Társoldalunk:

Csányi Sándor: Szidjanak engem, az MLSZ-t, csak ne legyenek rasszisták!

2019.11.08. 10:38

Csányi Sándor arra kéri a válogatott szurkolóit, hogy rasszista rigmusok nélkül biztassák a válogatottat mind a Puskás Aréna november 15-i, Uruguay elleni stadionavatóján, mind cardiffi, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn Wales ellen. A MLSZ elnöke hiába az európai szövetség alelnöke is, a fegyelmi és a fellebbviteli bizottság döntéseire nincs hatása.

Egy nem mindennapi javaslat kitalálója

Az UEFA-nak vannak alapelvei, axiómái, melyeken nem változtat. Az egyik ilyen, hogy a pályán elért eredményt soha nem fogja megváltoztatni. Emiatt esély nem volt arra, hogy az eredmény megváltozik a Honvéd craiovai meccsén- mondta a Csányi a nagy port kavart Európa-liga selejtező utáni UEFA-határozatról. Az MLSZ elnöke hozzátette, bár őt is felzaklatta az eset, nem sok mindent lehetett tenni. Emlékezetes, hogy a Honvéd romániai mérkőzésén a helyi szurkolók hanggránáttal dobták meg a bírót és a meccs alatt folyamatosan rasszista bekiabálásokkal félemlítették meg a magyarokat.

Csányi Sándor a Puskás Aréna bemutatásánFotó: Polyák Attila - Origo

Ez nem is a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottság dolga, nincs is rá lehetősége. A másik, hogy egyedi ügyekben folytatott fegyelmi kérdésekbe nem lehet beavatkozni. Mint UEFA-alelnök sem venném a bátorságot, hogy befolyásolni próbáljam a fegyelmi vagy a fellebbviteli biztossági tagokat, mert valószínű egy súlyos fegyelmi büntetésnek néznék elébe. A harmadik dolog, hogy a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen.

Csányinak kiemelt szerepe volt abban, hogy az Azerbajdzsán ellen 1-0-ra megnyert Eb-selejtezőn – a zárt kapus büntetés ellenére – nem üres lelátók előtt kellett a válogatottnak játszania.

Az én javaslatom volt - aminek a hasznát már mi is élveztük -, hogy zárt kapus mérkőzésnél 14 éves gyerekek bemehessenek és ne üres stadionban kelljen játszani. Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok - mondta a szövetség első embere.

Az MLSZ elnöke ezt követően a rasszizmus kérdését taglalta, s arra kérte a szurkolókat a novemberi két válogatott mérkőzés kapcsán, hogy éppoly sportszerűen biztassák az együttest, ahogy tették és teszik azt a Ferencváros drukkerei a magyar bajnok Európa-liga-meccsein.

A következő szint a pontlevonás lesz

"A Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott ahhoz az UEFA-konvencióhoz, miszerint zéró toleranciát alkalmazunk a rasszizmussal szemben. Ebben sem Magyarországon, mint szövetség nem tudunk kivételt tenni, ahogy az Európai Labdarúgó Szövetség sem fog a jövőben soha. A huhogás, a cigányozás, zsidózás..., sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon pontos, fix szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadion bezárást a szlovák meccs után – magyarázta a kialakult helyzetet a sportvezető.

A szlovákok nem visszaesők voltak, mi viszont sajnos igen. Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak –, hogy szidják az MLSZ-t (a legújabb a szarházi MLSZ), szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták. Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk.

Csányi beszélt arról is, hogy az MLSZ elnökeként is fejet hajt az FTC mérkőzésén tapasztalt pozitív hangulat előtt.Csodálattal és örömmel láttam, hogy a Fradi kupameccsein lehetett jó hangulatot teremteni és támogatni a csapatot petárdák és rasszizmus nélkül is. Csak gratulálni tudok a Fradi vezetésének és szurkolóinak is ahhoz a magatartáshoz, amit tanúsítottak. Az lenne a jó, ha ez a magatartás a válogatott meccseken is visszaköszönne.

Mint ismeretes, november 15-én Uruguay ellen avatja fel az új Puskás Arénát a nemzeti csapat, majd 19-én, Cradiffban sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik Wales ellen. Ha nyer, kijut a 2020-as, részben budapesti rendezésű kontinenstornára. A Csányi Sándorral készült teljes interjú vasárnap 16 órától, az M4 Sport, Sport7 című műsorában lesz megtekinthető.