Társoldalunk:

A Fehérvár nyert Kaposváron, négy mérkőzésen három piros lap az NB I-ben - videók

2019.11.09. 19:00

Hetven percet emberelőnyben játszva nyert a MOL Fehérvár 2-0-ra az újonc Kaposvár otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójának szombat délutáni mérkőzésén. A lejátszott négy mérkőzésen egy kivétellel mindenhol volt piros lap. 

Kaposvár–MOL Fehérvár

Az újonc sorozatban négy vereséggel a háta mögött fogadta a listavezetőt, azaz nem a somogyiak voltak a találkozó esélyesei. Waltner Róbert csapatának kilátásait csak tovább rontotta, hogy a harmadik percben Nagy Tamás a hazai 16-oson belül buktatta Ivan Petrjakot, a megítélt büntetőt pedig Georgij Milanov értékesítette, így 180 másodperc elteltével már vezetett a Vidi. 

Húsz perc elteltével tovább sokasodtak a Rákóczi gondjai: Pogacsics Krisztián fogott meg egy labdát a tizenhatoson kívül, Iványi Zoltán azonnal fel is mutatta neki a piros lapot, azaz megfogyatkoztak a hazaiak, a támadó Balázs Zsolt helyére érkezett a cserekapus, Slatka Balázs.

A cserekapust Petrjak avatta föl egy nagy lövéssel, amit Slatka a felső lécre tolt, majd Nagy Tamás szépíthetett volna, ha kicsivel jobban irányítja a hat méterről leadott fejesét. 

A második félidőt jól kezdte a Fehérvár, vagy rosszul a Rákóczi, kinek hogy tetszik, de tény, hogy az 51. percben egy védelmi hibát követően Futács Márkó megszerezte a vendégek második gólját.

Hogy a vendégeknek se legyen minden fenékig tejfel, az 54. percben Elek Ákost kellett lecserélni sérülés miatt. 

Paksi FC–Kisvárda

Két komoly hullámvölgyben lévő csapat találkozott a Duna mellett: a hazaiak utóbbi hat, míg a vendégek utóbbi hét bajnokijukból tudtak csupán egyet megnyerni, azonban míg a Várda a viszonylag jó rajtjának köszönhetően még tartja magát a középmezőnyben, addig a Paks már csak jobb gólkülönbségének köszönhette, hogy nincs kieső helyen. Az első félidő jobbára hazai helyzeteket hozott, gólt azonban nem láthattak a szurkolók. 

A második félidőben is csak helyzetekig jutottak a csapatok a kezdetben szakadó, majd kissé alábbhagyó esőben. A lehetőségek inkább a Paks előtt adódtak, de a jobbnál jobb helyzeteket is kihagyták a zöld-fehérek. A komoly izgalmak aztán az utolsó percekre maradtak: előbb Papp Kristóf kapta meg a második sárga lapját a 86. percben, két perccel később pedig megszerezte a vezetést a Várda: Rácz ütötte szögletre hatalmas bravúrral Protics lövését, a sarokrúgásból azonban Lucas megszerezte a vezetést a vendégeknek.

Akik viszont nem nyerték meg a meccset, mert a paksiak válogatott védője, Szabó János, druszája, Hahn János sarokkal adott passzából kiegyenlített.

Puskás Akadémia–Újpest

A dobogótól csupán három pontra lévő hazaiaknál hét hónap kihagyás utánt tért vissza a válogatott középpályás, Varga József, aki éppen hét percet töltött a pályán, mielőtt egy újabb sérülés miatt le kellett cserélni. Az első félórában csak helyzetekig, volt köztük komoly ziccer is, jutottak a csapatok, aztán a 31. percben gyönyörű támadás végén Onovo szerzett vezetést a vendégeknek.

Amit alig három perc elteltével egy nem kevésbé tetszetős akció végén egyenlített ki Ezekiel Henty révén a PAFC.

Szünetre mégis a fővárosiak mehettek előnnyel, akik Feczesin Róbert utolsó percben szerzett fejes góljával újra megszerezték a vezetést. 

Szünet után is maradtak lendületben a csapatok, az egyik oldalon Simon Krisztián elől kellett menteni, a másikon Banai kapusnak kellett kitornáznia a felcsúti Knezevic bombáját. A folytatásban inkább a lilák voltak aktívabbak, különösen Simon Krisztián volt elemében, aki hol előkészített, hol maga került gólhelyzetbe. Érett a harmadik gól, ami a 81. percben meg is jött: egy gyors akció végén a duplázó Feczesin döntötte el a mérkőzést.

ZTE–Mezőkövesd

Az előző fordulóban a Fehérvár ellen 0-3-ról pontot szerző zalaiak az idény meglepetéscsapatát fogadták, Kuttor Attila együttese a Vidi és Fradi között a dobogó második fokán várta az összecsapást. Amit az a Kassai Viktor vezetett, aki 322. élvonalbeli meccsével megdöntötte Szabó Zsolt vonatkozó rekordját. 

Az első félidő nagy részében a hazai csapat volt aktívabb - Stieber nagy lövéssel, Babati pedig egy óriási ziccer elpuskázásával jelentkezett - de Kövesd ellen ez vajmi keveset jelent. Egy újabb Stieber-helyzet után ez bizonyítást is nyert: Nagy Dániel lövés pattant meg egy védőn, pont Zivzivadze elé került a labda, a grúz kapus pedig megszerezte szezonbeli hatodik bajnoki gólját.

A ZTE szinte rögtön a második játékrész kezdetét jelző sípszó után egyenlíthetett volna, de a Bobál Gergely elleni szabálytalanság után megítélt büntetőt Babati Benjámin kihagyta, pontosabban Szappanos kapus védett bravúrral.

Egy óra elteltével azonban góllá érett a hazai csapat lelkesedése, Bobál Gergely lőtte be az első kísérletéből éppen elé visszapattanó labdát a kövesdi kapuba. 

A hajrára emberelőnybe kerültek a hazaiak, miután a Radó Andrást visszahúzó Farkas megkapta a második sárga lapját is, de újabb gól már nem szüetett, így a ZTE utolsó öt bajnikján a negyedik döntetlent érte el. 

A meccs hőse a mezőkövesdi kapus, Szappanos Peter volt, aki nem csak Babati büntetőjét védte ki, de a 82. percben Stieber Zoltán sem tudta becsapni: 

Eredmények, 12. forduló:
Kaposvári Rákóczi–MOL Fehérvár FC 0-2 (0-1)
gól: Milanov 3., Futács 51.
piros lap: Pogacsics K. 24. (Kaposvár)
Paksi FC–Kisvárda 1-1 (0-0)
gól:
 Szabó J. 90+1.Lucas 88.
piros lap: Papp K. 86. (Paks)
Puskás Akadémia–Újpest FC 1-3 (1-2)
gól: Henty 34., ill. Onovo 31., Feczesin 45., 81.
Zalaegerszeg–Mezőkövesd 1-1 (0-1)
gól: Bobál G. 60., ill. Zivzivadze 40.
piros lap: Farkas D. 81. (Mezőkövesd)