A Ferencváros nyerte az Újpest elleni rangadót

Budapest, 2019. október 19. A ferencvárosi gólszerzőt, Franck Bolit (j2) ünneplik csapattársai a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában az Újpest FC ellen játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. október 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Fél évszázados klubrekordot döntött meg a Ferencváros, miután hazai pályán Franck Boli első félidőben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte az Újpestet az NB I 9. fordulójának rangadóján. A lila-fehérek rövid időszakoktól eltekintve végig irányították a mérkőzést, de a legnagyobb helyzeteik is sorra kimaradtak. A Ferencváros ezzel 41 mérkőzés óta veretlen a Groupama Arénában, és feljött a tabella második helyére.

A két klub 114 éves rivalizálásának 227. bajnoki összecsapására készültek a csapatok. Az eddigi találkozókon 103 ferencvárosi siker mellett 62 döntetlen és 61 újpesti győzelem született. A zöld-fehérek 2015 óta, 11 meccs óta veretlenek a derbiken, hatszor nyertek öt döntetlen mellett.

Ilyen kiváló sorozatot pedig 88 éve nem produkáltak az ősi rivális ellen.

Egy újabb pontszerzéssel Szergej Rebrov együttese 41 mérkőzésesre nyújthatta hazai bajnoki veretlenségi sorozatát, amely 2017. április 15. óta tart. Akkor a Vasas nyert 2-1-re a 2014-ben átadott létesítményben. Hasonló szériát legutóbb az Albert Flórián és Rákosi Gyula nevével fémjelzett Ferencváros 1966. szeptember 25-től 1969. május 4-ig produkált. A szintén 40 mérkőzésen át tartó menetelésnek éppen az Újpesti Dózsa vetett véget.

A kezdőrúgást a magyar vakfoci válogatott korábbi játékosa végezte el, a hazaiak kezdőjében nem volt meglepetés:

A vendégeknél a csapatkapitány, Litauszki Róbertre és a horvát csatárra, Antonio Perosevic-re nem számíthatott Nebojsa Vignevics vezetőedző:

Ígéretesen indult a mérkőzés, Isael rögtön az első akciót egy remek lövéssel fejezte be, amit Banai Dávid egy nem kevésbé nagyszerű vetődéssel hárított. Ezt követően azonban inkább a hazai térfélen, sőt a hazai kapu közelében zajlott a játék, a 13. percben például Simon Krisztián tette akrobatikus mozdulattal kapura Onovo beadását, amit Dibusznak bravúrral kellett védenie.

Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában az Újpest FC ellen játszott mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezután megint a Fradi irányított, és, ha nem is érdemtelenül, de vitán felül szerencsével szereztek vezetést a 23. percben: Civic lőtte be a labdát az újpesti védelem mögé, Pauljevics luftot rúgott, Heris pedig elengedte a labdát arra számítva, hogy Risztevszki majd takarít mögött – csakhogy ott Franck Boli érkezett, aki öt méterről könnyedén passzolt az újpesti kapuba.

A 26. percben csak Bognár játékvezető jóindulatán múlott, hogy nem fogyatkozott meg az Újpest, miután Onovo megúszta egy sárgával, hogy a kezdőkörben torkon vágta Sigért, mikor a közelben sem volt a labda. Maga a meccs egyébként egyáltalán nem volt durva, mindkét csapat inkább focizni szeretett volna.

A Fradi talán úgy gondolta, hogy jó ötlet, ha magára húzza az Újpestet és kontrákra játszani,

de a 34. percben kiderült, hogy ez nem a legjobb ötlet, amikor Feczesin Róbert fejese után csattant a labda felső lécen – Dibusz repült ugyan, de, ha kicsivel lentebb megy a labda, nem lett volna esélye a kapusnak. A 38. percben Zsótér Donát 30 méterről kapura küldött, egy hazai játékoson megpattanó szabadrúgása ment jóformán centikkel a jobb kapufa mellé.

A ferencvárosi Franck Boli (b) és az újpesti Kire Ristevski a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában játszott Ferencváros - Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyértelműen a lila-fehérek irányították ekkor a mérkőzést, és benne volt a levegőben az újpesti egyenlítés, a 42. percben Simon lőhetett,

miután Botka Endre kvázi gólpasszt adott neki a hazai tizenhatoson belül – most viszont bravúrral védett Dibusz,

így ferencvárosi vezetéssel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A második félidő kezdőrúgását a Groupama Arénát tervező Kókány Győző végezte el, a hazaik ultrák pedig egy komplett tűzijáték program fellövésével ünnepelték meg a második játékrész kezdetét. A szünetben nem sok minden változott, a Fradi beállt a saját térfelére, az Újpest pedig egymás után rugdosta a szögleteket, az egyik után Heris rúgott luftot tiszta helyzetben az öt és felesen.

A 60. perc környékén egy kicsit kijebb jött a Ferencváros, amiben talán az egyre elégedetlenebb hazai szurkolók füttyszavának is volt némi szerepe.

A ferencvárosi Lovrencsics Gergő (b) és az újpesti Balázs Benjamin a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában játszott Ferencváros - Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Blazic hatalmas hibája után kis híján Feczesin egyenlített, majd jóformán a gól óta először a Fradi is helyzetbe került, de Tokmac tekerése elkerülte Banai kapuját. Unatkozni nem lehetett az biztos, a 66. percben Haratinnak kellett a gólvonalról kivágnia Feczesin emelését, majd Banainak kellett védenie Skvarka szabadrúgását. A szlovák középpályás a 60. percben állt be, tíz perccel később pedig Ihnatenko váltotta Tokmacot, egyértelműen azzal a szándékkal, hogy kicsit stabilabb képet mutasson a zöldek középpályája.

A 74. percben Onovo lőtt az oldalhálóba a Feczesinnel történt kényszerítőzés után, majd Vignevics is cserélt, frissítve egy kicsit a csapatán, Szakály Péter és Bjarnason is igen aktívan vetette magát a küzdelembe. A 79. percben megint a mezőny egyik legjobbja, Simon Krisztián járt közel a gólszerzéshez,

de tíz méterről leadott lövése éppen csak annyira jött ki Dibuszról, hogy még a szélsőt megelőzve rá tudjon vetődni a Fradi kapusa.

A négyperces ráadás Lovrencsics sérülésével kezdődött, a válogatott jobbhátvéd láthatóan fájdalmak között mozogta végig a ráadást. Amiben még jutott idő újpesti helyzetre, így Bjarnason fejes, vagy Balázs Benjámin lövése is veszélyes volt.

A Ferencváros győzelmével átadta Albert Flóriánék 40 mérkőzéses hazai veretlenségi rekordját a múltnak, és feljött a tabella második helyére, három ponttal az egy meccsel többet játszó MOL Fehérvár FC mögé.

Eredmény, NB I, 9. forduló:
Ferencvárosi TC–Újpest FC (1-0)
Groupama Aréna, 18 759 néző, v.: Bognár
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Botka, Civic - Sigér, Haratin - Zubkov, Isael (Skvarka 60.), Nguen (Ihnatenko 70.) - Boli (Szihnyevics 89.)
Újpest: Banai - Pauljevics, Heris, Risztevszki, Balázs B. - Szankovics (Szakály P. 75.), Onovo - Simon K. (Koszta M. 83.), Zsótér (Bjarnason 75.), Nwobodo - Feczesin

gólszerző: Boli 23.
sárga lap: Botka 53., ill. Nwobodo 18., Onovo 26.

"Nem vagyok elégedett a támadójátékunkkal, ha tehettem volna, mind a négy támadómat lecserélem. A játékosaim fejében alighanem a biztos győzelem járt, ezért voltak ennyire visszafogottak" – mondta a lefújás után Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. – Ma leginkább csak védekeztünk, miközben a meccsre három védőnk esett ki sérülés miatt, és olyan összeállításban játszott a hátsó alakzat, amelyben eddig még egyszer sem. A mezőnyben sorra egyszerű játékhelyzetekben veszítettünk labdákat, ami kihatott az önbizalomra és a labdabirtoklásra, amelyre a jövőben sokkal jobban oda kell figyelnünk."

Nebojsa Vignjevic, az Újpest vezetőedzője elmondta: egyértelműen jobbak voltak az ellenfélnél, játékosai betartották az utasításait, és minden tőlük telhetőt elkövettek, csak egy kicsivel több szerencsére lett volna szükségük.

"Ilyen nagy fölényben a csapatom még soha nem játszott, csak a legfontosabb, a gól nem jött össze. Pedig nem is emlékszem, mikor dolgoztunk ki ennyi helyzetet egy mérkőzésen. Ellenfelünk viszont egy helyzetét gólra váltotta" – nyilatkozta.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista