Vágólapra másolva!
Szombat este az Eb-selejtező 9. fordulójában a walesi labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az azeri csapatot Bakuban, így Ryan Giggs együttese versenyben maradt, kedden pedig sorsdöntő meccset játszik a magyar válogatottal az Eb-szereplés kiharcolásáért.

Ryan Giggs majdnem a legerősebb csapatát küldte pályára az azeriek elleni találkozón. A walesiek a

Hennessey - Roberts, Mepham, Lockyer, Davies - Wilson, Ampadu - Bale, Morrell, James - Moore

összeállításban léptek pályára. A sztárok közül egyedül a csapat karmestere, a Juventusban futballozó Aaron Ramsey ült a kispadon, akire minden bizonnyal a magyarok elleni sorsdöntő meccsen hárul majd kulcsszerep.

Ryan Giggs nem vetette be minden sztárját Bakuban Forrás: AFP/Geoff Caddick

Ahogy az várható volt, a walesiek kezdték jobban a meccset, a kilencedik percben kis híján megszerezték a vezetést, de Joseff Morrell 25 méteres bombáját Emil Balayev kapus óriási bravúrral szögletre tolta. A sarokrúgásnál azonban óriásit hibázott az azeri kapus, alászaladt Harry Wilson beívelésére, a hosszún érkező Kieffer Moore pedig közelről az üres kapuba fejelt.

A folytatásban is a walesiek akarata érvényesült. A 31. percben növelhették volna az előnyüket a vendégek, de Moore ziccerét lábbal védte az azeri kapus. Három perccel később viszont ismét tehetetlen volt. A Manchester United sztárja, Daniel James ment el a bal oldalon, egy befele csel után 16 méterről a bal felső sarok irányába tekert, a labda azonban a keresztlécen csattant, az érkező Harry Wilson viszont az üres kapuba fejelte a kipattanót.

Az első félidő végén az azeriek feljebb merészkedtek, több ígéretes akciót is vezettek, a hajrában egy jogos tizenegyest is reklamáltak, de Lockyer kezezése után a játékvezető nem ítélt büntetőt a hazaiaknak.

A fordulás után a walesiek azonnal eldönthették volna a meccset. Wilson szöglete után Balayev ismét rosszul jött ki, Tom Lockyer az üres kapuba fejelt, azonban a játékvezető nem adta meg a találatot, mert úgy látta, az azeri kapust Ampadu akadályozta a kijövetelben.

Az 59. percben Ryan Giggs cserélt.

Lehozta a pályáról az egyhónapos sérüléséből visszatérő Gareth Bale-t, és pályára küldte Aaron Ramsey-t, hogy legyen némi játékperc a lábaiban a magyarok elleni meccs előtt.

Ramsey-re kulcsszerep várhat a mieink ellen Forrás: NurPhoto/Action Foto Sport

A folytatásban a walesiek uralták a mérkőzést. Kieffer Moore több gólt is lőhetett volna, de rendre elszórakozta a ziccereit. Ryan Giggs szövetségi kapitány a langyos hajrára már Daniel Jamest is lehozta a pályáról.

Győzelmével a walesi csapat megelőzte a szlovák válogatottat, amely szombat este 3-1-re kikapott Rijekában a vb-ezüstérmes horvát együttestől. A britek ezzel feljöttek az E csoport harmadik helyére, így jövő kedden az Eb-szereplésért játszanak a mieink ellen.

Európa-bajnoki-selejtező, 9. forduló
Azerbajdzsán-Wales 0-2 (0-2)
Gólszerzők: Moore (10.), Wilson (34.)

A pénteki selejtezők után eldőlt, hogy a magyar válogatott akkor is játszhat a márciusi Nemzetek Ligája playoffban az Európa-bajnokságért, ha nem sikerül kedden Cardiffban kivívnia a kijutást Wales ellen.

A FIFA-világranglista élén álló belga válogatott az Eb-re már szintén kijutott orosz csapat vendégeként is megőrizte százszázalékos mérlegét.

Eden Hazard (balra) volt a belga csapat legjobbja Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

A világbajnoki bronzérmes Szentpéterváron 4-1-re győzte le a tavaly vb-negyeddöntős hazaiakat. A Hazard testvérek közül a dortmundi Thorgan egy, míg a Real Madridot erősítő Eden két góllal vette ki a részét a győzelemből.

A kvalifikációs sorozatban Belgium mellett csak Olaszország nyerte meg minden mérkőzését.

I csoport
Oroszország-Belgium 1-4 (0-3)
gól: Dzsikija (79.), illetve T. Hazard (19.), E. Hazard (33., 40.), Lukaku (72.)

San Marino-Kazahsztán 1-3 (0-3)
gól: Bernardi (77.), illetve Zajnutgyinov (6.), Szujumbajev (23.), Scsetkin (27.)

Ciprus-Skócia 1-2 (0-1)
gól: Efrem (47.), illetve Christie (12.), McGinn (53.)

G csoport:
Szlovénia-Lettország 1-0 (0-0)
gól: Tarasovs (53., öngól)