A Puskás Aréna csodás otthona lett a magyar labdarúgásnak

Fantasztikus koreográfiával indult a mérkőzés
Vágólapra másolva!
Szalai Ádám nagyszerű gólt lőtt a kétszeres világbajnok, a világranglistán ötödik helyezett Uruguaynak a csodás Puskás Aréna nyitómeccsén, amelyet 65 ezer néző szurkolt végig. A 2-1-es uruguayi győzelem után most már minden idegszállal a keddi, cardiffi, Wales elleni Eb-selejtezőre kell koncentrálnia a csapatnak, mert ha idegenben nyerünk azon a mérkőzésen, akkor 2020 júniusában két Európa-bajnoki csoportmeccset a Puskás Arénában játszhat le a magyar válogatott.

Több százezren vártak arra a pillanatra, amely 2019. november 15-én 18.47-kor eljött: Fürjes Balázs a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az építkezésben résztvevő két szakemberrel közösen megnyitotta a Puskás Arénát. Fürjes Balázs azt mondta:

"az átadás megtörtént azzal, hogy a szurkolók eljöttek, megtöltötték és birtokba vették az arénát".

Kiemelte, hogy az építkezés 15 ezer magyar embernek adott munkát, a drukkereket pedig arra buzdította, hogy mutassák meg a válogatottnak, milyen lenne a hangulat, ha jövőre ebben az arénában játszhatna Európa-bajnoki mérkőzéseket. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a múlt tiszteletben tartása mellett igazi, ultramodern XXI. századi aréna valósult meg, amely tud mindent, amit egy ilyen létesítménynek ma a világ bármely pontján tudnia kell. A 65 ezres közönség óriási ovációval vette tudomásul, hogy átadták a stadiont.

A magyar szurkolók elképesztő koreográfiája az új Puskás Aréna stadionavató mérkőzésén Fotó: Koncz Márton - Origo

A meredeken felfelé ívelő lelátók teljes egészében fedettek, így igazi katlan hangulat tud kialakulni a 67 215 férőhelyes Puskás Arénában.

A gyepszőnyeg hibrid, azaz műanyagszálakkal megerősített természetes fű, amely ellenállóbb mint a hagyományos gyep.

Ilyet használnak a Barcelona, a Juventus és a Manchester United stadionjában is. A létesítmény ugyanakkor több, mint stadion, mert úgy tervezték meg, hogy akár 80 ezres koncerthelyszínként is üzemeljen, mindemellett pedig konferenciáknak, fogadásoknak, zárt térben tartott előadásoknak, üzleti eseményeknek is otthont adhasson. Az új Puskás Aréna felépítésében csak magyar szakemberek vettek részt.

Amelyre a magyar sport és a magyar labdarúgás nagyon régóta várt. A 65 ezres közönség óriási ovációval vette tudomásul, hogy átadták a stadiont. A nemzeti stadion megnyitásával a magyar futball új otthont kapott, a válogatott innentől kezdve tényleg méltó körülmények között játszhat. Feljegyezhettük azt is, hogy

a 65 ezer néző az utóbbi 33 év legmagasabb nézőszáma volt,

mert legutóbb az 1986-os magyar-brazil barátságos találkozón szurkoltak 70 ezren az akkori Népstadionban.

Mindazok, akik a helyszínen voltak és azok is, akik a tévé előtt nézték az Uruguay elleni csatát, megerősítették, hogy

tényleg remekmű lett a Puskás Aréna.

Nem véletlen, hogy a mérkőzést megelőzően és közben világnagyságok tucatjai gratuláltak Csányi Sándor MLSZ-elnöknek. A portugál labdarúgó-válogatott egykori világsztárja, Luis Figo is itt volt Budapesten.

A Puskás Aréna díszkivilágításban a nyitóünnepségén 2019. november 15-én Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az FC Barcelona, a Real Madrid és az Internazionale korábbi válogatott klasszisa örömmel mesélt arról, hogy 1998-ban megadatott neki, hogy a Népstadionban játsszon:

Figo kitért a válogatott keddi Eb-selejtezőjére is:

Az Uruguay elleni barátságos meccsre a magyar fővárosba érkezett az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin is, aki a pénteki nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. A magyar labdarúgás legendái is mind ott voltak a gyepen. A kezdő sípszó előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepélyesen elbúcsúztatta a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt, aki ma már az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzőjeként dolgozik.

Gera Zoltán (középen) mellette Kubatov Gábor, az FTC elnöke (balra) és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (jobbra) Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ennyi ember előtt nem beszéltem még. Fantasztikus, hogy ilyen stadionban, ennyi ember előtt búcsúztatnak – kezdte Gera Zoltán.

tette hozzá a 97-szeres válogatott Gera Zoltán.

A megnyitó ünnepség elején számos korábbi férfi és női válogatott labdarúgót, így többek között Dárdai Pált, Király Gábort, Illés Bélát, Pisont Istvánt, Pádár Anitát, Lovász Gyöngyit, Bognár Györgyöt, Nagy Antalt, Csapó Károlyt, Dunai Antalt, Rákosi Gyulát, valamint Fenyvesi Mátét szólították a gyepre. Szintén besétált a pályára

a legidősebb, még élő magyar válogatott labdarúgó, a 92 esztendős Raduly József,

aki azt mondta, az egykori Népstadion "számunkra még akkor is szép volt, amikor nem volt a legjobb állapotban, ez a mostani aréna pedig gyönyörű".

A Magyarország-Uruguay mérkőzés kezdőrúgását Gera Zoltán, valamint a 93 esztendős Nyikita Szimonjan végezte el. Utóbbi az egykori Népstadion 1953-as Budapest Honvéd-Szpartak Moszkva nyitómérkőzésén a vendégegyüttes futballistájaként lépett pályára, és akkor is ő végezte el a kezdőrúgást.

Gera tehát nem lépett pályára a búcsúmeccsén,

de ezt már napokkal korábban tudni lehetett. Az igazi kérdése az volt a mérkőzésnek, hogy Marco Rossi – aki megkönnyezte Gera búcsúját – hogyan áll hozzá ehhez a meccshez annak fényében, hogy kedden este Wales ellen sorsdöntő Eb-selejtezőt játszik a magyar csapat.

Marco Rossi könnyek közt búcsúzott Gera Zoltántól Fotó: Polyák Attila - Origo

A szövetségi kapitány a mérkőzés végén elmondta, hogy több kulcsembert igyekezett pihentetni, kvázi, egyensúlyoznia kellett, hiszen az sem volt mindegy, hogy 67 ezer néző előtt a magyar együttes hogyan szerepel a stadionavatón.

Az uruguayi csapat világsztárokkal érkezett, Suarez és Cavani is kezdett ellenünk, a dél-amerikai együttes – amely története során eddig sosem nyert Magyarország ellen – nagy iramban kezdte a mérkőzést és nyomás alá helyezte a magyar válogatottat.

Uruguay rövid idő alatt két gólt lőtt, 0-2 után Szalai Ádám szépített, ő volt tehát az új Puskás Aréna történetének első magyar gólszerzője.

A magyar válogatott csapatképe a kezdés előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A vereség ellenére sem érheti elmarasztalás a magyar csapatot, amelynek több lehetősége volt arra, hogy egyenlítsen. Az utolsó percekben az egyik legnagyobb ilyet Vida Máté hagyta ki, az ő fejese nagyon veszélyesen közelített az uruguayi kapu felé, de aztán sajnos mellément a labda. Bár a vereséget követően a magyar játékosok és Marco Rossi szövetségi kapitány sem volt boldog, azt mindenki kijelentette, hogy

a legfontosabb meccs nem ez volt, hanem kedden jön majd Wales ellen.

Ami a mérkőzés előtti és alatti hangulatot illeti, az tényleg fenomenális volt. Akár az, hogy a Nélküled című dal szólt, akár az, ahogy a közönség egy gyönyörű, Puskás Ferencet ábrázoló koreográfiát csinált, akár az, ahogy a végén megtapsolták a magyar válogatottat.

Szalai Ádám lőtte a Puskás Aréna első magyar gólját Fotó: Koncz Márton - Origo

A szurkolói vélemények egyöntetűek voltak: Magyarország és Budapest csodás új sportlétesítménnyel gazdagodott, a magyar futball újra hazaérkezett. Az 1953-ban átadott és később sok hányattatáson átment Népstadion helyén megépült új Puskás Aréna Európa egyik legszebb és legmodernebb létesítménye lett. A drukkerek elégedetten beszéltek a gyors beléptetésről. Az emberek kivétel nélkül világszínvonalúnak nevezték a stadiont, és olyan kivételes alkalomnak tartották az avató mérkőzést, amely egyszer adatik meg egy ember életében.

- mondta egy kispesti fanatikus, aki külön kiemelte, hogy pihenőszoba és csocsó is a szurkolók rendelkezésére áll. Egy másik drukker arról lelkendezett, hogy fogadóiroda is van a stadionban és büszkén mutatta, hogy a magyar válogatott sikerére ezer forintot tett fel. Mint megjegyezte, az sem baj, ha nem nyer, de a nemzeti együttes ellen sosem fogadna.

Nem véletlenül hangsúlyozta Fürjes Balázs az Uruguay elleni meccset megelőzően, hogy

innentől csak az a kérdés, mikor rendezhet Bajnokok Ligája döntőt Budapest?

Bár az UEFA 2022-ig már kijelölte a BL-finálék helyszínét, nincs kétségünk afelől, hogy hamarosan a magyar fővárosba jöhet a legrangosabb európai kupadöntő. Ugyanakkor az Uruguay elleni meccset úgy is kellett nézni, mint a 2020-as Európa-bajnokság főpróbáját, hiszen jövő nyáron hasonló körülmények között és ugyanennyi néző előtt rendeznek majd Eb-meccseket a Puskás Arénában.

67 ezer néző előtt játszott Magyarország és Uruguay Fotó: Koncz Márton - Origo

Nos, a látottak alapján nyugodtan elmondható, hogy Budapest készen áll a jövő év második legnagyobb sporteseményének a megrendezésére.

2020-ban négy Eb-meccsnek ad otthont a magyar főváros, nagyon jó lenne, ha ebből kettőt a magyar válogatott vívhatna az új arénában.

Ehhez kedden kellene nyerni Walesben, ha ez nem sikerül, akkor még mindig ott van a Nemzetek Ligája, amelynek a rájátszásában szintén részt vehet Magyarország.