Társoldalunk:

A Népstadion első klasszikus tétmeccsén Machos Ferenc triplázott

2019.11.15. 11:07

A Népstadionban, illetve a Puskás Ferenc Stadionban számtalan Eb és vb-selejtezőt rendeztek. Klasszikus értelemben ezeket a mérkőzéseket nevezzük ma tétmeccseknek, habár az ötvenes években lejátszott Európa Kupa mérkőzések is azok voltak. Mi most maradunk az Eb és a vb-selejtezőknél, felidézzük azt a két magyar gólt, amely az első és utolsó volt ebben a sorban.

1957. június 23. Magyarország-Bulgária 4-1. Ez volt a Népstadion történetének első (klasszikus) tétmeccse, amelyen mindjárt magyar mesterhármas született, ugyanis az első három magyar gólt Machos Ferenc, a Vasas játékosa szerezte. 

Machos Ferenc labdarugó, aki 1957-ben a bolgárok elleni meccsen három gólt lőtt a NépstadionbanForrás: MTI/Petrovits László

Ezen a meccsen tényleg fergeteges első félórát produkált a magyar csapat, amely az Aranycsapatéhoz képest teljesen más összeállításban lépett pályára. Ne feledjük, hogy ezt a selejtezőt már az 1956-os levert forradalom után játszották. Éppen ezért érdemes felidézni az akkori magyar válogatott összeállítását.

Faragó - Kárpáti, Kotász, Várhidi - Bozsik, Berendi - Tóth II., Machos, Tichy, Hidegkuti, Tóth M.

Az első magyar gólt Machos Ferenc a 6. percben rúgta. Ennek a története a következő volt: Tichy Hidegkuti elé adta a labdát. Hidegkuti Machos elé tálalt és a jobbösszekötő 14 méterről laposan a bolgár kapu jobb alsó sarkába lőtte a magyar együttes vezető gólját.

Machos három gólja mellett ezen a meccsen Bozsik József tizenegyesből is eredményes volt. Érdekesség, hogy a vb-selejtező előtt nem sokkal elképesztő trópusi zivatar vonult át Budapest felett, a vihar a Népstadion gyepét sem kímélte.

Az utolsó, a Puskás stadionban megrendezett tétmeccs egy Andorra elleni vb-selejtező volt 2013-ban. Ezt a magyar válogatott 2-0-ra nyerte meg.

A 2013-as magyar-andorrai vb-selejtezőn volt egy kis feszültség a játékosok között. Ez volt a Puskás stadion utolsó tétmeccseForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nemanja Nikolics az 52. percben szerzett vezetést, de a második magyar gólt egy andorrai öngól után jegyezhettük fel: Lima Idefonso volt a Puskás stadion utolsó tétmeccsén az utolsó magyar gól szerzője.

A pénteki stadionavatót, a Magyarország-Uruguay mérkőzést 19.00-tól élőben közvetíti az Origo.