Lassan mindenki meggyűlöli a VAR-t Angliában

Horizontal
The VAR screen displays an incorrect decision as Tottenham Hotspur's English midfielder Dele Alli scores his team's first goal during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Watford at Tottenham Hotspur Stadium in London, on January 1, 2019. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Premier League hétvégi fordulójában két mérkőzésen is komoly felfordulást okozott a videobíró használata, illetve nem használata. Jürgen Klopp mellett a szurkolóknak is kezd elegük lenni a technológiából.

Szombaton a Tottenham Hotspur–Watford mérkőzésen a vendégek a 6. perctől egészen a 86-ig vezettek, amikor Dele Alli góljával egyenlíteni tudott az előző idény BL-döntőse.

A találatot visszanézték, mert a videós szobában kezezést gyanítottak, azonban végül – helyesen – megadták a szabályos gólt. A Spurs stadionjának óriás kijelzőjén ugyanakkor az jelent meg, hogy a gól nem érvényes, majd szóltak Chris Kavanagh játékvezetőnek, hogy "bocs, rossz a felírat, lehet menni a közép kezdéshez".

Az eset után a PL VAR-rendszerét üzemeltető Hawk-Eye nevű cég nem győzött bocsánatot kérni a történtek miatt.

"Együttműködünk a játékvezetői szervezettel és a Premier League-gel, hogy megtaláljuk a probléma okát, illetve, hogy megelőzzük a hasonló esetek jövőbeni előfordulását" – írták ki a közösségi oldalukra.

Ez ugyanakkor aligha nyugtatja meg a kilenc forduló után győzelem nélkül, 4 ponttal a tabella utolsó helyén álló Watford szurkolóit, akik egy első félidőben elmaradt büntetőt is számon kérnek a VAR-on, miután Jan Vertonghen lökte Gerard Deulofeu-t.

"Jól látható volt, hogy mi történt. Szerintem ez egyértelműen büntetőt érő szabálytalanság volt, két kézzel lökött (Verthongen)" – Quique Sánchez Flores, a Watford menedzsere, aki szerint a Spur gólját sem lett volna szabad megadni Harry Kane szabálytalansága után. "Nem hiszem, hogy ehhez a VAR-ra lett volna szükség."

Ennél is nagyobb figyelem övezte a vasárnapi esetet, sőt eseteket, amelyek döntő befolyással voltak a Manchester United–Liverpool rangadó alakulására. A szezonban csetlő-botló hazai csapat meglepően jól játszva a 36. percben Marcus Rashford góljával megszerezte a vezetést. Csakhogy a gól előtt Divock Origit szabálytalanul szerelte Victor Lindelöf (a svéd hátulról térden rúgta a belgát), ebből indult a góllal végződő akció. Martin Atkinson játékvezetőnek a VAR-szobából jelezték, hogy visszanézik az esetet, majd közölték, hogy nincs egyértelmű bizonyítékuk a szabálytalanságra.

Jürgen Klopp perceken át reklamált a negyedik játékvezetőnél az ítélet ellen, amit megismételt, amikor Atkinson nem adta meg Sadio Mané, ezúttal elfogadva a VAR döntését.

A lefújás után Klopp már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a történtekről, de a véleménye ettől még nem változott.

"Tudom, hogy Martin Atkinson is tudta, hogy rosszul dönt (amikor továbbengedte a támadást). Mindig a technológiáról beszélünk, de a hibát soha nem a technológia követi el. Három kameraállásunk is van, a végén mindig emberi döntés születik.

Látni lehetett az arcán, hogy azért engedi tovább, mert van VAR, és nem kell visszafújnia az esetet. Ebből lett a gól, amiről tudta, hogy nem volt szabályos, de a VAR azt mondta, hogy nincs erre egyértelmű bizonyíték."

Kollégája, az MU-t irányító Ole-Gunner Solskjaer természetesen sokkal megengedőbb volt, lévén szerinte a foci nem kosárlabda, és Atkinson csak hagyta, hogy "igazi futball alakuljon ki".