Vágólapra másolva!
Csányi Sándor arra kéri a válogatott szurkolóit, hogy rasszista rigmusok nélkül biztassák a válogatottat mind a Puskás Aréna november 15-i, Uruguay elleni stadionavatóján, mind cardiffi, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn Wales ellen. A MLSZ elnöke hiába az európai szövetség alelnöke is, a fegyelmi és a fellebbviteli bizottság döntéseire nincs hatása.

Egy nem mindennapi javaslat kitalálója

- mondta a Csányi a nagy port kavart Európa-liga selejtező utáni UEFA-határozatról. Az MLSZ elnöke hozzátette, bár őt is felzaklatta az eset, nem sok mindent lehetett tenni. Emlékezetes, hogy a Honvéd romániai mérkőzésén a helyi szurkolók hanggránáttal dobták meg a bírót és a meccs alatt folyamatosan rasszista bekiabálásokkal félemlítették meg a magyarokat.

Csányi Sándor a Puskás Aréna bemutatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez nem is a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottság dolga, nincs is rá lehetősége. A másik, hogy egyedi ügyekben folytatott fegyelmi kérdésekbe nem lehet beavatkozni.

A harmadik dolog, hogy a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen.

Csányinak kiemelt szerepe volt abban, hogy az Azerbajdzsán ellen 1-0-ra megnyert Eb-selejtezőn – a zárt kapus büntetés ellenére – nem üres lelátók előtt kellett a válogatottnak játszania.

Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok - mondta a szövetség első embere.

Az MLSZ elnöke ezt követően a rasszizmus kérdését taglalta, s arra kérte a szurkolókat a novemberi két válogatott mérkőzés kapcsán, hogy éppoly sportszerűen biztassák az együttest, ahogy tették és teszik azt a Ferencváros drukkerei a magyar bajnok Európa-liga-meccsein.

A következő szint a pontlevonás lesz

"A Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott ahhoz az UEFA-konvencióhoz, miszerint zéró toleranciát alkalmazunk a rasszizmussal szemben. Ebben sem Magyarországon, mint szövetség nem tudunk kivételt tenni, ahogy az Európai Labdarúgó Szövetség sem fog a jövőben soha.

És nagyon pontos, fix szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadion bezárást a szlovák meccs után – magyarázta a kialakult helyzetet a sportvezető.

A szlovákok nem visszaesők voltak, mi viszont sajnos igen.

Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak –, hogy szidják az MLSZ-t (a legújabb a szarházi MLSZ), szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták. Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk.

Csányi beszélt arról is, hogy az MLSZ elnökeként is fejet hajt az FTC mérkőzésén tapasztalt pozitív hangulat előtt.

Mint ismeretes, november 15-én Uruguay ellen avatja fel az új Puskás Arénát a nemzeti csapat, majd 19-én, Cradiffban sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik Wales ellen. Ha nyer, kijut a 2020-as, részben budapesti rendezésű kontinenstornára. A Csányi Sándorral készült teljes interjú vasárnap 16 órától, az M4 Sport, Sport7 című műsorában lesz megtekinthető.