Vágólapra másolva!
Pénteken 19 órától Uruguay ellen lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Aréna avatására rendezett felkészülési mérkőzésen. A találkozót megelőző napon az új stadionban tartott sajtótájékoztatón Marco Rossi, a mieink szövetségi kapitánya és Varga Roland válaszolt a kérdésekre. A szakember leszögezte, hogy nem ő vétózta meg Gera Zoltán szereplését, és azt is elmondta, miért nem lesz nála válogatott Hangya Szilveszter.

Negyedik egymás elleni hivatalos mérkőzésére készül a két válogatott, és az örökmérleg alapján egyelőre mi állunk jobban: egy győzelem mellett két döntetlen a mérleg. A világranglistán jelenleg az ötödik helyen álló dél-amerikai csapat elleni találkozó komoly erőfelmérőnek ígérkezik a november 19-i cardiffi, Wales elleni sorsdöntő Eb-selejtező előtt, ahol egy magyar győzelem biztos Eb-részvételt ér.

A legerősebb összeállításában – a keretben van a Barcelona és a PSG sztárja, Luis Suárez és Edinson Cavani, ill. az olasz Internazionaléban futballozó Diego Godín is – érkező vendégek elleni 90 percet mégis elhomályosítja két tény: egyrészt a fent említett Eb-selejtező ténye, másrészt pedig az, hogy a pénteki találkozóval avatják az új Puskás Arénát. A 68 ezer férőhelyes stadiont már bejárták a magyar válogatott játékosai, ezúttal viszont már a lelátók is teli lesznek.

Marco Rossi szövetségi kapitány tíz nappal ezelőtt hirdette ki a 28 fős keretét, amelyből Kádár Tamás, a Dinamo Kijev védője végül sérülés miatt kénytelen volt kiválni, helyére a ciprusi Apollonban futballozó, 21 éves Szalai Attilát hívta be a szakember.

A kapitány mielőtt rátért volna a sérültek, illetve a sérülésből visszatérők helyzetére, előbb Gera Zoltánról beszélt, illetve arról, hogy a 104 válogatottság után visszavonuló középpályás úgy döntött, nem lép pályára a saját búcsúmérkőzésén.

Marco Rossi vállalja a döntéseit Fotó: Koncz Márton - Origo

"Aki engem ismer, sok rosszat mondhat rólam, sok hibám van, de egy erényem is biztosan: tisztelem az embereket. Tisztelem Magyarországot és szeretem is.

Ez nonszensz. Én rábíztam a döntést Zolira és a szövetségre, és végül úgy döntöttek, hogy nem fog pályára lépni. Pedig én nagyon örültem volna, ha akárcsak 15-20 percet is játszik" – szögezte le Marco Rossi.

"Ami a sérülteket illeti, a helyzetünk csak rosszabbodott, mert Willi Orbánt műteni kell. De a fiúk ettől függetlenül nagyszerűen dolgoznak az edzéseken, mindenkin látom az elszántságot. Eldöntöttem, hogy

Ott ugyanis nem fogunk beállni védekezni, szükségünk lesz olyan szélső védőre, aki tud támadni" – mondta a Puskás Akadémia válogatott újoncáról a kapitány.

Marco Rossi elmondta, hogy már az előző idényben felfigyelt Nagy Zsoltra, amikor szintén sérülések és eltiltások sújtották a csapatot. "Igaz viszont, hogy nem ő volt az első jelöltem a posztra, hanem Tamás Krisztián, aki viszont ugyancsak sérült. Zsoltnak szerettem volna több időt adni, hogy még érettebb legyen, de sokat fejlődött. Gyors, bátor játékos, aki fel meri vállalni és meg is tudja nyerni az egy az egy elleni párharcokat."

"Vannak olyan dolgok, amikről a kívülállók nem tudnak, és nem is itt fogom elmondani, hogy mi történt, miért nem hívom meg Hangya Szilvesztert a válogatottba. Amíg én itt vagyok szövetségi kapitányként, addig, aki köztünk játszik, az vagy legalább annyira motivált legyen, mint én, vagy még motiváltabb.

– mondta Rossi roppant határozottan, amikor a szélső védőként ugyancsak számításba jöhető, és a válogatottban már korábban kipróbált MOL Fehérvár-védőről, Hangya Szilveszterről kapott kérdést.

Marco Rossi és Varga Roland is izgatottan várja a Puskás Aréna első mérkőzését Fotó: Koncz Márton - Origo

A kapitány elmondta, alaposan kielemezte a hazai Wales elleni mérkőzést, ez alapján elmondta, hogy olyan szélső védő kell a magyar bal oldalra, aki képes felvenni a versenyt Gareth Bale-lel és Harry Wilsonnal.

Rossi elmondta, hogy a sorsdöntő Eb-selejtező előtt most még mindenki az Uruguay elleni meccsre készül.

– mondta a kapitány, aki szerint azért is nehéz lesz a pénteki meccs, mert az uruguayi válogatott nemcsak a dél-amerikai futball jegyeit vonultatja fel, hanem az Európában játszó sztárok miatt az európai foci elemeit is viszontláthatjuk tőlük.

– mondta Rossi.

A bajnok Ferencváros támadója, Varga Roland a szezon elején többször is csak csereként kapott lehetőséget Szergej Rebrovtól, az utóbbi hetekben azonban újra alapembere lett az Európa-ligában is remeklő zöld-fehér csapatnak. A magyar válogatott utolsó gólját éppen ő lőtte a régi Puskás Stadionban.

Varga Roland szerint meseszerű lenne, ha az új aréna első gólját is ő lőné Fotó: Koncz Márton - Origo

"Persze, az nagyon jó lenne, ha az új stadion első gólját is én rúgnám" – mondta el kérdésre válaszolva a szélső.

– mondta a pénteki ellenfélről Varga Roland.

Időben kell érkezni az arénához

Szabó Gergő, az MLSZ sajtófőnöke felhívta a figyelmet, hogy mindenki időben érkezzen meg a Puskás Arénához, amelyik már 16 órakor kinyitja a kapuit. A nyitó ünnepség 17 óra 30 perckor kezdődik, a találkozó után pedig 23 óráig tartanak nyitva a büfék, ezzel is azt segítve elő, hogy ne mindenki egyszerre induljon el. Újfent felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint, aki teheti, az tömegközlekedéssel érkezzen, és időben jusson be, hiszen ezúttal 68 ezer ember igyekszik majd elfoglalni a helyét a lelátókon.