Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott minden mostani Eb-selejtezőjére ráillett a sorsdöntő jelző, a november 19-i, Wales elleni találkozó valóban az lesz. Cardiffban ugyanis eldől, kijut-e Marco Rossi csapata a 2020-as kontinensviadalra, amelynek Budapest is társházigazdája. Pénteken este az új Puskás Aréna nyitómeccsén a szurkolók ízelítőt adhatnak Dzsudzsák Balázséknak, hogy milyen hangulatara számíthatnának júniusban, ha kiharcolják a kijutást, igaz, néhányan talán még emlékeznek a 2016-os fiesztára is. Akárhogy is lesz, az Uruguay elleni találkozón az ünneplés mellett a szövetségi kapitánynak fontos szakmai kérdésekre is választ kell kapnia.

Az MLSZ nem önszántából kötötte le a találkozót öt nappal a mindent eldöntő Európa-bajnoki selejtező előtt. A válasz egyszerű:

az UEFA szabályainak értelmében nem kerülhetnek előnybe azok a csapatok, amelyek szabadnaposak egy adott játéknapon, így mindenképpen pályára kell lépniük.

Tekintve, hogy a csoportunkban Azerbajdzsán-Wales, és Horvátország-Szlovákia találkozókat rendeznek, muszáj volt játszani, és mivel az új Puskás Aréna átadását is novemberre tervezték, adta magát a lehetőség, hogy a stadionavatóra is most kerüljön sor.

A magyar labdarúgó-válogatott új otthona, a Puskás Aréna Forrás: Puskás Ferenc Aréna

Meg persze egy megható búcsúztatásra is, az ünnepélyes megnyitón kívül egyvalakinek ugyanis talán a helyszínen szurkoló és a tévé előtt ülő többszázezer embernél is emlékezetesebb lesz a péntek este.

A 97-szeres válogatott középpályásról, Gera Zoltánról van szó. Ő már 2018-ban befejezte az aktív játékot. Most, az Uruguay elleni meccsen búcsúzhat el tőle hivatalosan a közönség.

Bár sokáig úgy tűnt, a középpályás még egyszer, utoljára magára ölti a címeres mezt, végül erre nem kerül sor.

"Másfél éve hagytam abba a futballt, ez nagyon sok idő. Ha azt nézzük, hogy akkor sérülés miatt kellett visszavonulnom, mert leszakadt a hajlítóizmom, akkor talán kicsit könnyebb elképzelni, miért nem játszom ezen a búcsúmérkőzésen, ami valóban búcsúmeccsként lett felvezetve.

– mondta a legendás játékos, aki 97 válogatott meccsen 26 gólt szerzett.

Gera Zoltán rengeteg örömöt okozott a magyar szurkolóknak a válogatottban, ő lesz az egyik főszereplő a stadionavatón Forrás: DPPI/Michael Zemanek

Hogy mekkora a várakozás a találkozót megelőzően, azt jól mutatja, hogy

a szurkolók három nap alatt elkapkodták a belépőket a mérkőzésre.

A létesítmény közösségi oldalának tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a helyszínen több mint 65 ezer ember szurkol majd a magyar csapatnak,

ez pedig az elmúlt 33 év legmagasabb nézőszáma lesz futballmeccsen.

Akkor az 1986-os világbajnokságra készülő nemzeti együttesre 70 314 drukker volt kíváncsi Brazília ellen, amelyet 3–0-ra legyőzött a Népstadionban Mezey György együttese. A hazai nézőcsúcs egyébként 1955-ben született, amikor

105 ezren szurkolták végig az Ausztria felett aratott 6-1-es győzelmet a Puskás Aréna elődjében, a Népstadionban.

Ami az ellenfelet illeti, az MLSZ természetesen méltó riválist szeretett volna találni a Puskás Aréna megnyitásához, ez pedig sikerült is,

Uruguay a világ egyik legnagyobb futballhagyományokkal rendelkező országa.

A világranglista 5. helyén álló együttesben olyan sztárok is szerepelnek, mint Luis Suarez (FC Barcelona) vagy Edinson Cavani (PSG), akik vélhetően pályára is lépnek majd Budapesten. A dél-amerikai csapat 1930-ban és 1950-ben megnyerte a világbajnokságot, a legutóbbi, oroszországi Mundialon negyeddöntőig jutott. A La Celeste, vagyis a Kék égbolt becenevű alakulatot immáron 13 éve, 2006 óta Oscar Tabarez irányítja. A két csapat közös múltját alábbi írásunkban mutattuk be részletesen.

Legendás magyar meccsek Uruguay ellen

Hivatalosan mindössze három mérkőzést játszott egymással a magyar és az uruguayi labdarúgó-válogatott, de volt egy negyedik is, amely előtt a dél-amerikaiak azt hitték, hogy a magyar nemzeti csapat megy hozzájuk. Aztán hamar rájöttek, hogy ez nem így történt, de a meccset már nem akarták lefújni.

De beszéljünk inkább a magyar csapatról, és az azt érintő szakmai kérdésekről, Marco Rossi helyzete ugyanis finoman szólva sem irigylésre méltó.

A válogatott védelméből három kulcsember is hiányozni fog: az Azerbajdzsán ellen bombagólt szerző Korhut Mihály eltiltás, Kádár Tamás és Willi Orbán pedig sérülés miatt nem léphet pályára Uruguay és Wales ellen.

Az olasz szakembernek így teljesen új hátvédsort kell majd kialakítania - nem túl szerencsés helyzet, hogy éppen egy ekkora jelentőséggel bíró Eb-selejtező előtt. Lovrencsics Gergő és Baráth Botond helye alighanem megkérdőjelezhetetlen, a Sporting Kansas belső védőpárja pedig vélhetően Lang Ádám lesz majd. A legnagyobb talány a másik szélső hátvéd kiléte, talán Bese Barnabásnak lehet leginkább esélye bekerülni, ő ugyanis már többször pályára lépett Rossi irányítása alatt - igaz, legtöbbször csereként. Rajta kívül Szalai Attila, Nagy Zsolt, és Pávkovics Bence bizakodhat. Mivel sok idő nem lesz az összeszokásra, mindössze az uruk elleni 90 perc,

nagy valószínűséggel ezen a poszton nem fog kísérletezni Rossi, a péntek esti védelem fut majd ki kedden Cardiffban is.

Főpróbának mindenesetre nem lesz rossz a mostani, ha ugyanis a rögtönzött magyar védelem megállja a helyét a Suárez-Cavani duó ellen, akkor Aaron Ramsey, Daniel James, vagy éppen Gareth Bale sem okozhat neki gondot.

Ha Cavanit (b) és Suarezt képes lesz megállítani a felforgatott magyar védelem, akkor a walesi sztárok sem jelenthetnek majd gondot Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Van azért pozitívum is, a legutóbbi válogatottszünetben egyaránt sérüléssel bajlódó, és így a horvát és az azeri meccsről is lemaradó

Pátkai Máté-Nagy Ádám duó felépült, így velük már számolhat a szövetségi kapitány.

Aki egyébként azt már korábban elmondta, az utóbbi hetekben parádézó Dibusz Dénes kezd majd Uruguay ellen a kapuban, és bár azt is hangsúlyozta, a pénteki meccs nem a kísérletezésről szól majd, alighanem olyan labdarúgók is szerepet kapnak az olasz szakembertől, akik korábban főként csak a kispadról nézték a meccseket.

A szurkolókat az MLSZ arra kérte, hogy a rendkívül kevés parkolóhely, valamint az útlezárások miatt lehetőleg tömegközlekedéssel közelítsék meg a stadiont.

Emellett fontos információ, hogy a Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni - a minél gyorsabb és gördülékenyebb kiszolgálás érdekében készpénz helyett kizárólag elektronikus úton - érintéses bankkártyával, okostelefonnal, vagy a helyszínen kiváltható arénakártyával - lehet fizetni. A mérkőzésre érkezőknek érdemes átfutnia a szövetség részletes tájékoztatását.

A mérkőzés 19.00 órakor kezdődik, amelyet az OrigoSport a megszokott módon élőben közvetít, sőt, már 17.30-tól folyamatos hangulatjelentéssel készülünk a Puskás Aréna környékéről.