Vágólapra másolva!
Szerdán este a Bajnokok Ligája A csoportjának 4. fordulójában a Real Madrid a 18 éves Rodrygo vezérletével 6-0 legyőzte a tökök Galatasaray csapatát a Santiago Bernabéu Stadionban, így Zinédine Zidane együttese nagy lépést tett a továbbjutás felé. A csoport másik mérkőzésén a Paris Saint-Germain 1-0-s győzelmet aratott a belga Club Brugge ellen, így a francia bajnokcsapat két meccsel a vége előtt bebiztosította a helyét a nyolcaddöntős mezőnyben, és továbbra is százszázalékos.

Az idei szezonban hullámzó teljesítményt nyújtó, a Bajnokok Ligája csoportkört egy vereséggel és egy döntetlennel kezdő Real Madridnak kulcsfontosságú volt a győzelem hazai környezetben. A madridiak hétvégén gólnélküli döntetlent játszottak a Betisszel, azonban bizakodva várhatták a törökök elleni meccset, ugyanis a legutóbbi három egymás elleni összecsapásukat megnyerték.

Viszonylag hamar kiderült, hogy a madridiak törökök elleni remek sorozata most sem fog megszakadni, ugyanis szűk negyedóra után már háromgólos előnyre tettek szert. A negyedik percben a brazil Rodrygo mellel levette Marcelo beadását, egy gyönyörű csellel két Galata-védőt is becsapott, majd 11 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A 18 éves brazil két perccel később újabb gyönyörű gólt szerzett. Marcelo jobb oldali beadására robbant be, és a bal felső sarokba fejelt.

A 14. percben eldőlt a mérkőzés. A francia világbajnok, Steven N'Zonzi rúgott oda Toni Kroosnak pont a tizenhatos vonalán. A játékvezető lefújta az esetet, de csak videózás után állapította meg, hogy ebből tizenegyes lesz. A labdát a csapatkapitány Sergio Ramos vette magához, miközben a szurkolók Rodrygót követelték. Ramost azonban ez nem hatotta meg, és pimaszul – pont ahogy Zinédine Zidane csinálta a 2006-os vb-döntőn – a léc alá nyeste a labdát.

A folytatásban a madridiak valóságos showműsort rendeztek. Gyönyörű támadásokat vezettek, fantasztikus cseleket mutattak be, azonban a helyzeteiket elkönnyelműsködték. A 38. percben Kroos szabadrúgása után Casemiro fejelt gólt, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot, bár ez senkit nem zavart a Santiago Bernabéu Stadionban, mert a Real Madrid végre úgy játszott, ahogy azt a szurkolók elvárják.

Rodrygo varázsolt a Galatasaray elleni BL-meccsen Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 45. percben Rodrygo ismét megvillant. A brazil támadó lecsapott egy rossz passzra, elfutott a jobbszélen, majd középre centerezett az érkező Karim Benzemának, aki hat méterről a kapuba pörgetett.

A hosszabbításban a Real Madrid még növelhette volna az előnyét, de Eden Hazard ziccerét Fernando Muslera bravúrral védte, így Zidane csapata "csak" négygólos előnnyel mehetett a szünetre.

A Galata edzője, Fatih Terim kettőt cserélt a szünetben, hogy stabilizálja a csapatát, de az 50. percben majdnem újabb gólt lőtt a Real Madrid. Benzema vett le okszival egy labdát a tizenhatoson belül, majd szinte az alapvonalról a rövid felső irányába bombázott, de a labda a felső lécen csattant.

Zidane végre élvezhette csapata játékát Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 66. percben újabb gólszerzési lehetősége volt a Real Madridnak. Egy rossz helyre kifejelt labdára Toni Kroos dőlt rá 18 méterről, azonban Muslera bravúrral hárítani tudta a bal alsó sarokba tartó bombát. Két perccel később újabb bravúrt mutatott be az uruguayi kapus. A csereként beálló, első labdaérintéséből kapura fejelő Isco kísérletét tolta a kapu fölé.

A 74. percben Benzema mutatott be egy leheletfinom cselt két védő között, ziccerbe került, de a közeli lövését Muslera kiszedte a rövid felső sarokból. Hét perccel később a francia támadónak is összejött a duplázás. Dani Carvajal kapott remek indítást a jobb oldalon, középre centerezett Benzemának, aki közelről az üres kapuba passzolt.

A 92. percben Rodrygo foglalta keretbe a mérkőzést. A brazil támadó Benzema tökéletes ütempassza után közelről a jobb alsó sarokba gurított, ezzel mesterhármast szerzett, és beállította a 6-0-s végeredményt.

Győzelmével a Real Madrid már öt ponttal megelőzi a csoport harmadik helyén álló Club Brugge-t, és bár matematikailag még nem biztosította be a továbbjutását, a focivilág szenzációja lenne, ha kiesne Zidane csapata.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az A csoportban a százszázalékos Paris Saint-Germain abban a tudatban lépett pályára, hogy biztosan továbbjut a csoportjából, ha a papírformának megfelelően hazai pályán legyőzi a Club Brugge együttesét. Bár a párizsiak listavezetőként meglepő vereséget szenvedtek a francia bajnokságban utolsó helyezett Dijon otthonában, így is esélyesként várták belgák elleni meccset, mivel két héttel ezelőtt vendégeként 5-0-s győzelmet arattak felettük.

Az előző meccsen a párizsi csapat első gólját Mauro Icardi szerezte a hetedik percben. Az argentin támadó ezúttal nem volt olyan fürge, de így sem panaszkodhat A 22. percben Colin Dagba középre tett labdáját négy méterről a jobb alsó sarokba lőtte.

A folytatásban a PSG uralta a mérkőzést, a 44. percben Ángel Di Maria szerezhetett volna újabb gólt, de a lövése az oldalhálóba vágódott, így maradt az egygólos hazai előny.

Keylor Navas leigazolásával nagyot húzott a PSG Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőt a belgák kezdték jobban. Az 50. percben egyenlíthetett volna a Brugge, de a Real Madrid ellen duplázó Emmanuel Dennis ziccerét Keylor Navas védte elképesztő reflexmozdulattal, egy perccel később pedig David Okereke lövését is hárította a Costa Rica-i kapus.

A 76. percben egyenlíthettek volna a belgák. A PSG csapatkapitánya, Thiago Silva rúgott oda a tizenhatoson belül a csereként beálló Mbaye Diagne-nak, a játékvezető pedig videózás után a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé a korábbi újpesti támadó állt oda, de a bal alsó sarokba tartó gyenge lövését Navas úgy védte, hogy ki sem pattant róla a labda.

A kihagyott tizenegyes teljesen összetörte a vendégeket. A folytatásban a Club Brugge játékosai már nem tudtak több helyzetet kialakítani, így az eredmény már nem változott. Győzelmével a PSG továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti az A csoportot, és matematikailag is bebiztosította a továbbjutását.

A B csoportban az angol Tottenham Hotspur a duplázó dél-koreai Szon Hung Min vezérletével 4-0-ra győzött a Crvena zvezda otthonában. Az észak-londoni csapat négy ponttal előzi meg a harmadik helyen álló szerb együttest, ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé.

A C csoportban a Liverpool elleni szuperrangadóra készülő Manchester City 1-1-es döntetlent játszott az Atalantával a milánói Giuseppe Meazza Stadionban. A találkozó érdekessége, hogy az angol csapat brazil kapusa, Ederson megsérült, a helyére a szünetben érkező Claudio Bravót pedig a 81. percben kiállította a játékvezető, így Pep Guardiola az angol válogatott hátvédet, Kyle Walkert küldte be a kispadról védeni.

A csoport másik meccsén a Dinamo Zagreb 3-3-as döntetlent játszott a Sahtar Donyeck ellen. A BL-selejtezőben a Ferencvárost búcsúztató horvátok már 3-1-re vezettek otthon az ukránok ellen, a vendégek viszont egy 93. és a 98. percben esett góllal kiharcolták a döntetlent.

A D csoportban a Bayer Leverkusen 2-1-re legyőzte az Atlético Madridot, azonban a hétpontos spanyol csapat még így is négy ponttal megelőzi a német gárdát, és továbbra is a második helyen áll a tabellán a 10 pontos Juventus mögött.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Club Brugge (belga) 1-0 (1-0)
gól: Icardi (22.)

Real Madrid (spanyol)-Galatasaray (török) 6-0 (4-0)
gólszerzők: Rodrygo (4., 7., 93.), Sergio Ramos (14.), Benzema (45., 81.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Paris Saint-Germain 12 pont, 2. Real Madrid 7, 3. Club Brugge 2, 4. Galatasaray 1

B csoport:
Crvena zvezda (szerb)-Tottenham Hotspur (angol) 0-4 (0-1)
gólszerzők: Lo Celso (34.), Szon (57., 61.), Eriksen (85.)

Bayern München (német)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Lewandowski (69.), Perisic (89.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Tottenham Hotspur 7, 3. Crvena zvezda 3, 4. Olimpiakosz Pireusz 1

C csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Sahtar Donyeck (ukrán) 3-3 (1-1)
gólszerzők: Petkovic (25.), Ivanusec (83.), Ademi (89.), illetve Alan Patrick (13.), Júnior Moraes (93.), Teté (98., 11-esből)
kiállítva: Moro (74.), illetve Marlos (79.)

Atalanta (olasz)-Manchester City (angol) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Pasalic (49.), illetve Sterling (7.)
kiállítva: Claudio Bravo (81., Manchester City)

A csoport állása: 1. Manchester City 10, 2. Sahtar Donyeck 5, 3. Dinamo Zagreb 5, 4. Atalanta 1

D csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (1-0)
gólszerzők: Thomas (41, öngól), Volland (55.), illetve Morata (94.)
kiállítva: Amiri (84.)

Lokomotiv Moszkva (orosz)-Juventus (olasz) 1-2 (1-1)
gólszerzők: Mirancsuk (12.), illetve Ramsey (4.), Douglas Costa (93.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Juventus 10 pont, 2. Atlético Madrid 7, 3. Lokomotiv Moszkva 3 (4-7), 4. Bayer Leverkusen 3 (3-7)