Társoldalunk:

Három öngóllal kapott ki a kapusát gyászoló Hannover

2019.11.14. 12:29

Tíz évvel ezelőtt lett öngyilkos a német válogatott akkori elsőszámú kapusa, Robert Enke. A tragédia egész Németországot megrázta. A focista földi maradványait tartalmazó koporsót a temetés előtt klubcsapata, a Hannover 96 stadionjának kezdőkörében helyezték el, és nemcsak a létesítmény volt tele tisztelőivel és rajongóival, hanem a környéken is több tízezren búcsúztak tőle. A megemlékezés után Enke klubcsapatának, a Hannovernek pályára kellett lépnie a következő játéknapon. A csapat akkor, 12 forduló után a 10. helyen állt a bajnokságban. Nyolc ponttal gyűjtöttek többet, mint a jobbik kiesőhelyen álló Bochum, és héttel, mint az osztályozós helyen álló Nürnberg.

A klub vezetői egy speciális mezt csináltattak minden játékosnak, amelyen a saját számon kívül ott volt Enke 1-es száma is. Éreztetve mindenkivel, hogy a tragikus sorsú kapus lélekben továbbra is a csapathoz tartozik. A Hannoverhez a sorsolás nagyon kegyetlen volt, hiszen az Enke halála utáni hetekben sorrendben a következő csapatok vártak rá: Schalke, Bayern München, Leverkusen, Mönchengladbach. Ezek az együttesek akkor is a Bundesliga közvetlen élmezőnyéhez tartoztak. Vagyis Robert Enkével a kapuban sem várt volna könnyű hónap a 96-osokra. Ám a néhai válogatott kapus helyét egy 23 éves fiatalembernek kellett átvennie.

Robert Enke koporsóját Hannoverbe, a futballstadionba vittékForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Friso Gentsch

Florian Fromlowitz fiatalon robbant be a Bundesligába. 2006-ban, 19 évesen a bajnokság tavaszi szakaszában lett a Kaiserslauten elsőszámú kapusa. Ám azzal a csapattal kiesett a Bundesliga1-ből. 2008-ban igazolt Hannoverbe, Robert Enke mögé a kispadra. Első ottani szezonjában az ősz második felében helyettesítenie kellett az akkor sérült Enkét. Majd a drámai szezon elején is, amikor a tragikus sorsú kapuvédő heteken keresztül rejtélyes okból nem tudta vállalni a szereplést. A váratlan tragédia után pedig az ő nyakába szakadt minden. Még az ellenfelek játékosai és drukkerei is szimpátiával, valamint nem kicsi szomorúsággal tekintettek a Hannover játékosaira, különösen a hálátlan szerepre kényszerülő Fromlowitzra.

Sokáig képtelenek voltak értékelhető teljesítményt nyújtani a Hannover játékosai. Az Enke halála utáni három mérkőzésen még gólt sem tudtak rúgni. 2-0-ás vereség Gelsenkirchenben, 3-0-ás otthon a Bayern Münchentől, és 0-0 a Leverkusen ellen, szintén Hannoverben. Ezeken a találkozókon még Fromlowitz volt az, akire leginkább lehetett számítani. Aztán jött a Mönchengladbach elleni idegenbeli mérkőzés, amelyen - önhibáján kívül - bevonult a focitörténelem legkülönlegesebb teljesítményeit felsoroló fejezetébe. És bármekkora tragédia súlya nyomta Fromlowitz és társai vállát, ez a találkozó a legkomikusabb mérkőzések között is az élmezőnyben van.

Florian Fromlowitzra hálátlan szerep hárult, Robert Enke öngyilkossága után neki kellett beállnia a Hannover kapujábaForrás: ddp images/AFP/Nigel Treblin

A Hannover ugyanis három különösen látványos öngólt szerzett. Ráadásul egyik labda sem megpattanó lövés, szerencsétlen beleérés, vagy közvetlenül a gólvonal előtti mentési kísérlet után csúszott a saját kapuba. Mind a három a tizenhatoson kívülről született, igen emlékezetes megoldás után.

0-0-nál Fromlowitz a tizenhatoson kívülre futva próbált tisztázni, de a visszafutó Hagguira rúgta a labdát, és az róla pattant az üres kapuba. Ilyen van. Balszerencsés mozdulat mindkét játékostól, de egy-két nap alatt elfelejthető. Friend növelte a hazaiak előnyét, majd Ya Konan az Enke utáni éra első góljával szépített. Több mint 300 perc után volt ismét eredményes a H96. Így a szünetben 1-2-re állt, de a tragikomédia a második félidőben teljesedett ki. Constant Djakpa 28-30 méterről gyakorlatilag senkitől sem zavartatva próbálta hazaadni a labdát. Ám a teljesen logikus bal belsővel való gurítás helyett ő jobb külsővel látványosan elcsavarta a labdát a 11 pont környékén álló Fromlowitz mellett. Ezt a mozdulatot a túlsó kapu előtt nem biztos, hogy 20 kísérletből egyszer is meg tudta volna csinálni ilyen szépen és eredményesen. Az ellenfél edzőjének a reakcióját is megmutatták a kamerák: Michael Frontzeck egy pillanatra a magasba emelte a kezeit, majd fejére ejtette azokat, és úgy simogatta kopasz fejét, mintha az ő csapatának a kapujába került volna a labda. Bradley szabadrúgásból a szétugró sorfal tagjai között ellőve a labdát alakította az állást 4-1-re, ez után is mondhatta szegény fiatal kapus, hogy hülyékkel vagyok körülvéve. És még mindig nem volt vége a megpróbáltatásainak. Didier Ya Konan ugyan másodszor is szépített, ám mielőtt hős lehetett volna az elefántcsontparti, gyorsan ki is állíttatta magát. Helyette Schulz hozta még közelebb a Hannovert egy szintén nem mindennap látható góllal, ugyanis egy hazai védő felszabadítás helyett rárúgta a labdát, és róla bepattanva lett egygólos a különbség a két csapat között. Bármelyik másik meccsen a védő ezen megmozdulása elég lett volna a citromdíjhoz. Ezen azonban az első három hely valamelyikéhez sem, a balfácánkodások listáján. Karim Haggui ugyanis keretbe foglalta a szerencsétlenkedések mérkőzését. A 10 emberrel az egyenlítésért támadó Hannover ellen gyors kontrát vezettek a gladbachiak, ám a kiugró Neuville elől a tunéziai becsúszva hazatolta a labdát 25 méterről, de az ellentétes mozgást végző kapus lába mellett becsúszott a kapuba a labda. Így alakult ki a három látványos öngóllal az 5-3-as végeredmény.

Ezt a gladbachi bohózatot további nyolc vereség követte sorozatban. Vagyis az Enke halála utáni 12 mérkőzéséből 11-et elveszített a Hannover. Az ezeken megszerezhető 36 pontból 1-et gyűjtött be a lelkileg teljesen összetört társaság. A 24. forduló után kiesőhelyre zuhant. Még két mérkőzéssel a zárás előtt is ott szenvedett. Reménytelen helyzetben. Ám az utolsó előtti mérkőzésen az őszi komikus találkozó visszavágóján 6-1-re kiütötte a Gladbachot. A sorsfordító első gólt Karim Haggui szerezte. A csapat a záró fordulóban a két ponttal mögötte lévő Bochumhoz utazott, és játékosai emberfeletti teljesítményt nyújtva nyertek a Ruhr-vidéken. Így a Hannover a tragikus bajnokság végén elcsípte az utolsó bent maradó helyet.

Florian Fromlowitz 29 évesen vonult visszaForrás: AFP/Peter Steffen

Az Enke helyét átvevő Florian Fromlowitz végigvédte azt a szezont. Majd a következő bajnokságban az őszt is, ám akkor nem teljesített túlzottan jól. Tavasszal már csak három meccs jutott neki. Az akkor 21 éves, tőle sokkal tehetségesebb Ron-Robert Zieler szorította ki a csapatból, aki 2014-ben tagja lett a világbajnoki címet szerző német keretnek. Fromlowitz 25 évesen távozott Hannoverből a másodosztályú Duisburghoz, de itt nem lett alapember. És soha többé sehol. A duisburgi egy év után egy szezont töltött a szintén másodosztályú Dresdennél, ahol csak egy mérkőzésen lépett pályára. Majd a harmadosztályú Wehennél összesen kettőn. Végül pályafutását a negyedosztályban a Homburgnál fejezte be, 29 évesen. Ahol szintén nem elsőszámú kapusként számítottak rá.