Az erő és a szerencse is a Fradival volt az NB I-ben

Az MLSZ nem díjazta a Fradi-szurkolók pirotechnikai bemutatóját
Vágólapra másolva!
Egyértelműen a Ferencváros–Újpest mérkőzés volt az OTP Bank Liga 9. fordulójának legnagyobb rangadója, de még a legelfogultabb nézők sem állíthatják, hogy a találkozó beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A meccset megnyerő zöld-fehérek azonban így is csökkentették két ponttal a Mezőkövesden döntetlent játszó MOL Fehérvárral szembeni hátrányukat. Az újoncok kikaptak, a ZTE–Honvéd meccs pedig már a kezdő sípszó előtt, az utcán elkezdődött. Az NB I 9. fordulójának összefoglalója.

– mondta a 227. fővárosi derbi után az Újpest nyáron visszatér válogatott csatára, Feczesin Róbert. És nehéz vele vitatkozni, mert az üresen maradt biztonsági szektorokat leszámítva tulajdonképpen telt ház, 19 ezer néző előtt lejátszott meccsen nem a bajnokcsapat akarata érvényesült. Vagy csak nagyon ritkán, például a 23. percben, amikor Civic beadása nem kis szerencsével megtalálta Franck Bolit, aki megszerezte, mint később kiderült, a mérkőzés egyetlen gólját.

Előtte és utána az Újpest volt mezőnyfölényben, de minden létező helyzetet kihagytak a lilák, az utolsó másodpercekben éppen Feczesin fejese csattant a felső lécen, majd Dibusz Dénes bravúros védése zárta le a találkozót, ami jelképe volt meccsnek, amelyen nem csak az erő, hanem a szerencse is bajnokcsapattal volt.

Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában az Újpest FC ellen játszott mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A játékosaim fejében alighanem a biztos győzelem járt, ezért voltak ennyire visszafogottak – mondta a lefújás után Szergej Rebrov, a hazaiak szakvezetője. – Leginkább csak védekeztünk, miközben a meccsre három védőnk esett ki sérülés miatt, és olyan összeállításban játszott a hátsó alakzat, amelyben eddig még egyszer sem. A mezőnyben sorra egyszerű játékhelyzetekben veszítettünk labdákat, ami kihatott az önbizalomra és a labdabirtoklásra, amelyre a jövőben sokkal jobban oda kell figyelnünk" – mondta még, majd hozzátette, elég nehezen élte meg, amikor a legnagyobb rivális ellen győzelemre álló csapatát kifütyülte saját szurkolótábora.

Minden néző és minden szurkoló másfajta futballt szeretne látni, van, aki jobban szereti a támadófutballt, van, aki a védekezőfutballt szereti jobban" – mondta a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.

Ilyen nagy fölényben a csapatom még soha nem játszott, csak a legfontosabb, a gól nem jött össze. Pedig nem is emlékszem, mikor dolgoztunk ki ennyi helyzetet egy mérkőzésen. Ellenfelünk viszont egy helyzetét gólra váltotta" – nyilatkozta Nebojsa Vignjevic, az Újpest edzője.

Konkluzió: ha igaz a mondás, hogy a valóban jó csapatok rossz játékkal is képesek győzni, akkor a Ferencváros valóban jó csapat. Azt viszont nem árt észben tartani, hogy piszok nehéz hét elé néz a Fradi, amelyik csütörtökön este Moszkvában játszik Európa-liga meccset a CSZKA ellen, vasárnap pedig a MOL Fehérvár vendége lesz.

Újabb Fehérvári pontvesztés

A bajnokságot hat győzelemmel nyitó MOL Fehérvár a 7. fordulóban éppen az Újpesttől kapott ki 2-0-ra hazai pályán, és a következő körben ugyan legyőzte a Debrecent, de most szombaton megint elhullajtott két pontot. Bár, legyünk igazságosak: az, hogy a forduló előtt második helyen álló Mezőkövesd otthonába idén – a Paks és a Honvéd kivételével – nem győzni járnak az ellenfelek. A Fehérvárnak sem sikerült, az inkább harcos, mint látványos találkozón nem született gól. Marko Nikolics, a vendégek vezetőedzője látta is, hogy mi volt a probléma:

"Igazi száz százalékos lehetőség talán nem is volt, de azért mindkét kapu előtt adódtak helyzetek. A Mezőkövesd nem véletlenül második, minőségi a kerete, egységesek és stílusos focit játszanak, de a védekezést sikerült megoldanunk.

Volt, hogy az utolsó passzok nem ültek, a beadások is hiába jöttek mindkét oldalról folyamatosan, vagy egy kicsit hosszú volt, vagy egy kicsit rövid..."

Kuttor Attila a hazai döntetlen után is elégedetten nyilatkozott a lefújást követően:

„Jó mérkőzés volt, annak ellenére mondom ezt, hogy 0-0 lett. Két nagyon jó csapat találkozott és jó futballt mutattak be a csapatok. Úgy érzem, hogy kicsit közelebb álltunk a győztes gólhoz, de a döntetlen után is gratuláltam a srácoknak, mert ez férfimunka volt, amit letettek a pályára."

Újra robog a Loki

Sorozatban négy vereség után Herczeg András és a debreceni drukkerek is győzelmet vártak a Lokitól, különösen a keleti rivális, DVTK ellen. A jó idő és a jó ellenfél, mert a Diósgyőr hiába áll kieső helyen, ez akkor is jó párosítás, meghozta a szurkolók kedvét, és közel ötezer néző foglalt helyet a Nagyerdei Stadionban, ami meglehetősen ritka látvány a hajdúsági megyeszékhelyen. És megérte jegyet venniük: a nyolcadik percben Varga Kevin és Szécsi Márk összjátékából született vezető gólra csak csettinteni lehetett:

A DVTK jó szokásához híven nem roppant össze, felvette a kesztyűt, és, ha némi szerencsével is, de egyenlíteni tudott:

Arra viszont nagyon kíváncsiak lennénk, hogy a remek pedagógus hírében álló Herczeg András mit mondott Varga Kevinnek, amikor az a 65. percben lesétált a pályáról egy nehezen értelmezhető piros lap után. A fiatal játékos Brkovicsnak szeretett volna "összereklamálni" egy sárgát, akinek ez lett volna a második, de valószínű, hogy olyan rosszul válogatta meg a szavait, hogy Bogár játékvezető másodperceken belül két sárgát is felmutatott neki:

Varga egyetlen szerencséje, hogy a csapat nélküle is győzni tudott, mert Tőzsér Dániel kellően hidegvérű tudott maradni a 65. percben, amikor odaállt egy büntetőhöz:

"Óriási akarattal, elszántsággal lépett pályára a csapat, sikerült megszerezni a vezetést. Ezt követően elbizonytalanodtunk, idegesek voltunk, higgadtabban kellett volna játszani. A DVTK többet támadott, egyenlítettek is a második félidő elején. A kiállítást követően még nagyobb elszántsággal folytatták a srácok a találkozót.

– értékelt a lefújást követően Herczeg András, aki külön megdicsérte kapusa, Nagy Sándor teljesítményét, és köszönetet mondott a klub 25. születésnapját ünneplő ultracsoportjának is.

"Az első félidőben gólokkal kellet volna vezetnünk, Nagy Sándor három parádés védéssel tartotta életben csapatát.

A szögleteknél mélyen védekezett a DVSC, amire Márkvárt Dávid hívta fel erre a figyelmet, a szünetben megbeszéltük, hogy az első szögletet így rúgjuk, ebből született a gól. Ha a labdarúgás pontozásos sortág lenne, akkor egészen másként alakul az eredmény, de a focit gólra játsszák" – ezek már a DVTK-t irányító Feczkó Tamás szavai.

0. félidő Egereszegen

Tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy az egymást ki nem álló ZTE- és Honvéd-szurkolók a két csapat meccse előtt a belvárosban "megtalálták" egymást, amiből jó nagy tömegverekedés alakult ki.

Maga a meccs is érdekesen alakult, viszonylag kevés helyzet volt mindkét kapu előtt, azok pedig rendre ki is maradtak. Ahogy a 67. percben Davide Lanzafame büntetője is, amit bűn rosszul lőtt az olasz csatár.

Persze lehet, hogy csak sportszerű akart lenni, mert ez a büntető minimum véleményes volt.. Az olasz támadó percekkel később aztán megszerezte a meccs egyetlen gólját:

"Az első félidőben behúzott kézifekkel játszottunk, a második félidő helyzetei alapján azonban megérdemelten hoztuk el a három pontot. Különösen értékes a győzelem úgy, hogy egy nagyon jól játszó ellenféllel szemben szereztük meg" – bókolt kollégájának a Honvéd mester, Giuseppe Sannino.

"Szomorú vagyok, hogy nem sikerült pontot szereznünk.

egy oldalról jövő beadást nem tudtunk hatástalanítani, az ellenfél értékesítette a helyzetet, s ezzel megnyerte a mérkőzést" – ezek már a ZTE-t irányító Dr. Dobos Barna szavai.

Gólzápor Felcsúton

A Puskás Akadémia 17 góljánál az idei szezonban eddig csak a Fehérvár lőtt többet (19), Hornyák Zsolt láthatóan a támadófoci híve. Lehet, hogy ennek is köze van hozzá, hogy ezúttal már a Paks ellen is jóval több mint ezren voltak a Pancho Aréna lelátóján.

Igaz, egy valóban jó meccshez két csapat kell, és, amíg a Paksban vannak olyan játékosok, mint Könyves Norbert, ez a feltétel adott is. Ezt a szólót érdemes többször megnézni:

Tíz perccel később azonban már a PAFC vezetett, mert cseh és szlovák légiósa, David Vanacek és Jozef Urblik is betalált gyors egymásutánban.

Az egyenlítő gól:

És a vezető találat:

A második félidőben Gyurcsó Ádám duplázott, előbb a paksi védelem hatalmas hibáját használta ki:

Majd egy pompásan ravasz szabadrúgással alakította 4-2-re az eredményt (Papp szépített 3-1 után) a Fejes András kiállítása miatt már emberhátrányban játszó vendégekkel szemben.

"A középpályán voltak gondjaink, és nehezen tudunk boldogulni azzal, hogy mindenki úgy jön hozzánk, hogy védekezik, és majd abból kontrázgat. A paksiak vezető gólja után szerencsére gyorsan jött az egyenlítés. A végeredménnyel elégedett vagyok, meggyőzően játszottunk, habár a második félidőben azt éreztem, hogy még több is van ebben a mérkőzésben" – mondta Hornyák Zsolt a lefújás után.

„A meccs előtt határozott elképzelésem volt az összecsapásról, és, ahogy már sokszor, most is jól kezdtünk. Megszereztük a vezetést, majd gólokat ajándékoztunk az ellenfelünknek. Elkéstünk a blokkokkal, nem figyeltünk oda, ilyen hibákat nem szabad véteni.

erről komolyan beszélgetnünk kell a jövő héten. Ha vezető gólt szerzel idegenben, annak erőt és motivációt kell adni, nem pedig a hazai csapatot kell felpörgetnie... Gratulálok a Puskás Akadémiának a győzelemhez" – fogalmazott a Paks mestere, Tomiszláv Szivics.

Ideje lenne feljebb kapcsolni

Ezt nyilván nem tőlünk fogják megtudni a kaposváriak, hiszen kilenc meccsen szerzett 6 ponttal maguktól is rájönnek erre a Rákóczi játékosai és a szakmai stáb is. A sereghajtó újonc nem szokott nagyon kikapni (a ZTE elleni 0-4-et leszámítva csak egy- és kétgólos vereségeik vannak), csak túl sokszor. Ezúttal a remek idényt futó Kisvárda vitte el a három pontot Somogyból, mert ők rúgták a gólokat, míg a hazaiak csak helyzetekig jutottak: megint szerencséje volt egy csapatnak, hogy a foci nem pontozásos sportág...

A második, a találkozót végleg eldöntő várdai gólt a kaposvári nevelésű Gosztonyi András lőtte a 88. percben. A lefújás után a hazaiak szakvezetője, Disztl László ezt is szóvá tette meglehetősen feszült nyilatkozatában:

OTP Bank Liga, 9. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC-MOL Fehérvár FC 0-0
Puskás Akadémia FC-Paksi FC 4-2
Kaposvári Rákóczi FC-Kisvárda Master Good 0-2
ZTE FC-Budapest Honvéd 0-1
Debreceni VSC-Diósgyőri VTK 2-1
Ferencváros-Újpest FC 1-0

OTP Bank Liga, 10. forduló programja:
október 26., szombat:
Mezőkövesd Zsóry FC-Debreceni VSC 14.30
Újpest FC-ZTE FC, Illovszky Rudolf Stadion 17.00
Budapest Honvéd-Kaposvári Rákóczi FC, Új Hidegkuti Nándor Stadion 17.00
Kisvárda Master Good-Puskás Akadémia FC 17.00
Paksi FC-Diósgyőri VTK 17.00
október 27., vasárnap:
MOL Fehérvár FC-Ferencvárosi TC 17.15

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista