Vágólapra másolva!
Niklas Süle, a Bayern München középhátvédje a hétvégi augsburgi mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett. A meccsen összesen 18 szabálytalanság történt. Kimondottan vigyázott egymásra a két bajor együttes. Mégis bekövetkezett Süle tragédiája: keresztszalag-szakadás.

Ez még akkor is 6-8 hónap kihagyást okoz, ha a világ egyik legjobb sportsebésze, Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt Münchenben praktizál. Plusz 30 éve a Bayern München orvosa és időtlen idők óta a válogatottnál is betölti ezt a funkciót.

Nyilván nem a doktor úrtól hallott a német szövetségi kapitány, Joachim Löw az esetről.

Niklas Süle a gyepen, a diagnózis: keresztszalag-szakadás Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A diagnózist persze persze ő részletezte neki, és akkor Löw kénytelen volt végiggondolni a közeljövőt és a közelmúltat is. Ugyanis bő fél éve közölte a közvéleménnyel és az érintettekkel, hogy a továbbiakban nem számít a válogatottnál a világbajnok csapat két középhátvédjére, Hummelsre és Boatengre. Mert a jövőt a 24 éves Sülével képzeli el. Igaz mellé még elég erősen keresgéli a társat.

Mostantól minimum az Európa-bajnokság végéig nem Süle társát, hanem helyettesét kell keresnie.

Pedig a társ megtalálása sem volt könnyű feladat. Leginkább Jonathan Tah-ban bízott a kapitány, de a Leverkusen játékosa folyamatosan bizonyítja, hogy rá nem nagyon lehet számítani. Igaz ez nem mindig szokta zavarni a saját útját járó Löwöt. A sors fura fintora, hogy már hetek óta (tehát már Süle sérülése előtt) leginkább a Dortmundtól, de más helyekről is győzködték a mestert, hogy vegye vissza a keretbe Hummelst. Szombat délután óta jócskán felerősödtek ezek a hangok. Hummels remek képességű focista, nyerő alkat, nincs is rossz formában régi-új csapatában, ám nem egy könnyű fickó. Az elmúlt 10 évben a kor legnagyobb edzőivel dolgozhatott együtt, Klopp-pal, Heynckesszel, Guardiolával, Ancelottival, Löwvel, és szinte mindegyikkel összebalhézott.

Thomas Müllerre, Mats Hummelsre és Jérome Boatengre nem számít a jövőben a válogatottnál Joachim Löw - írtuk pár hete Forrás: Origo

Volt véleménye a kapitányokról szemtől szemben is, a hátuk mögött is, és a sajtónak is szívesen mondogatott jókat. A legcifrábbakat értelemszerűen a kisebb rutinnal és eredménysorral rendelkező Niko Kovacról. Ez a mentalitás persze kicsit sem idegen a német futball nagyjaitól, percekig lehetne sorolni az elmúlt évtizedek szabadszájú sztárjait. Ezért még nem kell pálcát törni Hummels felett, bár Löw regnálása alatt igencsak jólfésültté vált a válogatott. Mostanában nem illik úgy viselkedni, ahogy Hummels szokott.

De van-e egyáltalán más választása Löw-nek mint Hummels-t visszahívni?

Nem sok.

A vele egyidőben partvonalon kívülre rakott Boateng visszahívása több okból sem valószínű. Először is nem jobb Hummelsnél. Másodszor: nagyon sérülékeny. Harmadszor: ha a Bayernben tudja is pótolni Sülét, az előbb említettek miatt a kétfrontos helytállás már szinte biztos, hogy sok neki.

Nézzük most azt meg, kik jöhetnek még szóba.

Emre Can szerepeltetése kézenfekvő, hisz a legutóbbi válogatott meccsen is ő játszott a Bayern ásza mellett. Néhány perc után ki is állították, bár ezzel nyilván nem csukta be örökre maga mögött az ajtót. Előveheti a 2014-ben világbajnoki címet szerző két jelenleg gladbachit, Gintert vagy Kramert, esetleg a lakóhelye csapatának, a Freiburgnak a középső védőjét, Kochot. Mostanában úgyis szívesen próbálkozik a fekete-erdei klub játékosaival, elég csak a csatár Waldschmidt teljesen érthetetlen erőltetését említeni. Szóba jöhet még a berlini Niklas Stark, esetleg Rüdiger. Talán érdemes lenne ismét felfedezni a Bender-ikrek közül Sven-t, aki idén elég jól teljesít a védelem tengelyében Leverkusenben. Bár az általa (évek tapasztalata alapján úgy tűnik) nem kedvelt Bayer04-től Tah mellett tette le a garast. Löwnél az sem kizárt, hogy a két lipcsei szélsővédő, Klostermann vagy Halstenberg közül vezényel valakit középre. Esetleg mindkettőt. Vagy a középpályások közül farag valakiből belső védőt, az úgysem érdekelte soha, hogy valaki egészen más poszton játszik a válogatottban, mint klubcsapatában. Elég csak a már szóba hozott 2014-es vb-t említeni, ahol néha négy középső védő volt a védelemben. Akkor minden döntés Löwöt igazolta. Az a négy hét kegyelmi állapotban telt, bármit csinált az jól sült el.

Most nem annyira könnyű a helyzete, mert nincs annyi jó játékosa. Különösen nehéz a helyzete a védelem összeállításakor. Mert a könnyű szívvel kiszórt két klasszis és Süle nélkül most van gondja jócskán. Igaz, ideje is van, mert az Eb-selejtező két hátralévő mérkőzésén már túl nagy gondja nem lehet. Ám ha jövőre jól akar szerepelni a kontinenstornán (és ez Németországban kötelező) akkor bizony már most ki kell valamit találnia.

Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Van gondja elég Forrás: MTI/EPA/David Hecker

Lehet, hogy úgy jár, mint IV. Henrik, egykori német király? Kénytelen lesz Kanosszát járni? Csak neki nem gyalog és nem Észak-Itáliába kell elzarándokolnia, hanem kényelmes kocsijával Dortmundba suhanni az általa kiebrudalt Mats Hummelshez.