Vágólapra másolva!
¬xxxx Ferenczi Jánosig 1902 októbere és 2019 ősze között nem kevesebb, mint 1001 futballista mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban. Őket szedte ábécé rendbe és mutatja be 700 oldalon a Meggypiros mezben című kötet.

117 év valamennyi hivatalos – azaz a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által elismert – mérkőzését átnézték a szerzők, hogy senki se maradjon ki a bátran lexikonnak nevezhető kötetből. Amit a szerzők a hátsó fülszövegben szerényen „füzet"-ként aposztrofálnak.

A könyv egyfajta folytatása az évtizedekkel ezelőtt, 1969-ben, hasonló tematikával megjelent Alberttől Zsákig című munkának munkának. A megjelenést a Nagy Béla Programon keresztül a Magyar Sportújságírók Szövetsége támogatta.

„Amikor a kötet ötlete felmerült, akkor én éppen az öt kötetes Magyar futball története című kötet írtam, amiben nem én készítettem a portrékat, így nekem is sok újdonságot tudott adni.

– mondta Dénes Tamás, hozzátéve, hogy minden egyes játékost, aki bekerült a könyvbe büszkeséggel kell, hogy eltöltsön ez az érzés, hiszn „bármilyen válogatott címeres mezét felhúzni, az egy különleges érzés".

A könyvben az 1001 válogatott játékos portréja mellett számos anekdota, sztori, történet is szerepel, ezúttal kimondottan az egy-egy játékos válogatott karrierjére koncentrálva. A szerkesztés szabályai munka közben formálódtak. Így lett háromrétegű a könyv: a lexikonszerű rész, a „térelválasztó" kultúrtörténeti szemelvények, valamint Rochy Zoltán naprakész, valamennyi válogatott mérkőzést nyilvántartó gyűjteménye.

Dénes Tamás egy-két kuriózumot is megemlített, például arról a Vasas-kapusról, aki hadifogsága idején pályára lépett a szovjet bajnokságban hivatalos mérkőzésen, de olyan kevésbé hősies sztorik is, mint, hogy akad olyan az 1001 válogatott között, aki agyonverte az edzőjét. De előfordult olyan is, hogy egy testvérpár két tagja ugyanazon a napon lépett pályára a magyar válogatottban (hivatalos meccsen), azonban míg az egyik Bulgáriában, addig a másik Prágában.