Vágólapra másolva!
Több, mint 250 millió euróra becsüli a Real Madrid kölcsönjátékosainak összértékét legfrissebb tanulmányában a labdarúgás trendjeivel foglalkozó CIES. A legértékesebb kölcsönadott játékos azonban mégsem a madridiaké, hanem az ősi rivális FC Barcelona brazil futballistája.

A Sporttudományok Nemzetközi Kutatóintézetének (International Centre for Sports Studies) labdarúgásra szakosodott munkatársai legújabb tanulmányukban közzétették, kik 2019-ben a topligák legtöbbet érő kölcsönjátékosai. Az egyes labdarúgók értékeit egy olyan mutató segítségével állapították meg, melyben az életkoruk, posztjuk, válogatottbeli és klubbeli teljesítményük is szerepet játszik.

Mindezek alapján

a lista élén a nyáron a Barcelona által a Bayern Münchenbe kölcsönadott brazil, Philippe Coutinho áll,

akinek értékét 96,5 millió euróra becsülik. Az öt topliga játékosait figyelő listán a 2019-es Copa América-győztest két Real Madrid-játékos követi. A 23 éves Daniel Ceballos az Arsenalban, a még mindig csak 20 éves Martin Ödegaard pedig a Real Sociedadban gyűjt értékes tapasztalatokat.

A legértékesebb kölcsönjátékosok (balról jobbra): Philippe Coutinho, Martin Ödegaard, Daniel Ceballos Forrás: AFP

50 millió euró feletti becsült értékkel bír még további két játékos. Közülük az Inter játékosaként a PSG-ben szereplő Mauro Icardit senkinek sem kell bemutatni. A 22 éves, a Liverpool által a Bournemouthnak kölcsönadott Harry Wilsont annál inkább. Mivel a walesi válogatott eddigi összes Eb-selejtezős mérkőzésén pályára küldte őt Ryan Giggs, ezért nagy eséllyel a magyar válogatott elleni sorsdöntő összecsapáson is kap majd néhány percet.

A genfi székhelyű intézet listáján a legértékesebb „kölcsöncsapat" a Real Madrid. A spanyolok öt topligába kölcsönadott játékosainak összértékét 261,7 millió euróra becsülik. Ha megnézzük, mekkora tehetségek szerepelnek kölcsönben a fővárosiaktól, az alapján bizakodóak lehetnek a klub szurkolói. Ceballos és Ödegaard mellett - többek között - Achraf Hakimi, Sergio Reguilón, Kubo Takefusa, Andrej Lunyin és Jesús Vallejo is valamely kisebb-nagyobb klubban szerepel ebben a szezonban.

Ők a legértékesebb kölcsönben lévő labdarúgók 2019-ben. Első sorban az értékük, zárójelben a klub, mely kölcsönadta őket a nem zárójelben lévő csapatnak Forrás: CIES Football Observatory