A legendás kolumbiai csatár akadályozta meg a szabadrúgásairól híres kapus megölését

WC2002-MATCH40 GOALKEEPER Vertical WORLD CUP MATCH SOCCER PLAYER WINNER FOOTBALL JOY
Paraguayan 'keeper Jose Luis Chilavert celebrates, 12 June 2002 at the Jeju World Cup Stadium in Seogwipo, following first round Group B action between Slovenia and Paraguay in the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan. Paraguay qualified for the second round in dramatic style coming from one goal down to defeat Slovenia 3-1. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Megakadályozott egy bérgyilkost abban, hogy megölje Jose Luis Chilavert paraguayi kapust 1997-ben Faustino Asprilla, a kolumbiaiak korábbi válogatott labdarúgója.

Az 50 éves ex-támadó egy tévéinterjúban felidézte, hogy a 22 éve vívott világbajnoki selejtezőn mindkettejüket kiállították Asuncionban. A 2-1-es paraguayi győzelemmel zárult találkozó után Asprillát szállodai szobájában felhívta egy bérgyilkos, és a beleegyezését kérte, hogy kivégezze Chilavertet.

"Mondtam neki, hogy megőrültél? Tönkreteszed a kolumbiai futballt! Ami a pályán történik, az ott is marad" – mesélte az 57-szeres válogatott játékos hozzátéve, hogy az említett bűnöző 2004-ben életét vesztette egy lövöldözésben.

A botrányos meccsen a verekedés miatt piros lappal távozott Chilavert az oldalvonalnál orrba vágta a szintén kiállított Asprillát, akinek a védelmében Victor Aristizabal hátulról belerúgott Chilavertbe. A csetepaténak a rohamrendőrök vetettek véget, a játékvezető pedig nyolc percet hosszabbított.

A 90-es években a drogkartellek komoly befolyással voltak a kolumbiai labdarúgásra, az ország két leggazdagabb és legsikeresebb klubja, az Atlético Nacional és az América de Cali a világ két leghatalmasabb drogkartelljének, a medellini Escobar-, illetve a Cali-kartellnek a befolyása alatt állt. Hozzájuk köthető a legemlékezetesebb eset is, ami 1994-ben történt, amikor az egyesült államokbeli világbajnokságon öngólt rúgott – ezzel csapata kiesését okozó – Andres Escobart néhány nappal később agyonlőtték egy medellini bár előtt, miután hibájával komoly veszteséget okozott a helyi bűnszervezetnek.

A paraguayi kapus, José Luis Chilavert elsősorban nem heves vérmérsékletéről volt híres, hanem arról, hogy eleinte csak állandó tizenegyeslövő, később már állandó szabadrúgáslövő is lett aktuális csapatánál, és mindkét "szakágban" remekül teljesített. Hosszú, 1982-től 2004-ig tartó pályafutása végén a statisztikák szerint 728 mérkőzésen lépett pályára, és ezeken 59 gólt szerzett. A legtermékenyebb az argentin Vélez Sarsfieldben volt (a leghosszab időt is itt töltötte, összesen tíz szezont), ahol 341 mérkőzésen 48 gólt szerzett.