Óriási meglepetés, a Barcelona nem tudta legyőzni a Slavia Prahát

fbl Horizontal
Slavia Prague's Czech midfielder Tomas Soucek (L) challenges Barcelona's Argentine forward Lionel Messi during the UEFA Champions League group F football match between FC Barcelona and SK Slavia Prague at the Camp Nou stadium in Barcelona on November 5, 2019. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona hazai pályán csak gól nélküli döntetlent játszott a remekül helyt álló cseh Slavia Prahával a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában. Messiék a pontvesztéls ellenére továbbra is vezetik a csoportot. A G csoportban a Gulácsi Péterrel a kapuban felálló RB Leipzig magabiztosan nyert 2-0-ra a Zenit otthonában, és megerősítette pozícióját a csoport élén.

Barcelona–Slavia Praha

A Barcelona két héttel ezelőtt nagy nehézségek árán és nem kis szerencsével tudott nyerni Prágában, a számos helyzetet kialakító, kifejezetten tetszetősen játszó Slavia ellen. Ennek ellnére a Camp Nouban a BL-ben hazai pályán 2013. május 1., a Bayern Müncheni 0-3-as vereség óta legyőzhetetlen Barca volt a mérkőzés esélyese, még úgy is, hogy a támadósorban a korábban együtt soha nem játszó, Messi, Griezmann, Dembélé trió rohamozott.

Ernesto Valverde csapata a hétvégén váratlan 3-1-es vereséget szenvedett a Levante otthonában, de Messiék így is biztosan vezetik a bajnokságot.

A Slavia királyi fogadtatásban részesült, a csehek ugyanis abban a szállodában laktak, ahol a katalán fővárosban tartózkodó, VI. Fülöp spanyol király is. A Barca ajándékboltjának meglátogatása után Jindich Trpisovsky ezt a csapatot küldte pályára:

Az első nagy helyzet a Slavia előtt adódott, az ötödik perc végén Lenglet-nek és Ter Stegen kapusnak együttes erővel kellett mentenie, hogy ne kerüljön hátrányba a sztárcsapat.

Öt percet kellett várni a válaszra, amikor Nelson Semedo tört be a tizenhatoson belülre, de nyolc méterről leadott lövését lábbal védte Kolar. A Barca volt ugyan mezőnyfölényben, de a Slavia volt veszélyesebb, Olayinka különösen elemében volt, a 26. percben az ő passzából tüzelhetett Stanciu is, de azt is megúszta a Barca.

A 35. percben jött a Barca első igazi helyzete: Messi indult el egyedül a saját térfeléről, majd a tizenhatosról óriási erővel találta telibe a felső léc és a jobb kapufa találkozását, Kolar mozdulni sem tudott a labdára.

Messi incredible attempt. Hits the crossbar. from r/soccer

Az argentin volt az egyetlen, aki veszélyt jelentett a cseh kapura, a 41. percben megint ő adott munkát Kolarnak, majd a szöglet után Piqué fejesét is védenie kellett a cseh kapusnak. Az első félidő ráadásában Boril kotorta be a labdát a Barca kapujába, de a partjelző már jelezte, hogy lesen volt a cseh játékos.

A második félidő első perceiben Sergi Roberto került helyzetbe, de közeli lövése elakadt Kolar lábai között. Az 59. percben Messi kapott labdát a leshatáron belépett a tizenhatoson belülre, középre adott, Vidal pedig a kapuba passzolt – de nem vezetett a Barca, mert Messi néhány centis lesen volt, amikor a labdát kapta.

Valverde az utolsó félórára előbb Ansu Fatit, majd Ivan Rakiticet is pályára küldte, hátha valamelyikük tud húzni egy váratlant. A 76. percben majdnem bejött a számítása: Ansu Fati tette be balról külsővel gyönyörűen Messinek, az argentin azonban nem tudta elpörgetni a labdát a remek ütemben mozduló Kolar alatt, mellett.

A ráadás utolsó percében Arturo Vidal egy roppant gyenge alakítással megpróbált kiharcolni egy büntetőt, de a játékvezető nem dőlt be neki, így a Barca elhullajtott két pontot, vagy, ha úgy tetszik, a bátran játszó Slavia Praha szerzett egyet a Camp Nouban. A Barca ettől még vezeti a csoportját:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

Zenit–RB Leipzig

Szentpéterváron a G csoportot vezető RB Leipzig úgy lépett pályára, hogy győzelemmel szinte be is biztosíthatta a továbbjutását. A kapuban természetesen Gulácsi Péter kezdett, a Wolfsburg ellen megsérülő Willi Orbán nem is utazott el Oroszországba. A két csapat lipcsei meccsén hátrányból fordítva nyertek a németek, akik az utóbbi két bajnokijukon félelmetesen játszottak: a Wolfsburgot 6-1-re, a Mainzot pedig 8-0-ra verték.

A 14. percben átmenetileg megszerezte a vezetést a Leipzig, de videózás után a játékvezető érvénytelenítette Halstenberger gólját, mert a gólpasszt adó Nkunku részben kézzel vette le a labdát.

Sok helyzet nem alakult ki az első félidőben, Gulácsi Péternek egy-két védést kellett bemutatnia, a játékrész öt perces ráaádásának elején kimaradt egy nagy hazai helyzet, majd az utolsó percben egy jól eltalált lövéssel megszerezte a vezetést a német csapat.

A játék képe a második félidőben sem változott, a Leipzig mezőnyfölényére szórványos kontrákkal igyekezett válaszolni a Zenit. Gulácsinak megint volt egy fontos védése, mielőtt a 63. percben a két csapat lipcsei meccsén is eredményes Marcel Sabitzer be nem rúgta a németek második gólját is.

A második gól után kicsit rákapcsoltak az oroszok, a 72. percben egy szöglet után Gulácsinak kellett bravúrral kitolnia a léc alól Osorio fejesét. A hajrában mindkét oldalon akadtak lehetőségek, de hol Gulácsi védett (Erokin lövésénél), hol Mukiele mentett a magyar kapus helyett, hol pedig Timo Werner veszélyeztett a túloldalon.

Győzelmével az RB Leipzig megerősítette vezető helyét a csoport élén, és a következő fordulóban, a Benfica elleni hazai pályán a továbbjutást is bebiztosíthatja.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

Eredmények:
F csoport:
Barcelona–Slavia Praha 0-0 (0-0)
G csoport:
Zenit Szentpétervár–RB Leipzig 0-2 (0-1)
gól: D. Demme 45+5., Sabitzer 63.