Vágólapra másolva!
Szerda este további nyolc meccset rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkör 4. fordulójában. Most ugyan nem voltak olyan izgalmak, mint kedden, amikor a Chelsea minden idők egyik legjobb meccsét játszotta az Ajax ellen, azonban így is akadtak érdekességek. Cristiano Ronaldo gólját a saját csapattársa vette el, ráadásul az ötszörös aranylabdás portugált lecserélték, amire szökőévente ha egyszer van példa. A Manchester City kezdőkapusa megsérült, a cserekapusát pedig kiállították, így Pep Guardiola a világ egy legdrágább védőjét vezényelte a kapuba. A show-t azonban a Real Madrid 18 éves brazil támadója, a Galatasaray ellen mesterhármast szerző Rodrygo vitte el, aki Raúl González után a Bajnokok Ligája történelem második legfiatalabb triplázója lett. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai.

Raúl nyomdokain a Real 18 éves tinisztárja

Az A csoportban a Real Madrid a mesterhármast szerző 18 éves Rodrygo vezérletével 6-0 legyőzte a tökök Galatasaray csapatát a Santiago Bernabéu Stadionban, így Zinédine Zidane együttese nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Rodrygo a Bajnokok Ligája-történelem második legfiatalabb játékosa lett, aki mesterhármast szerzett. A rekordot a Real Madrid legendája, Raúl González tartja, aki 1995-ben 18 évesen és 113 napos triplázott a Fradi ellen.

– mondta a találkozó után Rodrygo, aki megtartotta a meccslabdát, ahogy azt a mesterhármast szerző játékosok szokták. – A harmadik gól után tudtam, hogy ez a tökéletes mesterhármas, hiszen az elsőt ballal lőttem, a másodikat fejeltem, a harmadikat pedig jobbal szereztem. Persze, a csapattársaim is emlékeztettek erre."

A Real két legjobbja, a triplázó Rodrygo és a kétgólos Benzema ünnepel Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Cristiano Ronaldo és Raúl González után a Galatasaray ellen két gólt lövő Karim Benzema a harmadik Real Madrid futballista, aki átlépte az 50 gólos álomhatárt a Bajnokok Ligájában.

„Minden sokkal könnyebb, ha Karim melletted játszik.

Ő egy vérbeli tízes, csak kilences poszton játszik. Nagyon örülök, hogy vele játszhatok – méltatta a francia támadót Rodrygo, aki azért magáról is ejtett néhány mondatot.

de a kemény munkában hiszek, és a hozzáállásommal próbálok arról megbizonyosodni, hogy jó után járok."

„Ha van lehetősége, megragadja

– értékelte Rodrygo játékát Zinédine Zidane. – Ismerjük a képességeit, amit most meg is mutatott. Mindent fantasztikusan csinált. De maradjunk higgadtak. A teljesítménye nem meglepő azok számára, akik látják őt edzés közben, de ne tegyünk rá túl nagy terhet.

Ahogy növekszik, fizikailag is erősebb lesz. A legfontosabb, hogy nyomás alatt okos döntéseket hoz, és élvezi a játékot."

Zidane már többször kijelentette, számára Benzema a világ legjobb csatára Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Zidane a kétgólos Karim Benzemát is méltatta, aki Lionel Messi után a második játékos, aki 15 egymást követő szezonban gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.

Mostanában a gólszerzésre fókuszál, de továbbra is remek játékos, aki kiveszi a részét a csapatmunkából és remekül kiszolgálja a csapattársait. A játéka semmit sem változott ahhoz képest, amikor Cristiano Ronaldo még itt volt. Csak érett férfi, apa lett belőle, és ez meglátszik a játékán."

A csoport másik mérkőzésén a Paris Saint-Germain 1-0-s győzelmet aratott a belga Club Brugge ellen, így a francia bajnokcsapat két meccsel a vége előtt bebiztosította a helyét a nyolcaddöntős mezőnyben, és továbbra is százszázalékos. A párizsi csapat győztes gólját az argentin Mauro Icardi lőtte, aki Kylian Mbappéval együtt bombaformában futballozik – ahogy azt a számok is mutatják.

A PSG legjobbja a Real Madridtól nyáron szerződtetett kapus, a Costa Rica-i Keylor Navas volt, aki több nagy ziccert is fogott, és a 76. percben kivédte a korábbi újpesti csatár, Mbaye Diagne tizenegyesét.

„A Bajnokok Ligájában meg kell szenvedni a győzelemét.

– értékelte a PSG győzelmét Thomas Tuchel vezetőedző. - Az első negyedórában túl sok labdát adtunk el, utána azonban megakadályoztuk a veszélyes kontratámadásaikat. Aztán megint elkezdünk hibázni, a büntető után pedig úgy gondoltam, akár el is úszhat a győzelmünk, mert az ellenfelünk már minden vesztenivaló nélkül játszott" – tette hozzá a német edző, akinek a csapata négy meccsből négyet megnyert, és még gólt sem kapott a Bajnokok Ligája csoportkörben.

November 26-án a PSG a Real Madrid otthonában játssza a csoport rangadóját. Az októberben combsérülést szenvedő Neymar arra a mérkőzésre már bevethető lesz, de mivel a párizsi csapat már kiharcolta a továbbjutást, könnyen lehet, hogy Thomas Tuchel nem fogja kockáztatni brazil sztár játékát a Santiago Bernabéu Stadionban.

Lewandowski úgy termeli a gólokat, mint Messi

A Bayern München a hétvégi, Frankfurt elleni 5-1-es vereséget követően menesztett Niko Kovac helyett Hans-Dieter Flickkel a kispadon győzte le 2-0-ra az Olympiakoszt, így két meccsel a vége előtt bebiztosította a továbbjutását a B csoportból.

„Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével. A helyzetünk nem volt egyszerű, de a srácok végrehajtották azt, amit az edzéseken gyakoroltunk.

A legfontosabb az volt, hogy győzzünk. Tovább akartunk jutni. Persze, az is fontos, hogy jól játszunk. A meccs előtt azt mondtam, mindenkinek százszázalékot kell adnia, és meg kell mutatnia, hogy mit tud" – mondta a bajorok ideiglenes edzője, akit a legfrissebb sajtóhírek szerint az Arsenalnál 22 évig edzősködő Arséne Wenger fog váltani a kispadon.

Lewandowski gólja is kellett a Bayern München továbbjutásához Forrás: AFP/Matthias Balk

A Bayern München hőse ezúttal is Robert Lewandowski volt. A lengyel támadó 2014 nyarán igazolt a Bayern Münchenhez, azóta 31 gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.

Ez idő alatt senki nem szerzett nála több gólt, egyedül Lionel Messi tartja vele a lépést, aki szintén 31 gólt lőtt ebben az időszakban.

A csoport másik mérkőzésén az előző szezonban BL-döntős Tottenham Hotspur 4-0-s győzelmet aratott Belgrádban a Crvena zvezda fölött, így az észak-londoni csapat minden sorozatot figyelembe véve megszerezte első idegenbeli győzelmét az idei szezonban.

A találkozó hőse a duplázó Szon Hung Min volt, aki nehéz napokon van túl. A dél-koreai szélső vasárnap az Everton elleni bajnokin egy szerencsétlen szerelési kísérlet után olyan sérülést okozott André Gomesnek, hogy a portugál játékosnak 90 fokban elfordult a bokája. Az eset után Szon zokogva ment az öltözőbe, és láthatóan hányingerrel küszködött.

Már a meccs elejétől kezdve nagyon jól játszottunk, és sikerült gólokat szereznünk, ez pedig önbizalmat adhat nekünk a jövőre nézve. A pozitív dolgokra kell koncentrálnunk. Most arra, hogy négy gólt lőttünk idegenben, és egyet sem kaptunk - mondta Szon, aki az elmúlt napokat a csapattársai támogatásával vészelte át.

Szon gólöröm helyett André Gomestől kért elnézést Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nagyon nehéz napok vannak mögöttem, de rájöttem milyen szerencsés vagyok, mert a szurkolók és a csapattársaim is támogatnak. Most csak a csapatra szabad koncentrálnom, és tovább kell lépnem a történteken" – tette hozzá a dél-koreai támadó, aki az idei szezonban négy BL-meccsen már öt gólt lőtt.

A City elvesztette a sztárkapusát a szezon rangadója előtt

A C csoportban az angol bajnok Manchester City az Atalanta vendége volt a milánói Giuseppe Meazza stadionban. A manchesteriek vasárnap a BL-győztes Liverpool otthonában lépnek pályára, viszont Jürgen Kloppal ellentétben Pep Guardiola a legerősebb csapatát küldte pályára a Bajnokok Ligájában. Ezt a döntését talán már bánja a katalán edző, ugyanis az első félidőben megsérült az első számú kapusa, a brazil Ederson. A helyére a szünetben beálló Claudio Bravót pedig a 81. percben kiállították.

Az utolsó bő tíz percre így a világ egyik legdrágább hátvédje, a 2017-ben 51 millió euróért igazolt Kyle Walker állt be a kapuba.

Az angol válogatott jobbhátvéd a 88. percben még egy szabadrúgást is megfogott, igaz csak másodszorra sikerült megkaparintania a labdát.

– viccelődött az angol válogatott hátvéd.

„Azért jöttünk, hogy pontot, vagy pontokat szerezzünk. Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, mert kemény emberfogással játszanak.

– mondta a meccs után a kapuba beálló Kyle Walker, akinek a manchesteri szurkolók azt énekelték a lefújás után, hogy England's number one (vagyis az első számú, utalva arra, hogy a kapusok általában 1-es mezszámban védenek – a szerk.).

Kyle Walker öröme miután kapott gól nélkül lehozta a meccset Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

„A labdarúgás maga az érzelem.

Ha az első félidő utolsó percében megszerezzük a második gólt...- utal Pep Guardiola Gabriel Jesus borzasztóan elvégzett tizenegyesére 1-0-s vezetésnél.

A második félidőben nem játszottunk jól, de ez olykor előfordul. Pláne, ha egy olyan csapat az ellenfél, amely legtöbb gólt szerezte az olasz bajnokságban.

– tette hozzá a katalán szakember, aki elmondta, hogy Ederson izomsérülést szenvedett, és ezért nem kockáztatta a játékát a második félidőben. Hogy számíthat-e a brazil kapusra a Liverpool elleni szuperrangadón, arra nem tudott választ adni.

Pep Guardiola gratulál a kapuban parádézó Kyle Walkernek Forrás: AFP/Miguel Medina

Ezzel a döntetlennel az Atalanta történelmi tettet hajtott végre, ugyanis megszerezte első pontját a Bajnokok Ligájában.

- mondta az Atalanta edzője, Piero Gasperini utalva arra, hogy csapata két héttel ezelőtt 5-1-re kikapott Manchesterben. - Szeretnénk továbbjutni, de ha nem sikerül, jó lenne tovább folytatni az Európa-ligában" - tette hozzá az olasz szakember, akinek a csapata négypontos hátrányban van a csoportmásodik Sahtar Donyeck és a harmadik Dinamo Zagreb mögött.

A csoport másik meccsén a Dinamo Zagreb hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott a Sahtar Donyeck ellen. A BL-selejtezőben a Ferencvárost búcsúztató horvátok már 3-1-re vezettek az ukránok ellen, a vendégek viszont egy 93. és a 98. percben esett góllal kiharcolták a döntetlent.

„Magabiztos voltam. Még a kispadon ülve is éreztem, hogy gólt fogok rúgni. Hála Istennek, megcsináltam.

- mondta meccs után a Sahtar Donyeck brazil szélsője, a 84. percben beálló Tete, aki a 98. percben tizenegyesből egyenlített a Dinamo Zagreb ellen.

A Sahtar Donyeck két brazilja, Taison és Tete ünneplik az egyenlítést Forrás: AFP/Denis Lovrovic

„Nem kezeltük jól, amikor 3-1-re vezettünk. Két góllal vezettünk, mégis elszalasztottuk a győzelmet. Tovább kell lépnünk, és az utolsó meccsen harcolnunk kell a pontokért.

– mondta Nenad Bjelica, a Dinamo Zagreb edzője, akinek a csapata harcban áll a továbbjutásért, pedig amikor legutóbb a BL-főtáblán szerepeltek (a 2016/17-es szezonban), akkor mind a hat csoportmeccsüket elvesztették.

Továbbjutott a Juve, de Ronaldo tekintete villámokat szórt

A D csoportban a Juventus remek mérkőzésen, a brazil Douglas Costa utolsó pillanatban lőtt góljával 2-1-re nyert a Lokomotív Moszkva otthonában, így bebiztosította a továbbjutását. A találkozó legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a Cristiano Ronaldo szabadrúgása átcsúszott Guilherme kapus lábai között, a kapuba csorgó labdába azonban a walesi Aaron Ramsey a gólvonalon belepöckölt, így az ötszörös aranylabdás támadót megfosztották a góltól.

Ronaldo később még dühösebb lett, ugyanis Maurizio Sarri, a Juventus edzője a 81. percben lecserélte a portugált, akinek villámokat szórt a tekintete az olasz mesterre is.

Cristiano Ronaldo láthatóan nem örült, amikor Ramsey "elvette" a gólját Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Ronaldo mérges volt, amikor lecseréltem,

de van egy apró térdsérülése, és a combjával is van egy kis probléma. Azért cseréltem le, mert nem akartam, hogy esetleg súlyosabb sérülést szenvedjen – mondta a meccs után a Juventus edzője, aki Ronaldo lecserélése mellett csapata játékára is kitért. - Nem ez volt a legjobb mérkőzésünk, mert túl sok esélyt adtunk az ellenfélnek a gyors kontratámadásokhoz. Túl lassan játszottunk. Az viszont nagyon tetszett, hogy az utolsó pillanatig hajtottunk a győzelemért. Végül egy csodálatos összjáték után megnyertük a meccset.

A Juventus amellett, hogy bebiztosította a továbbjutását, már 301 gólnál jár a Bajnokok Ligájában. Ezt az álomhatárt korábban csak a Real Madrid, a Barcelona, a Bayern München és a Manchester United tudta átlépni.

A csoport másik mérkőzésén a Bayer Leverkusen hazai pályán 2-1-re legyőzte az Atlético Madridot, ezzel pedig életben tartotta csekély továbbjutási esélyeit. Érdekesség, hogy a német futball történetében most fordult elő harmadszorra, hogy egy Bajnokok Ligája fordulóban mind a négy német csapat győztesen hagyja el a pályát.

A Bayer Leverkusen óriási diadalt aratott Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/ Jürgen Fromme

Korábban a 2013/14 és a 2014/15-ös szezonban jött össze ez a bravúr a németeknek. Mindkét idényben a Bayern München, a Borussia Dortmund, a Schalke és a Leverkusen tudott győzni ugyanazon a játéknapon. Kedden a Lipcse nyert Szentpéterváron, míg a Dortmund az Inter elleni rangadón fordította meg kétgólos hátrányból, szerdán pedig a Bayern München aratott kétgólos diadalt az Olympiakosz fölött az Allianz Arenában.

A Leverkusen remekül játszott az Atlético ellen, azonban vezetést egy komikus góllal szerezte meg. A madridi csapat játékosa, a ghánai Thomas Partey egy kapu előtt kavarodás után érthetetlen módon a saját kapujába fejelte a labdát.

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány érdekesség, különleges statisztika a szerdai játéknapról.

  • A walesi Aaron Ramsey a Juventus történetének első brit játékosa, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.
  • A horvát Ivan Perisic 33 másodperccel az után lőtt gólt, hogy csereként beállt Serge Gnabry helyére. Ez a második leggyorsabb gól, amit cserejátékos szerzett a BL-ben. A rekordot a francia Valère Germain tartja, aki a Monaco játékosaként 2017 áprilisában csereként beállva 23 másodperc után lőtt gólt a Dortmundnak.
  • A 18 éves és 301 napos Rodrygo legfiatalabb brazil gólszerző a Bajnokok Ligája történetében.
  • Az első hét percben két gólt szerző Rodrygo hozta össze az idei BL-szezon leggyorsabb dupláját.
  • A chilei Claudio Bravo a Bajnokok Ligája történetének első becserélt kapusa, akit kiállítottak.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Club Brugge (belga) 1-0 (1-0)
gól: Icardi (22.)

Real Madrid (spanyol)-Galatasaray (török) 6-0 (4-0)
gólszerzők: Rodrygo (4., 7., 93.), Sergio Ramos (14.), Benzema (45., 81.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Paris Saint-Germain 12 pont, 2. Real Madrid 7, 3. Club Brugge 2, 4. Galatasaray 1

B csoport:
Crvena zvezda (szerb)-Tottenham Hotspur (angol) 0-4 (0-1)
gólszerzők: Lo Celso (34.), Szon (57., 61.), Eriksen (85.)

Bayern München (német)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Lewandowski (69.), Perisic (89.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Tottenham Hotspur 7, 3. Crvena zvezda 3, 4. Olimpiakosz Pireusz 1

C csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Sahtar Donyeck (ukrán) 3-3 (1-1)
gólszerzők: Petkovic (25.), Ivanusec (83.), Ademi (89.), illetve Alan Patrick (13.), Júnior Moraes (93.), Teté (98., 11-esből)
kiállítva: Moro (74.), illetve Marlos (79.)

Atalanta (olasz)-Manchester City (angol) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Pasalic (49.), illetve Sterling (7.)
kiállítva: Claudio Bravo (81., Manchester City)

A csoport állása: 1. Manchester City 10, 2. Sahtar Donyeck 5, 3. Dinamo Zagreb 5, 4. Atalanta 1

D csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (1-0)
gólszerzők: Thomas (41, öngól), Volland (55.), illetve Morata (94.)
kiállítva: Amiri (84.)

Lokomotiv Moszkva (orosz)-Juventus (olasz) 1-2 (1-1)
gólszerzők: Mirancsuk (12.), illetve Ramsey (4.), Douglas Costa (93.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Juventus 10 pont, 2. Atlético Madrid 7, 3. Lokomotiv Moszkva 3 (4-7), 4. Bayer Leverkusen 3 (3-7)