Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatottnak továbbra is a saját kezében van a sorsa. A B-csoport 3. fordulójában pénteken, magyar idő szerint 21 órakor Ecuador ellen egy győzelem biztos továbbjutást ígér, a döntetlen és a vereség viszont búcsút. A csapat az Ausztrália ellen 2-0-ról elvesztett 2 pont miatt kesereg, de a játékosok igyekeznek mihamarabb feldolgozni a történteket. Az együttes legjobbja, Zuigéber Ákos lábtörése miatt már nem lép pályára a világbajnokságon.

Munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

Szerdán délelőtt a magyar csapat sajtófőnöke, Bokor Péter a lehető legrosszabb hírrel nyitott az Alpha Park Hotelben, Goianiában.

Zuigéber az ausztrálok elleni meccsen a magyar csapat legjobbja volt. Az első magyar gól előtt ő tekerte be azt a szabadrúgást, amelyet aztán Baráth Péter befejelt. Később egy tizenegyest is értékesített. Ekkor 2-0-ra vezetett Magyarország.

Zuigiber Ákos (j) számára sajnos nagyon korán véget ért az U17-es világbajnokság Forrás: fifa.com

Hogy a vége mégis 2-2 lett, azt annak is köszönhettük, hogy a csapat játékosai a második félidőre elfáradtak, míg ugyanez az ausztrálokról nem volt elmondható. A sárga mezes játékosok a meccs 70. percében is vígan fickándoztak, miközben a magyarok komoly problémákkal küzdöttek.

Preisinger Sándor szövetségi kapitány nem véletlenül kesergett az interjúzónában.

A szakember legfontosabb meglátását a vb előtt is sejtettük: az otthoni meccsek, az edzőtáborok egyszerűen nem elégségesek arra, hogy a játékosok komolyan fel tudjanak készülni egy világbajnokságra.

Az itteni meccsek tempója, az ellenfelek technikai tudása olyan, amivel ezek a srácok eddig szinte soha nem találkoztak. Minden nyilatkozó hangsúlyozta, hogy a brazíliai világbajnokság teljesen más, mint az írországi Európa-bajnokság volt, amelyen májusban ötödik lett a válogatott.

Major Sámuel az Origónak adott interjút szerda délelőtt Goianiában.

„Nem vagyunk könnyű helyzetben, de a lényeg, hogy még mindig a saját kezünkben van a sorsunk, azaz a pénteki Ecuador elleni meccsen, ha nyerünk, továbbjutunk. Úgy kell tekintenünk erre a mérkőzésre, mintha egy torna döntőjét játszanánk le."

Miért van az, hogy mindkét mögöttünk lévő mérkőzés első félidejében jól játszik a csapat, aztán a második játékrészben összezuhan?
Ez itt teljesen más szint. Itt elég egyetlen hibát csinálni, és az ellenfelek azonnal ki fogják használni. Ennyin is múlhat. Nem gondolom, hogy az első bekapott gól után azért jön hamar a második, mert már kaptunk egyet. Nüanszon múlnak ezek a dolgok. Az első hiba magával hozza a másodikat, harmadikat. Ezek bennünket is nehezen érintenek, ugyanakkor soha nem adjuk fel.

Major Sámuel szerint az Ecuador elleni utolsó csoportmeccsre úgy kell tekintenie a magyar válogatottnak, mintha vb-döntő lenne Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mennyivel más ez a világbajnokság, mint a májusi Európa-bajnokság volt?
Teljesen más, és sokkal nehezebb. A csapatok is jobbak, mint az Eb-mezőnye volt. A stílus teljesen más, nagyobb a sebesség, a dinamika. Pedig az Európa-bajnokságon is jó csapatokat vertünk meg, mégsem tudom a kettőt összehasonlítani. Nem a nehézség a különbség, hanem az ellenfelek futballstílusa. Ilyenekkel mi nem találkozunk, nehéz ezekre felkészülni. A körülményekre nem szeretnék hivatkozni, mert az mindenkinek egyforma. Nem ezen múlik, hogy most Dél-Amerikában vagyunk.

Odahaza az a vélemény, hogy mind a két mérkőzésen teljesen elfáradt a csapat. Egyetért ezzel?
Nehéz ügy ez, mert az ausztrálok elleni meccs utolsó 10 percében is mentünk, ott voltunk a kapujuk előtt, próbálkoztunk. Most, hogy mi jön át a tévéről, és az, hogy mi, játékosok mit élünk át, teljesen más dolog, és nem mindig van szinkronban a kettő.

Az U17-es válogatottnak a továbbjutáshoz mindenképpen nyernie kell pénteken este Ecuador ellen Forrás: fifa.com

Letargikus volt a hangulat az ausztrálok elleni meccs után?
Akkor igen, de aztán úgy voltunk vele, hogy minél előbb túllépünk ezen, annál több erőnk maradt felkészülni Ecuadorra. Ez tényleg döntő meccs lesz, csak a győzelem lesz az elfogadható. Ecuador erős, de nekik is vannak gyenge pontjaik. Egyénileg van néhány jó játékosuk, de csapatként meg tudjuk nyerni a mérkőzést.

Mi lepte meg eddig a legjobban ezen a világbajnokságon?
Az, hogy képesek vagyunk előnyből elveszteni a meccseket, ez nem volt ránk jellemző. Jó, Ausztrália ellen nem vesztettünk. De bent a pályán nem éreztem ezt. Ha a két meccset összevetem, akkor egyforma pofon mindkettő. Nigéria ellen 2-1-re vezettünk a 79. percben. Jól ment a védekezés, voltak meleg pillanatok, de nagy helyzetük nem volt. Majd berámoltak hármat. Az hidegzuhany volt. Ausztrália az elején beszorított minket, de mi rúgtunk két gólt. Erre ahelyett, hogy megnyugodtunk volna, jöttek a hibák. Ezek azért olyan dolgok, amelyekre nem lehet felkészülni.