Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája E csoportjának 4. fordulójában az olasz Napoli hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Szoboszlai Dominikkal felálló osztrák Red Bull Salzburg csapatával. A H csoport rangadóján az előző szezonban elődöntős Ajax már 4-1-re is vezetett a Chelsea ellen a Stamford Bridge-en, azonban a második félidőben Frank Lampard csapata kettős emberelőnybe került, és végül 4-4-es döntetlent harcolt ki.

Carlo Ancelotti csapata abban a tudatban lépett pályára a Salzburg ellen - amelyben Szoboszlai Dominik a kezdőben kapott helyet -, hogy győzelem esetén elsőként juthat tovább a csoportkörből, ha az E csoport másik mérkőzésén a BL-címvédő Liverpool nem szenved vereséget a belga Genk ellen.

Szoboszlai két hete kispadozott a Napoli ellen, most kulcsszerep várt rá Forrás: FC Red Bull Salzburg/Twitter

Mivel a Liverpool pontvesztésére kevés esély volt, a Napoli a továbbjutásért, a Salzburg pedig az életben maradásért lépett pályára.

A Napoli kezdte jobban a meccset, a Salzburg pedig megúszott egy kiállítást.

A negyedik percben Hirving Lozano kapott remek indítást a bal oldalon, elfutott a szélen, majd egyedül törhetett kapura, azonban Jerome Onguene hátulról lerántotta a mexikói támadót, de Szymon Marciniak játékvezető megkönyörült a kameruni védőn, és csak sárga lapot adott neki.

A Salzburg könnyen emberhátrányba kerülhetett volna a meccs elején Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Egy perccel később az olasz válogatott Lorenzo Insigne 18 méteres lövésébe Onguene tette bele a fejét, Carlos Coronel kapus azonban elképesztő reflexmozdulattal szögletre tolta a labdát.

A hetedik percben a Salzburg is veszélyeztetett. Szoboszlai Dominik lövése szögletre vágódott egy hazai védőről. A sarokrúgásra Onguene érkezett, de hat méterről mellé fejelt ordító helyzetben. A kilencedik percben újabb hatalmas helyzetet hagyott ki a Napoli. Coronel rossz helyre öklözött ki egy beadást, az érkező Piotr Zielinski mellel levette a labdát, majd 11 méterről kapu fölé bombázott.

A tízedik percben megszerezte a vezetést a Salzburg.

Hwang Hee-Chan egy szép csellel becsapta Kalidou Koulibalyt, a szenegáli védő pedig elkaszálta a dél-koreai támadót, így tizenegyest kapott az osztrák csapat. A labda mögé a norvég Erling Haaland állt oda, és higgadtan a kapu bal oldalába lőtt, a jobbra vetődő Alex Meret mellett.

A norvég támadó a hetedik gólját lőtte a BL-csoportkörben, és továbbra is vezeti a góllövőlistát.

A salzburgi gól után azonnal egyenlíthetett volna a nápolyi csapat. Insigne baloldali beadására Jose Callejon érkezett a hosszú oldalon, három méterről azonban a jobb kapufára fejelt. A 23. percben újabb nagy ziccert hagyott ki a Napoli. Ezúttal Callejon viszonozta Insignének a korábbi átadást, de olasz támadó közeli perdítése elkerülte a kaput. A következő támadásból Lozano tekert 14 méterről kapura, de Coronel gyönyörű vetődéssel szögletre tornázta a labdát.

A helyzetek alapján a Napolinak már az első félidőben el kellett volna döntenie a meccset.

A 33. percben a belga Dries Mertens futott el a jobbszélen, középre tálalt a második hullámban érkező Insignének, azonban az apró termetű támadó 12 méterről a kapu fölé bombázott. A folytatásban is az olaszok uralták a mérkőzést, végül a 17. kapura lövési kísérletükből összejött az egyenlítés. Insigne átadásával Lozano befelé húzott, majd 17 méterről visszalőtte a labdát a jobb alsó sarokba.

A hosszabbításban a Salzburg ismét megszerezhette volna a vezetést. Hwang Hee-Chan fejjel lekészített labdájára Szoboszlai érkezett a második hullámban, 13 méterről lőtt, de a bevetődő Koulibalyban elakadt a labda.

Az első félidő újabb Szoboszlai-helyzettel ért véget.

A magyar válogatott középpályás remek labdát kapott a jobb oldalon, tolt rajta egyet, 14 méterről megcélozta a rövid felső sarkot, de a labda az oldalhálóban kötött ki.

Lorenzo Insigne remekül szervezett az első félidőben Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A második félidőre játékrendszert váltott a Salzburg. Lejött a védelemből a horvát Marin Pongracic, a helyére pedig a zambiai középpályás, Enock Mwepu érkezett.

A második félidő első helyzete a nápolyiaké volt.

Az 57. percben a gólszerző Lozano 18 méteres bombája centikkel kerülte el a jobb felső sarkot. Két perccel később Mertens került helyzetbe, de a közeli lövését Coronel vetődve védeni tudta. A folytatásban a Napoli uralta a meccset, de nem tudott annyi helyzetet kidolgozni, mint az első félidőben, mert a Salzburg védekezése sokkal stabilabb volt.

A 73. percben a hazaiak majdnem átvették a vezetést.

Insigne lecsúszott – vagy tudatos és egyben zseniális - beadása átszállt Coronel feje fölött, a labda viszont a kapufán csattant, onnan pedig a brazil kapus fejére pattant, szerencséjére azonban a labda szögletre került. Hat perccel később ismét a Napoli szerezhetett volna gólt. Insigne csapott le egy röviden kivágott labdára, a 16 méteres lövése viszont elkerülte a bal felső sarkot.

Carlo Ancelotti csapata közelebb állt a győzelemhez Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A hajrában a Napoli már nem kockáztatott, ugyanis a nyolc pontjával stabilan tartja a helyét a csoport második helyén, és négy ponttal előzi meg a Salzburgot. Ráadásul Carlo Ancelotti csapata még fogadja a csoportutolsó Genket is, így kényelmes helyzetből várhatja a folytatást. Az E csoport másik mérkőzésén a BL-címvédő Liverpool 2-1-re legyőzte a belga Genk csapatát az Anfielden, és a tabella élére állt.

A H csoportban az Ajax meglepetésre - és némi szerencsével - az 55. percben már 4-1-re vezetett, de a házigazda Chelsea nem adta fel. A londoniak Azpilicueta góljával kezdték meg a felzárkózást, majd Jorginho második sikeres büntetőjével már egygólosra csökkentették a hátrányukat. Miután a tizenegyes előtt két amszterdamit is kiállítottak, a kettős emberelőnyben lévő Chelsea gyorsan egyenlített, de a hajrában nem tudott újra betalálni, így meg kellett elégednie az egy ponttal.

A csoport másik mérkőzésen a Valencia 0-1-ről fordított, és végül gólerős hajrájával 4-1-re győzte le a vendég Lille gárdáját, így az angol és a holland gárdához hasonlóan 7 ponttal áll két körrel a vége előtt.

Az F csoportban az Internazionale hiába vezetett a szünetben vendégként 2-0-ra, a házigazda Borussia Dortmund fordított. A németeknél a marokkói védő, Asraf Hakimi két góllal zárt. A csoportot a Barcelona vezeti a Dortmund előtt, melytől három ponttal van lemaradva az olasz együttes.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

E csoport:
SSC Napoli (olasz)-Salzburg (osztrák) 1-1 (1-1)
gól: Lozano (43.), illetve Haaland (11., 11-esből)

FC Liverpool (angol)-Genk (belga) 2-1 (1-1)
gól: Wijnaldum (14.), Oxlade-Chamberlain (53.), illetve Samata (41.)

A csoport állása: 1. FC Liverpool 9 pont, 2. SSC Napoli 8, 3. Salzburg 4, 4. Genk 1

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-Internazionale (olasz) 3-2 (0-2)
gól: Hakimi (51., 77.), Brandt (64.), illetve Martinez (5.), Vecino (40.)

FC Barcelona (spanyol)-Slavia Praha (cseh) 0-0

A csoport állása: 1. FC Barcelona 8 pont, 2. Borussia Dortmund 7, 3. Internazionale 4, 4. Slavia Praha 2

G csoport:
Olympique Lyon (francia)-Benfica (portugál) 3-1 (2-0)
gól: Andersen (4.), Depay (33.), Traore (89.), illetve Seferovic (76.)

Zenit (orosz)-RB Leipzig (német) 0-2 (0-1)
gól: Demme (45+5.), Sabitzer (63.)

A csoport állása: 1. RB Leipzig 9 pont, 2. Olympique Lyon 7, 3. Zenit 4, 4. Benfica 3

H csoport:
Chelsea (angol)-Ajax Amsterdam (holland) 4-4 (1-3)
gól: Jorginho (4., 71. - mindkettőt 11-esből), Azpilicueta (63.), James (74.), illetve Abraham (2. - öngól), Promes (20.), Kepa (35. - öngól), Van de Beek (55.)
piros lap: Blind (68.), Veltman (69.)

Valencia (spanyol)-Lille (francia) 4-1 (0-1)
gól: Parejo (66. - 11-esből), Soumaoro (82. - öngól), Kondogbia (84.), Torres (90.), illetve Osimhen (25.)

A csoport állása: 1. Ajax Amsterdam 7 pont (10-5), 2. Chelsea 7 (7-6), 3. Valencia 7 (6-5), 4. Lille 1