Társoldalunk:

Lassan mindenki meggyűlöli a VAR-t Angliában

2019.10.21. 13:57

A Premier League hétvégi fordulójában két mérkőzésen is komoly felfordulást okozott a videobíró használata, illetve nem használata. Jürgen Klopp mellett a szurkolóknak is kezd elegük lenni a technológiából.

Szombaton a Tottenham Hotspur–Watford mérkőzésen a vendégek a 6. perctől egészen a 86-ig vezettek, amikor Dele Alli góljával egyenlíteni tudott az előző idény BL-döntőse.

A találatot visszanézték, mert a videós szobában kezezést gyanítottak, azonban végül – helyesen – megadták a szabályos gólt. A Spurs stadionjának óriás kijelzőjén ugyanakkor az jelent meg, hogy a gól nem érvényes, majd szóltak Chris Kavanagh játékvezetőnek, hogy "bocs, rossz a felírat, lehet menni a közép kezdéshez".

Az eset után a PL VAR-rendszerét üzemeltető Hawk-Eye nevű cég nem győzött bocsánatot kérni a történtek miatt.

"Együttműködünk a játékvezetői szervezettel és a Premier League-gel, hogy megtaláljuk a probléma okát, illetve, hogy megelőzzük a hasonló esetek jövőbeni előfordulását" – írták ki a közösségi oldalukra.

Ez ugyanakkor aligha nyugtatja meg a kilenc forduló után győzelem nélkül, 4 ponttal a tabella utolsó helyén álló Watford szurkolóit, akik egy első félidőben elmaradt büntetőt is számon kérnek a VAR-on, miután Jan Vertonghen lökte Gerard Deulofeu-t.

"Jól látható volt, hogy mi történt. Szerintem ez egyértelműen büntetőt érő szabálytalanság volt, két kézzel lökött (Verthongen)" – Quique Sánchez Flores, a Watford menedzsere, aki szerint a Spur gólját sem lett volna szabad megadni Harry Kane szabálytalansága után. "Nem hiszem, hogy ehhez a VAR-ra lett volna szükség."

Ennél is nagyobb figyelem övezte a vasárnapi esetet, sőt eseteket, amelyek döntő befolyással voltak a Manchester United–Liverpool rangadó alakulására. A szezonban csetlő-botló hazai csapat meglepően jól játszva a 36. percben Marcus Rashford góljával megszerezte a vezetést. Csakhogy a gól előtt Divock Origit szabálytalanul szerelte Victor Lindelöf (a svéd hátulról térden rúgta a belgát), ebből indult a góllal végződő akció. Martin Atkinson játékvezetőnek a VAR-szobából jelezték, hogy visszanézik az esetet, majd közölték, hogy nincs egyértelmű bizonyítékuk a szabálytalanságra.

Jürgen Klopp perceken át reklamált a negyedik játékvezetőnél az ítélet ellen, amit megismételt, amikor Atkinson nem adta meg Sadio Mané, ezúttal elfogadva a VAR döntését.

A lefújás után Klopp már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a történtekről, de a véleménye ettől még nem változott. 

"Tudom, hogy Martin Atkinson is tudta, hogy rosszul dönt (amikor továbbengedte a támadást). Mindig a technológiáról beszélünk, de a hibát soha nem a technológia követi el. Három kameraállásunk is van, a végén mindig emberi döntés születik. Nem hibáztatom Atkinsont. Ő továbbengedte a szituációt, mert úgy volt vele, hogy ott a VAR.  Látni lehetett az arcán, hogy azért engedi tovább, mert van VAR, és nem kell visszafújnia az esetet. Ebből lett a gól, amiről tudta, hogy nem volt szabályos, de a VAR azt mondta, hogy nincs erre egyértelmű bizonyíték." 

Kollégája, az MU-t irányító Ole-Gunner Solskjaer természetesen sokkal megengedőbb volt, lévén szerinte a foci nem kosárlabda, és Atkinson csak hagyta, hogy "igazi futball alakuljon ki".