánóban is gólt szerzett a madridi rivális elleni újabb fináléban, akkor 1-1 után a tizenegyesét is belőtte.

A 2016-17-es idényben tíz gólt lőtt, hármat közülük az utolsó percben, kettőt az utolsó tíz percben, nyolc pedig az egyenlítő vagy a vezetést jelentő találat volt. Nem túl nagy meglepetés, de gyerekként Ramos még csatárként játszott.

„Gyerekként mindig csatár voltam és sok gólt szereztem. Utána mindig jöhetett a gólöröm. Amikor manapság támadnom kell, nem érzem kényelmetlenül magam, pontosan tudom, mit kell tennem, ha a kapu elé kerülök" – mondta Ramos, aki a góljainak nagyjából a felét fejjel szerezte, de szabadrúgásból is szerzett nem egyet, sőt, ollózott is már.

A Sevilla ellen gólt ollózott, aminek hosszú vállsérülését is köszönhette:

Jellemző történet Ramosról, hogy a 2010-es világbajnoki győzelem után azért szomorkodott, mert nem tudott gólt szerezni a tornán, ahol egyébként jobboldali védőként szerepelt. Ez nem volt idegen szerepkör a válogatottban, a 2008-as Eb-n Carles Puyol és Carlos Marchena volt középen, a vb-n Puyol és Gerard Piqué. Ezt a mesterséget is volt kitől tanulnia, Sevillában Dani Alves is a csapattársa volt, de Madridban is játszatta a szélen Bernd Schuster, miután Míchel Salgado kikerült a csapatból, majd Ricardo Carvalho sérülése után José Mourinho tette vissza középre.

A Levante ellen duplázott 2008-ban Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A 2007-2008-as idényben egyébként szélsővédőként hat gólt szerzett és adott négy gólpasszt is, többek között a bajnoki címről döntő Gonzalo Higuaín-gólt is ő készítette elő Pamplonában az Osasuna ellen. Ramos egyébként védekezett a baloldalon is, volt középpályás is, és edzéseken a kapuba is szívesen beállt, teljesen természetesen vetődött a szabadrúgások után, ebből is látszik, hogy imádja a futballt.

Piros lapok

Ha Sergio Ramosról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a lapok mellett. 200 fölött jár már pályafutása alatt, csak pirosból kapott 25-öt, ezzel ő a rekorder a spanyol ligában. Öt Clásicón is kiállították már, de általában két sárgát szokott összegyűjteni, csak hétszer kapott azonnal piros lapot.

Ramos 24 piros lapjának története:

Emlékezetes volt, amikor 2017-ben Lionel Messit vadászta le egy klasszikuson, de a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőt követően is ő lett az elsőszámú közelenség, amikor Mohamed Szalahot vitte földre egy válldobással, ami után az egyiptomi nem tudta folytatni a meccset, igaz, akkor nem állították ki.

Sergio Ramos szerint egyébként sokkal kevesebb piros lapja lenne, ha az angol bajnokságban szerepelne, vagy legalábbis angol játékvezetők hoztak volna ítéletet a megmozdulásai után. Ki tudja.

Ramos a celeb

Sergio Ramos már 18 évesen imádta a rivaldafényt. Ha kellett, meztelenül fotóztatta magát a focipályán egy-egy reklámfotó kedvéért. Megjelenésével folyamatosan feltűnést kelt. A közösségi oldalakon több tízmillió követője van, természetesen a párja is híresség, a felesége Pilar Rubio, aki tévés bemondó. 2019 nyarán házasodtak össze, három fiúk van, Sergio Jr, Marco és Alejandro.

Sergio Ramos és felesége, Pilar Rubio Forrás: AFP/Cristina Quicler

Ramos életéről dokumentumfilm készült a 2018-19-es idényben, de az csak később derült ki, hogy ez lett a védő egyik legrosszabb idénye. A spanyol bajnokságban csak harmadik lett a Real, és a négy BL-trófea után az Ajax kiütötte a Madridot már a nyolcaddöntőben, miközben a Barcelona 5-1-re verte a Realt.

„Ilyesmit még nem éltem át, mióta a klubnál vagyok. Ilyen eredményeket nem érhetünk el, lassan a gyerekeinkkel sem mehetünk ki a parkba" – mondta Ramos, miután Lopeteguival, majd Solarival szenvedett a csapat.

Sergio Ramos hátán nem sok szabad hely van Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ramos testét szinte mindenhol tetoválások borítják. Rajta van a világbajnoki és a Bajnokok Ligája trófea is. Az elsőt nagyon korán, még 14 vagy 15 évesen csináltatta. „Apám majdnem megölt, amikor megtudta. Őszintén nem tudom, hány tetoválásom van" – mondta Ramos.

A foci mellett Ramos imádja a zenét és a lovakat. Saját istállója van Sevillában, a Yeguada SR4, ahol lovakat tenyésztenek, Yucatan de Ramos nevű lova világbajnoki címet is nyert. Ramos zenél is, flamencót gitározik és énekel, ha ideje engedi.

Sergio Ramos tehát 168 válogatottságával már spanyol rekorder, de Európában is csak egyvalaki, Gianluigi Buffon áll előtte, ő 176-szor volt válogatott. Ramos könnyen lehet, hogy 200-ig meg sem áll, nagy célja, hogy csapatkapitányként is nyerjen valamit a válogatottal. Eközben már a Real Madridnál is az ötödik a pályára lépési örökrangsorban 610 meccsel, de könnyen lehet, hogy Raúl 741 meccses csúcsát is célba veszi.