Társoldalunk:

Puskás Aréna: A magyar futball hazatért

2019.11.16. 10:13

A pénteken átadott Puskás Arénát nem csak úgy kell tekinteni, mint egy egyszerű sportlétesítményt. Érdemes abból az aspektusból is megvizsgálni, hogy 2020 júniusában itt négy Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzést rendeznek majd. Márpedig ezeket az összecsapásokat az UEFA szereti ötcsillagos stadionokba vinni. Budapestre nyugodtan hozhatja – itt hibát nem talál. Nem mellesleg, ez az aréna lesz a jövő évi Európa-bajnokság egyetlen új stadionja.

Akárhány emberrel beszéltünk a péntek esti Magyarország-Uruguay mérkőzést követően, abban mindenki egyetértett, hogy ilyen stadionja most először van Magyarországnak. Még a tévéközvetítésben is – ahol egyébként a hangmérnökök lejjebb csavarták a zajmikrofont – átjött, hogy különleges atmoszférájú helyszínről van szó.

A Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés 2019. november 15-énForrás: MTI/Illyés Tibor

Az angolok előszeretettel hívják a Wembleyt a futball templomának. A brazilok is ezt mondják a Maracana stadionra, Rióban. Nem kell ebben versenyeznünk, de azt nyugodtan leírhatjuk, hogy a (magyar) futball pénteken este hazatért.Ezért is lenne roppant fontos, hogy Marco Rossi csapata sikerrel vegye kedden Cardiffban a Wales elleni Eb-selejtezőt. Ma még csak elképzelésünk van arról, milyen lenne, ha nyolc hónap múlva a magyar válogatott játszhatna itt két meccset a 2020-as páneurópai rendezésű Európa-bajnokságon.

Marco Rossi szövetségi kapitány (k) a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzésenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem beszélve arról, hogy a négyszeres világbajnok német válogatott is eljöhet Budapestre egy Eb-meccsre, szerencsés esetben pedig a hollandokat, vagy a spanyolokat is vendégül láthatjuk a nyolcaddöntőben Ez utóbbiak sem lennének mindennaposak, de az igazi mégis a magyar csapat játéka lenne ebben a létesítményben.
A nyitánnyal amúgy új távlatok nyílnak meg a sportág és az MLSZ előtt. Bár az UEFA – vajon miért? – idén igencsak sürgősnek találta 2022-ig kiosztani a Bajnokok Ligája döntőket, ne legyen kétségünk afelől, hogy Budapest előbb vagy utóbb kapni fog egy BL-finálét.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke (b) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a Puskás Aréna nyitóünnepségénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tudjuk, hogy ez nem egy csettintésre megy, tudjuk, hogy az európai és nemzetközi labdarúgás sűrűre szőtt pókhálójában nehéz megtalálni a célhoz vezető utat. Idén Budapest – a Groupama Aréna – kifogástalanul rendezte meg a női BL-döntőt, amely egy fok a hosszú grádicson. Valószínűleg előbb egy Európa-liga döntőt kell megpályázni és megrendezni, utána jöhet majd a BL-döntő. Egy biztos, ha Budapest és a Puskás Aréna rendez, akkor nem lesz olyan európai szurkoló, aki tiltakozó jegyzékkel bombázza az UEFA-t, mint ahogy az történt idén, amikor az Arsenal és a Chelsea az azerbajdzsáni Bakuban játszotta le az Európa-liga döntőjét. Nem véletlen, hogy az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin itt volt az Uruguay elleni nyitómérkőzésen. Így legalább nem kell szóbeszédekre hagyatkoznia, saját szemmel láthatta, hogy mi épült fel a magyar fővárosban.

Szurkolók érkeznek a Puskás Aréna avatására 2019. november 15-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az UEFA első embere azzal is eldicsekedhet majd, hogy a Puskás Aréna lesz a 2020-as Európa-bajnokság egyetlen új stadionja, hiszen a többi helyszínen olyan pályákon zajlanak majd a mérkőzések, amelyeket régebben építettek.

Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (k) beszédet mond a Puskás Aréna nyitóünnepségénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egykori Népstadion területén 2016 februárjában kezdődtek meg a bontási munkálatok, az új aréna építése pedig 2017 márciusában indult el. A Puskás Aréna idén áprilisban szerkezetkész állapotban volt. Az építés irányításáért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs idén május végén mutatta be a magyar labdarúgó-válogatott tagjainak a létesítményt, és kiemelte, hogy az

milliméterre pontosan oda épült, ahol elődje, a Népstadion állt, így a kezdőkör és annak középpontja is ugyanazon a ponton van, mint a régi arénában. A Toronyépületet megtartották, és itt a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság idejére elkészül egy Puskás Múzeum, míg a kívülről jól látható pilonok a Népstadiont idézik, ezzel is tisztelegve a korábbi aréna előtt. Az elbontott anyagokat beépítették az új Puskás Arénába.

Szombat reggel már a nemzetközi sajtó is felfedezte magának a Puskás Arénát. A mérkőzésre Budapestre érkezett külföldi tudósítók egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy egy nagyszerű stadionban zajlott a magyar és az uruguayi csapat összecsapása. Több internetes oldal – angolul, horvátul, valamint a dél amerikai portálok is beszámoltak a péntek esti történésekről.
A horvátok nem fukarkodtak a dicsérettel, szerintük a régió legmodernebb stadionja lett az új Puskás Aréna.Az uruguayi küldöttség is tudta, hogy különleges pillanat jutott nekik. Edinson Cavani átérezte, hogy az új Puskás Aréna avatása nagy jelentőséggel bír a magyar futball történelmében.
„Örülök, hogy egy ilyen jelentős eseménynek, egy korszak kezdetének lehettünk a részesei, ráadásul egy gyönyörű stadionban, pompás környezetben. Igazán szép mérkőzés volt. Egy stadion felavatása mindig felemelő pillanat." mondta Cavani.

Edinson Cavani a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzésenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az uruguayi szövetségi kapitány, a legenda, Oscar Tabarez is csatlakozott hozzá. A szakember rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy részese lehetett a Puskás Aréna megnyitójának, egyúttal hálás volt azért, hogy kapott egy 10-es számú magyar válogatott mezt a nevével ellátva, mivel megfogalmazása szerint "Magyarországon a 10-es mez egyet jelent Puskással".A magyar labdarúgó-válogatott pedig innentől fogva arra koncentrálhat, hogy a keddi Wales elleni Eb-selejtezőn, Cardiffban kivívja a továbbjutást, hogy 2020-ban Budapesten játszhasson Eb-mérkőzéseket.

A magyar játékosok a Himnuszt éneklik a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés végénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha kedden Walesben ez nem jön össze, akkor még mindig marad egy lehetőség: a Nemzetek Ligája rájátszásából is vezet egy út a 2020-as Eb-re.