C. Ronaldo: Hajnali 4-re értem haza, de 11-kor már a konditeremben voltam

fbl Horizontal
Cristiano Ronaldo 27 gónál jár az idei szezonban
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo, a Juventus portugál támadója a France Footballnak adott interjút, főleg annak apropóján, hogy október elején megszerezte pályafutása 700. gólját. Az ötszörös aranylabdás még 34 évesen is a csúcson van, többek között erről és a Lionel Messivel való rivalizálásáról is beszélt.

„Sokan vannak a csúcson, mondjuk három évig, de 16-17 éven át, az egészen más dolog. Ehhez nem lenne elég szimplán a tehetség, nagyon keményen kell dolgozni és tudatosan élni. Fociztam Angliában, Spanyolországban és Olaszországban is, és mindenhol bajnok lettem. Ahol játszottam, ott mindig nyertem. Sokan csodálkoztak, mikor 33 évesen a Juventushoz igazoltam, de a Serie A legjobb játékosának választottak. Mindig tudtam új csapatokban szerepelni, új edzőkkel dolgozni" - mondta Ronaldo.

Cristiano Ronaldo 27 gónál jár az idei szezonban Forrás: AFP/Marco Bertorello

Cristiano Ronaldo szerint nem gond, ha a csatár egy kicsit önző.

"Igaz a megállapítás, hogy minden góllövő egy kicsit önző, és minden csapatban vannak ilyen játékosok. A legfontosabb a csapat, és az, hogy mindenki tudja, mi a szerepe a csapaton belül.

Jó lenne újabb rekordokat dönteni, de már így sem lehetek elégedetlen.

A 700 gól egy nagyszerű eredmény, nem sokan jutottak el idáig. Ha egy gólt kéne választanom, akkor a Juventus elleni ollózós gólt mondanám a Bajnokok Ligájából, mert annyi éven át készültem erre.

Cristiano Ronaldo híre, ollózós gólja Forrás: NurPhoto/Massimiliano Ferraro/NurPhoto/Massimiliano Ferraro

Fontos meccsen született, fontos pillanatban és egy kivételes kapusnak, Buffonnak lőttem. Ha megnézzük, milyen magasan volt a labda, még mindig hihetetlen.

A góljaimnak majdnem a negyede az utolsó 15 percben született, ami mutatja, hogy soha nem adom fel. Valamiért egyébként jellemző rám, hogy a második félidőben több gólt szerzek, de ez általában jellemző a meccsekre. Az első félidőben még kicsit próbálom kontrollálni magam, aztán a másodikban már mindent kiadok magamból."

Cristiano Ronaldo a Nemzetek Ligája-trófeával Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza

"Rájöttem, hogy a foci a számokról szól, ha nyerni akarsz valamit, akkor gólokat kell szerezned. A góllövés a legfontosabb dolog a csapat gőzelme után, de a kettő összefügg. Eleinte cselezgettem, show-műsort csináltam, de hamar rájöttem, hogy ez nem elég, gólokat kell lőnöm.

Fiatalon kerültem Manchesterbe, ahol remek csapattársaim voltak. Ha van egy kis eszed, tanulsz az olyan játékosoktól, mint Giggs, Scholes, Van Nistelrooy vagy éppen Rio Ferdinand. Tehetséges voltam, figyeltem őket, és sokat tanultam Sir Alex Fergusontól is. Rájöttem, hogy tudok gólokat szerezni, nem csak passzolni és cselezni.

Komplett játékosnak érzem magam, komolyabb gyengeségek nélkül. Tudok gólt szerezni jobbal, ballal, fejjel, erős és gyors vagyok. Ha mindez megvan, keményen dolgozol, egészségesen élsz, akkor is nehéz tartani ezt a szintet 34 és fél évesen.

A Chelsea elleni BL-döntőben Ronaldo fejjel volt eredményes Forrás: RIA Novosti/Denisov Anton

A Lokomotiv Moszkva elleni BL-meccsen például nem tudtam gólt szerezni, ami a meccs után frusztrált, de a legfontosabb, hogy a csapat nyert. A meccs után vacsorázni mentem a barátaimmal,

Ha nem vagy fegyelmezett, nem lehetsz a csúcson 15 éven át.

Miután apa lettem, rájöttem, hogy fiatalon nagyot hibáztam, nem szerettem tanulni, ezt pedig most próbálom pótolni. Sokat olvasok, dokumentumfilmeket nézek. Nagyon érdekel az orvostudomány és a jóga, sokat meditálok, majdnem minden nap, ez pedig sokat segít a stressz kezelésében, ami mindenki életében jelen van."

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a 2017-es londoni The Best díjátadón Forrás: AFP/Ben Stansall

Ronaldo végül szót ejtett a Messivel való rivalizálásáról is.

"Sokan azt mondják, Lionel Messivel csak nyomtuk egymást előre, a rivalizálásunk segített abban, hogy mindketten jobb játékosok legyünk, ez szerintem igaz. A Real Madridban sokkal inkább éreztem a jelenlétét, mint mondjuk Manchesterben. Egészséges rivalizálás volt köztünk, a két klub szimbólumává vált a párharcunk. Nemrég mondta, hogy hiányzom neki, de összességében a motivációmat nem másokban keresem, mindig a legjobb akarok lenni."