Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó válogatott sorsdöntő meccset játszik Cardiffban a walesi csapattal az Eb-selejtező E csoportjának utolsó fordulójában. Marco Rossi válogatottja nem várhatja kedvező előjelekkel a találkozót, azonban a képlet egyszerű: ha nyerünk, kijutunk a 2020-as Európa-bajnokságra, ha nem, akkor marad a márciusi pótselejtező. Viszont mi adhatna nagyobb pluszt a magyaroknak, ha nem az a tudat, hogy 65 ezer néző előtt léphetnének pályára Eb-meccsen a csodálatos Puskás Arénában?

Most felidézzük azt az utat, ami odáig vezetett, hogy Marco Rossi csapatának az utolsó mérkőzésen is esélye maradt kivívni a továbbjutást.

Nemzetek Ligája

2018. június 19-én hivatalossá vált, hogy a Budapest Honvéddal 2017-ben bajnoki címet nyerő, majd egy évvel később a Dunaszerdahellyel bronzérmes Marco Rossi váltja a magyar válogatott kispadján a belga Georges Leekenst.

Marco Rossi munkája már a tamperi meccsen is szemmel látható volt Forrás: AFP/Mikko Stig

Az olasz szakember úgy vágott neki a Nemzetek Ligájának, hogy gyakorlatilag beesett a finnek elleni első tamperei tétmeccsre.

A magyar válogatott hat meccset játszott, ezeken 10 pontot szerzett, és a második helyen végzett a finnek mögött.

A csoportgyőzelem ugyan elúszott, de már az NL-meccseken látni lehetett, hogy az olasz szakember letette az alapjait egy ütőképes csapatnak.

A pótselejtező már biztos

Magyarország a csoportjában Finnország mögött a második, az abszolút sorrendben a 31. helyen zárta a Nemzetek Ligáját és a pénteki eredmények után biztos, hogy pótselejtezőt játszhat, ha nem nyer Walesben.

Bravúrgyőzelmek a rossz kezdés után

Március 21-én a magyar válogatott nagy reményekkel várta a szlovákok elleni nagyszombati Eb-selejtezőt,

Rossi csapata azonban gyengén futballozott, ennek pedig kétgólos vereség lett a vége.

A találkozó után Szalai Ádám kikelt magából, és élesen kritizálta a válogatott Szlovákiban nyújtott teljesítményét.

A szlovákok elleni vereség után nem sokan fogadtak volna a magyar csapat pontszerzésére a vb-ezüstérmes horvátok ellen. Azonban három nappal később egy teljesen másik csapat futott ki a Groupama Aréna gyepére. A magyarok szervezett játékkal, teljesen megérdemelt 2–1-es győzelmet arattak a sztárokkal felálló horvát válogatott felett.

„A szlovákok elleni vereség után sokat beszélgettünk. Három éve részesei lehettünk az franciaországi Európa-bajnokságnak, most pedig olyan

– mondta a meccs után a 100. válogatott mérkőzésén pályára lépő Dzsudzsák Balázs.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor köszöntötte a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázst Fotó: Mudra László - Origo

A horvátok elleni győzelem önbizalmat adott a magyar csapatnak, amely június 8-án 3–1-re megnyerte az Azerbajdzsán elleni bakui Eb-selejtezőt, így 970 nap után tudott ismét idegenben meccset nyerni.

Három nappal később egy gombostűt sem lehetett leejteni a Groupama Arénában, amikor a mieink a walesieket fogadták. A magyar válogatott játékosai fantasztikusan, szervezetten játszottak, a horvátok ellen győztes gólt szerző Pátkai Máté pedig egy megvillanásával megint eldöntötte a mérkőzést.

Marco Rossi csapata négy lejátszott meccs után kilenc pontot szerzett, és a csoport éléről várhatta a szeptemberi folytatást.

Vereség az év meccsén

Szeptember elején a magyar válogatott felforgatott csapattal 2–1-re kikapott a montenegrói felkészülési mérkőzésen, majd négy nappal később jött a szlovákok elleni hazai, sorsdöntő találkozó.

„Ha legyőzzük a szlovákokat, megyünk, ha nem, akkor szerintem nem.

Akármilyen jól is állunk, az a mérkőzés dönt, egy nagyon nagy döntő lesz" – mondta a meccs előtt Dárdai Pál, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A találkozót végül a szlovákok nyerték 2–1-re, akik a pocsék játékvezetésnek és egy lesgólnak köszönhették a győzelmüket. A meccs után Marco Rossi szövetségi kapitány a pályán nekitámadt a játékvezetőnek, a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs ment oda, hogy befogja az olasz szakember száját, nehogy valami olyat mondjon, ami később sokba kerülhet a magyar csapatnak.

Október 10-én a magyar válogatott azzal a szándékkal utazott Splitbe, hogy újabb csodát tegyen a vb-ezüstérmes horvát válogatott ellen. A pontszerzés nem jött össze, ráadásul a horvátok úgy nyertek 3–0-ra, hogy a magyar csapat nagyon rosszul játszott. A csapat három kezdő középpályása, Nagy Ádám, Pátkai Máté és Szoboszlai Dominik sem szerepelhetett sérülés miatt, az őket helyettesítő Holman Dávid, Vida Máté, Kleinheisler László hármas pedig sosem játszott együtt.

A horvátok minden egyéni hibából gólt lőttek Forrás: AFP/Denis Lovrovic

„Szeretnék bocsánatot kérni ezért a vereségért, hiszen rengeteg magyar szurkoló utazott el Horvátországba. Süllyedő hajónak tűnt a csapatunk, amelynek én voltam a kapitánya.

– nyilatkozta Marco Rossi a horvátok elleni vereség után. – Ha úgy játszunk, ahogy a mai meccsen játszottunk, őrültség lenne azt gondolnunk, hogy nyerhetünk Walesben. Ha győzni akarunk, teljesen más hozzáállás kell mindenkitől. Ebben a vereségben mindenkinek megvolt a maga felelőssége. Négy-öt elképesztő egyéni hibát követtek el a játékosok, nem emlékszem olyanra, hogy a pályafutásom alatt előfordult volna ilyen. Nem találom a jelzőket arra, ami történt, de túl kell jutnunk ezen" – tette hozzá a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Három nappal később a magyar válogatott Korhut Mihály bombagóljával egygólos győzelmet aratott a Groupama Arénában Azerbajdzsán ellen.

A találkozót óriási szerencsével nyerték meg a mieink, ugyanis a hosszabbításban a holland játékvezető nem adta meg az azeriek szabályos gólját.

– mondta a találkozó után Dzsudzsák Balázs, aki lecserélésekor nem fogott kezet a szövetségi kapitánnyal. – Ne kezdjük ezt el! Volt elég bajunk a héten. Szerettem volna játszani, szerintem ez tök normális, úgyhogy ennyi történt" – tette hozzá a válogatott csapatkapitánya.

„Az utolsó percben jött az egyenlítő gól, de szerencsénk volt, hogy a játékvezető nem adta meg.

– mondta a meccs után Marco Rossi, aki az azeriek elleni mérkőzésre a keretbe sem nevezte a horvátok ellen két gólt is összehozó Kádár Tamást.

Dzsudzsák maradt, Kádár repült?

Az azeriek elleni találkozót követően Marco Rossi a közösségi oldalán megosztott egy idézetet Óscar Tabáreztől, az uruguay-i szövetségi kapitánytól, amiről sokan úgy gondolták, Dzsudzsák Balázsnak szól.

„Az igazi vezér arra használja a képességeit, hogy elérje társaival együtt a kitűzött célokat. De ha ezeket a képességeket elsősorban nem a csapat, hanem a saját javára használja, nem igazi vezérről, vezetőről beszélünk.

Amikor a válogatottban játszol, egy egész országot képviselsz, érte kell győznöd. Edzőként neked kell megmondanod, mit játszanak a játékosok, de az ő dolguk kivitelezni az elképzeléseidet."

Marco Rossi továbbra is bízik Dzsudzsák Balázsban Fotó: Polyák Attila - Origo

A szövetségi kapitány később tisztába tette a dolgot, és a Blikknek elmondta, hogy nem Dzsudzsák Balázsnak szánta az üzenetet.

„Beszéltünk a meccs után. Mindent tisztáztunk. Sok évvel ezelőtt én is játékos voltam, én is követtem el hibákat. Amikor egy motivált focistát még nyitott meccsen lecserélnek, azt nehezen fogadja el.

Én mindig a játékosaim szemébe mondom a véleményemet, nem az interneten keresztül üzengetek" – mondta szövetségi kapitány, aki hozzátette, hogy nagyon kedveli Dzsudzsákot, és bízik benne, hogy a walesi meccsen ő lesz a magyar válogatott legjobbja.

Könnyen lehet, hogy Kádár Tamás nem lesz többet válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

Dzsudzsák tehát maradt, Kádár Tamás viszont, úgy tűnik, nem lesz a csapat tagja. Az 57-szeres magyar válogatott hátvéd két kapitális hibájával főszerepet vállalt a horvátok elleni háromgólos vereségben, ezt követően Marco Rossi nem nevezte a keretbe az azeriek elleni meccsre. A Dinamo Kijev védője október közepén izomsérülést szenvedett, és azt mondta Marco Rossinak, hogy jelezni fogja, amikor meggyógyult. Ez nem történt meg, viszont november 10-én már leült a kispadra csapata Sahtar Donyeck elleni bajnoki mérkőzésén.

Vészhelyzet a védelemben, alakul a középpálya

Marco Rossi talán élete legnehezebb feladata előtt áll, mert úgy kell készülnie pályafutása legfontosabb meccsére, hogy szinte a komplett védelem hiányozni fog.

Kádár Tamás hiányzásáról már írtunk, az azeriek ellen bombagólt lövő Korhut Mihály és Kleinheisler László eltiltás miatt nem léphetnek pályára, míg a védelem vezére, az RB Leipzigben futballozó Willi Orbán térdsérülés miatt nem tarthat a magyar válogatottal Cardiffba. Rossi védelmében az alapemberek közül Lovrencsics Gergő és Baráth Botond maradt bevethető.

Willi Orbán már két gólt szerzett a selejtezősorozatban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Willi Orbán helyét Lang Ádám, Pávkovics Bence, vagy az utólag behívott Szalai Attila veheti át a védelemben, míg a bal oldalra egyedül Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia 25 éves újonca maradt. Esetleg még előfordulhat az is, hogy Baráth lesz a balhátvéd, aki a Rossival bajnokságot nyerő Honvédban kényszerből már játszott ezen a poszton, de ha ő kikerül a szélre, akkor a védelem közepébe be kell betenni egy újabb rutintalan játékost.

mondta Rossi, aki elárulta, nagy hangsúlyt fektet majd a lélektani felkészítésre.

A hiányzók mellett szerencsére vannak nagy visszatérők is. Az angol másodosztályban szereplő Nagy Ádám augusztus közepén szenvedett bokasérülést. A szlovákok elleni szeptemberi Eb-selejtezőre hazautazott, de csak 65 percet bírt, a klubjában azonban novemberig nem léphetett pályára, és ki kellett hagynia a horvátok és az azeriek elleni meccset is. November 10-én azonban végigjátszotta a Bristol City bajnoki mérkőzését, amelyet csapata 1–0-ra megnyert Cardiffban.

Nagy Ádám három hónap után játszott bajnoki mérkőzést Forrás: Bristol City FC/Twitter

A szövetségi kapitány korábban elmondta, hogy csak az kaphat meghívót a válogatottba, aki rendszeresen játszik, azonban Nagy Ádám a kivétel, aki erősíti a szabályt.

És abból a szempontból is fontos nekünk, hogy ő egy olyan védekező középpályás, aki olvassa a játékot, és adott pillanatban az átmentet tudja képezni a védekezés és a támadás között" – mondta a szövetségi kapitány, aki a magyar válogatott egyetlen nélkülözhetetlen játékosának nevezte Nagy Ádámot.

A horvátok és walesiek ellen győztes gólt lövő Pátkai Máté is felépült sérüléséből, így készen áll rá, hogy csupaszív játékával ismét segítse a magyar csapatot.

Ezúttal pályára lép a walesi csapat karmestere

A júniusi budapesti meccshez képest biztosan másik walesi csapatra számíthatunk, ugyanis a hazaiaknál pályára lép majd karmester, Aaron Ramsey. A 28 éves középpályás még az Arsenal játékosaként szenvedett combsérülést a Napoli elleni El-negyeddöntőben, így a szezon hátralévő részét – köztük a Groupama Arénában rendezett Eb-selejtezőt is – ki kellett hagynia. Ramsey nyáron a Juventushoz igazolt, ahol ugyan nem számít alapembernek, de nyolc meccsen már két gólt lőtt, és úgy tűnik, teljesen egészséges.

Aaron Ramsey válogatott legfontosabb játékosa Forrás: AFP/Geoff Caddick

Az 58-szoros válogatott játéka létkérdés a walesi csapatnak. Elég csak visszaemlékezni a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol a brit csapat az elődöntőig menetelt az öt meccsen egy gólt lövő és négy gólpasszt adó Ramsey vezetésével.

Ott lesz a pályán Daniel James is, akinek a leigazolását pont a budapesti Eb-selejtező előtt jelentette be a Manchester United. A 22 éves szélső fél évvel ezelőtt még csak tehetségnek tűnt, azóta viszont alapembere lett a Premier League-ben szereplő sztárcsapatnak, amelynek színeiben 16 meccsen három gólt lőtt, és három gólpasszt is adott.

Daniel James már kirobbanthatatlan a Manchester Unitedból Forrás: AFP/Glyn Kirk

És persze a csapat legnagyobb sztárja, a Real Madriddal négyszeres BL-győztes Gareth Bale sem hagyhatja ki a meccset. Egy héttel ezelőtt Zinédine Zidane azt mondta,

Bale továbbra sincs játékra kész állapotban, de ennek ellenére elutazik a walesi válogatottba.

A 30 éves támadó remekül kezdte a szezont. Hét meccsen két gólt lőtt, és két gólpasszt is adott, azonban az októberi horvátok elleni Eb-selejtezőn izomsérülést szenvedett, és azóta nem lépett pályára a Real Madridban.

– mondta a találkozó előtt dr. Mezey György, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, akinek a szavaiban van némi ellentmondás, ha megnézzük Bale káprázatos gólpasszát az utolsó madridi meccsén, amelyen pályára lépett.

Stadionavató vezéráldozattal

Múlt pénteken az Uruguay elleni barátságos mérkőzéssel felavatták a csodálatos Puskás Arénát, így hazatért a magyar válogatott. A dél-amerikaiak elleni találkozón Marco Rossi több olyan játékost is pihentetett – például Lovrencsics Gergőt, Pátkai Mátét vagy Nagy Ádámot – akikre kulcsszerep várhat Cardiffban. A találkozót a FIFA-világranglista 5. helyén álló uruguayi csapat nyerte, a fantasztikus hangulat helyett azonban arról is emlékezetes maradt a meccs, hogy második félidőben eltört Kalmár Zsolt bokája, így a szövetségi kapitánynak megint csak szűkültek a variációs lehetőségei.

A DAC középpályása egy szerencsétlen ütközés során sérült meg Fotó: Koncz Márton - Origo

A 24 éves középpályást augusztusban egy 8–9 hónapja húzódó térdprobléma miatt kellett megműteni, október 20-án tért vissza, azóta négy bajnoki mérkőzésen két gólt lőtt. Bokatörése után a felépülése várhatóan több hónapot vesz igénybe.

Ami a védelmet illeti, az Uruguay elleni mérkőzésen Lang Ádám és Baráth Botond játszottak együtt a védelem közepén, és úgy tűnt megvan közöttük az összhang. Loverncsics Gergő nem kapott lehetőséget, de a szövetségi kapitány a meccs előtt elmondta, hogy azok, akikre kulcsszerep vár Cardiffban, egyáltalán nem fognak játszani.

A Fradi játékosára vár a legnehezebb feladat, ugyanis a szélen minden bizonnyal Gareth Bale-lel kell majd tartania a lépést.

A balhátvéd nagy valószínűséggel a Puskás Akadémia játékosa, Nagy Zsolt lesz, aki remekül szállt be Uruguay ellen, és Marco Rossi sem győzte dicsérni.

„Nagy Zsolt bizonyította, amit korábban gondoltam róla, nem fél a kihívástól, belemegy a párharcokba, gyors és erős játékos. Most megtört a jég, Wales ellen akár az első perctől kedve is jó lehet" – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Sima walesi győzelem Bakuban

Szombat este a walesi válogatott már az első félidőben eldöntötte az Azerbajdzsán elleni meccset. Ryan Giggs szövetségi kapitány még taktikázott is, ugyanis Aaron Ramsey-t kispadra ültette, Gareth Bale-t és Daniel Jamest pedig lehozta a mérkőzés hajrájában, hogy maradjon elég erejük a magyarok elleni meccsre.

Harry Wilson volt a walesi csapat legjobbja Bakuban. A 22 éves játékos a Bournemouth csapatában futballozik a Liverpool kölcsönjátékosaként Forrás: Sputnik/Murad Orujov

A bakui kilencven percnél biztosan megerőltetőbb volt a walesi csapat utazása, ami több mint hatezer kilométert és húszórányi repülést foglalt magába.

Azzal, hogy a walesiek hozták a kötelezőt, a horvátok pedig legyőzték a szlovákokat, tisztult az E csoport helyzete.

  • A csoport negyedik helyén álló szlovákoknak 10 pontja van. Kedden 20.45-től az azerieket fogadják, és minden bizonnyal otthon tartják majd a három pontot, vagyis 13 ponttal fognak zárni.
  • Ezzel egy időben Cardiffban rendezik majd a sorsdöntő Wales-Magyarország mérkőzést. A mieink 12 ponttal a csoport második helyén állnak, a walesiek 11 ponttal a harmadikok. Az a csapat végez a csoport második helyén, amelyik megnyeri a mérkőzést.
  • Ha a szlovákok nem verik meg Azerbajdzsánt, akkor nekünk a döntetlen is elég - ám ennek kicsi a valószínűsége. Ha nem nyerünk, akkor marad a Nemzetek Ligája pótselejtező, de az sokkal nehezebb feladat lesz, mert ott két meccset kell nyerni az Eb-kijutáshoz.
  • A szlovákok már csak abban az esetben juthatnak ki az Európa-bajnokságra, ha legyőzik az azerieket, a Wales-Magyarország összecsapáson pedig döntetlen születik. Ebben az esetben a szlovák válogatottnak ugyanannyi pontja lenne, mint a magyarnak, de jobban jönne ki az egymás elleni összevetésből.

Elképzelhetetlen, hogy döntetlen legyen

A walesiek 2016-ban az elődöntőig meneteltek a franciaországi Európa-bajnokságon, viszont a 2018-as világbajnokságra nem tudtak kijutni.

„Nagy kihívás és nehéz találkozó lesz, de jó formában és jó hangulatban várjuk. Kedden be kell fejezni a munkát" – mondta mérkőzés előtt Ryan Giggs, a walesiek szövetségi kapitánya.

– tette hozzá a Manchester United legendája arra a kérdésre, hogy edzőként pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érné el, ha kivezetné a három éve elődöntős válogatottat a 2020-as Eb-re.

Ryan Giggs, a walesi válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Kovács Tamás

Giggs kitért a két csapat júniusi összecsapására is, melyet nagy csalódásként élt meg. Hozzátette, akkor mások voltak a körülmények, a szezon végén játszották azt a találkozót, ráadásul az volt a második idegenbeli mérkőzésük három napon belül, mert közvetlenül előtte a vb-ezüstérmes horvátok vendégei voltak.

Gareth Bale szerint meríteni kell a 2016-os Eb sikeréből és a 2018-as vb-selejtezők kudarcából is.

mondta a Real Madrid szélsője, aki szerint a júniusi vereség egy elvesztegetett lehetőség volt, de már el is felejtette, mert kizárólag a keddi találkozóra koncentrál. Hozzátette, jobb az elején döcögősen kezdeni egy sorozatot, mert abból fel lehet támadni, ahogy azt tették is, mivel a magyarországi vereség óta nem kaptak ki.

Marco Rossi a mérkőzés előtt elmondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy döntetlen szülessen.

„Walesnek nyernie kell, nekünk is, ezért nem tudom elképzelni, hogy döntetlen legyen. Tudom, hogy ez nem hangzik diplomatikusan, de nem akarunk esélyt adni Szlovákiának"

– mondta az olasz szakember, aki szerint a játékosoknak most nincs szükségük extra motivációra, mert pénteken 65 ezer ember előtt játszhattak a Puskás Arénában, így átélhették, hogy életük egyik legnagyobb lehetősége vár rájuk, ha kedden győznek.

Marco Rossi jó hangulatban tartott sajtótájékoztatót Cardiffban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rossi elmondta, hogy Horvátországban és az Uruguayi elleni mérkőzésen is szenvedett a csapat a meccs elején, ezt most mindenképp el kell kerülni.

„Splithez hasonló környezetben fogunk játszani,

egy nagyon hangos walesi közönség előtt – folytatta a kapitány, aki a sérültek és az eltiltottak miatt viszonylag nyílt kártyákkal kénytelen játszani Cardiffban. - Nem jöhet szóba sok meglepetés a kezdő tizenegyben, hiszen rengeteg a sérültünk. A védelmünknek lesz a legnehezebb dolga, mivel ellenfelünk legnagyobb erőssége az olyan támadókban van, mint Bale, Ramsey, James vagy Wilson.

Agresszívnek kell lennünk holnap, de nem adhatunk helyet Walesnek, hogy a védelmünk mögé kerüljön" – tette hozzá Marco Rossi.

Nagy Ádám csak a győzelemben gondolkodik Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagy Ádám elárulta, a válogatott játékosai egyáltalán nem foglalkoznak a már biztosan kiharcolt pótselejtezővel, mert kedden, egyenes ágon szeretnék kiharcolni az Eb-szereplést.

„Lehet megnyugvást jelentene, de erről mi nem beszéltünk. Ha az elmúlt napokban erről szó esett volna, akkor olyan lenne, mintha feltett kézzel mennénk a pályára.

Van egy lehetőségünk: nyerünk, és kint vagyunk. Óriási lehetőség lenne az Európa-bajnokságon hazai közönség előtt játszani, ennél nem kell nagyobb motiváció.

Úgy érezzük, hogy egész Magyarországért játszunk, mert egy hatalmas siker küszöbén állunk" – mondta a 35-szörös válogatott középpályás, aki elárulat, hogy a Szlovákia-Azerbajdzsán találkozó eredményét egyáltalán nem fogják követni, mert csak azzal foglalkoznak, hogy Cardiffban megszerezzék a három pontot.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata: Gulácsi - Lovrencsics, Baráth, Lang, Nagy Zs., - Nagy Á., Pátkai - Sallai, Szoboszlai, Dzsudzsák - Szalai.

A kedd este 20.45-kor kezdődő Wales-Magyarország Eb-selejtezőről az Origo a helyszínről számol be.