Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott a májusi, írországi Európa-bajnokságon elért 5. helyével kijutott a brazíliai vb-re, ahol Preisinger Sándor szövetségi edző csapata október 26-án, Nigéria ellen kezdi a csoportküzdelmeket. A szombati utazás előtt az MLSZ csütörtökön sajtóbeszélgetést szervezett az újságíróknak a Telki edzőközpontban, rendhagyó, már a brazíliai időzónához igazodva esti időpontban. A főszereplőket kérdeztük az esélyekről és a várakozásokról.

"Már az írországi kontinenstornán is egyben volt a csapat, de

a szeptemberi, Csáktornyán rendezett edzőtábor, és a felkészülési meccseken a két győzelem a házigazda horvátok ellen még inkább összehozott minket"

- mondta a nemzeti együttes csapatkapitánya, Posztobányi Patrik, utalva a 2-1-es és 4-1-es magyar győzelmekre. "Mindenki jó állapotban van, nagy reményekkel utazunk Brazíliába.

A csapat kapitánya, Posztobányi Patrik szerint nagy reményekkel utazik az U17-es válogatott a brazíliai vb-re Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az első csoportmeccsen Nigéria lesz Preisinger Sándor együttesének ellenfele, a kapus Hegyi Krisztiánnak különösen pikáns lesz az az összecsapás.

"Az afrikaiak kapuját a West Ham Unitednél csapattársam védi, számunkra emiatt nyilván furcsa lesz az a találkozó.

Meg kell majd szoknunk a meleget, és a magas páratartalmat, ami biztosan minden csapat dolgát megnehezíti majd, erre lesz még egy hetünk a torna előtt, emiatt is utazunk ki egy héttel korábban. A szakmai stáb mindent megtesz, hogy megfelelően felkészüljünk az ellenfelekből, de mindig az adott riválisra koncentrálunk, így egyelőre nem láttunk felvételeket róluk.

A csoportból mindenképpen szeretnénk továbbjutni, utána majd ráérünk foglalkozni a folytatással"

- zárta gondolatait az Angliában légióskodó játékos.

Major Sámuel is külföldön futballozik, a Red Bull Salzburg akadémiájának növendéke. A középpályás is nyilatkozott az Origónak. "Célegyenesben van a felkészülésünk, mindenki nagyon várja már, hogy elkezdődjön a világbajnokság.

Major Sámuel szerint minden játékos számára óriási lehetőség egy korosztályos világbajnokságon szerepelni - pláne Brazíliában Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az osztrák csapat futballistája elárulta, nem beszélt a klub szintén magyar játékosával, Szoboszlai Dominikkel, abban viszont biztos, hogy egy esetleges jó eredmény és teljesítmény hatalmas ugródeszkát jelenthet a számukra.

"Ez egy óriási lehetőség mindenki számára, biztosan rengeteg játékosmegfigyelő lesz majd ott a lelátón, eszerint kell majd tennünk a dolgunkat.

A napokban volt 10 éve, hogy az U20-as válogatott bronzérmet nyert Egyiptomban, egy hasonló bravúrral, és egy harmadik hellyel például kiegyeznék."

Ha már a 2009-es világbajnokság szóba került, megkérdeztük az egyiptomi tornán még játékosként szereplő, most már az U17-es válogatott szakmai munkáját videóelemzőként segítő Szekeres Adriánt is, milyen érzések kavarognak benne.

Sajnos a sérüléseim miatt korán vissza kellett vonulnom, de abból a keretből szép számmal lettek A-válogatott játékosok, nagyon jó lenne, ha idővel a mostani csapatból is odakerülnének, sokukban ott van a potenciál mindehhez."

Szekeres Adrián játékosként már részese volt egy nagy bravúrnak, tíz évvel később a szakmai stáb tagjaként bízik hasonlóan eredményes világbajnokságban Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hogy megismételhető-e esetleg a tíz évvel ezelőtti bravúr, azzal kapcsolatban Szekeres így vélekedett.

"A májusi Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is lépésről lépésre, az ellenfelekből felkészülve, a saját regenerációnkra odafigyelve kell megmérettetni magunkat.

De ha mindenki odateszi magát, és kihozza magából a maximumot, akkor ebből bármi kisülhet."

A csapat egyik legnagyobb sztárja, a Genkben futballozó Németh András arról is beszélt, hogy Belgiumban mennyire tartják számon az U17-es világbajnokságot.

"A belgák nagyon odafigyelnek erre a tornára, annak ellenére, hogy ők nem jutottak ki

- éppen ellenünk veszítették el erre az esélyüket az írországi Eb-n. Rajtam kívül egy csapattársam lesz ott a megmérettetésen, ő holland válogatott, de szerintem a világon mindenhol számon tartják az eseményt, hiszen a jövő nagy tehetségei lépnek majd pályára."

Elsősorban Németh Andrástól várhatjuk a gólokat a brazíliai világbajnokságon Fotó: Hirling Bálint - Origo

A válogatott másik gólvágója, Zuigéber Ákos is megosztotta gondolatait az Origóval.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem motivál, hogy felhívjam magamra a figyelmet, ha lesz rá módom, szeretnék külföldre igazolni, és ott folytatni a karrieremet. Ehhez viszont egy emlékezetes tornára lesz szükség, hogy én, és a csapat is megmutassuk, mire vagyunk képesek."

Zuigéber Ákos bízik benne, hogy a megfelelő góllövőcipőjét viszi magával Brazíliába Fotó: Hirling Bálint - Origo

A magyar U17-es válogatott, és Zuigéber először Nigéria ellen bizonyíthat, október 26-án magyar idő szerint 22.00 órakor kezdődik majd az első csoportmeccs,

amely után Ausztrália és Ecuador lesz Preisinger Sándor szövetségi edző csapatának ellenfele. A hat négyesből az első két együttes, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut tovább az egyenes kiesés szakaszba.