Hihetetlen, de ebből a négy csapatból egy biztosan ott lesz a foci-Eb-n

Horizontal
Fans hold up posters with the Kosovo flag before the UEFA Euro 2020 Group A football qualification match between Kosovo and England at the Fadil Vokrri stadium in Prishtina on November 17, 2019. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen furcsán, már-már abszurdan hagzik, de ettől még tény, hogy a Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Georgia négyesből az egyik csapat biztosan részt vehet a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Ez a négy válogatott nyerte meg 2018-ban a Nemzetek Ligája D jelű divíziójának négy csoportját, és miután a selejtezőkből egyik sem jutott ki egyenes ágon az Eb-re – Koszovó állt ehhez a legközelebb – így ők vehetnek részt az UEFA legfiatalabb, amolyan Eb-seleljtezős vigaszágnak számító sorozatának jövő tavaszi rájátszásában.

Már a párosítások is ismertek, e szerint 2020. március 26-án Georgia–Fehéroroszország és Észak-Macedónia–Koszovó mérkőzést fognak rendezni. Az elődöntők győztesei játsszák majd a finálét, melyenk helyszínét március 27-én sorsolják ki.

Újoncot avathat Európa Forrás: Wikipedia

A négy csapat közül Észak-Macedónia áll a legelőkelőbb helyen az UEFA és a FIFA rangsorában, előbbiben 36., utóbbiban 68., őket követik a fehéroroszok (37., ill. 86. hely), majd Georgia (39. és 90. hely), végül pedig Koszovó (46. és 114. hely). Ehhez képest utóbbi szerepelt a legjobban, az A csoportban az utolsó előtti körig harcban álltak a továbbjutással, és végül 11 ponttal a harmadik helyen zártak.

A fehéroroszok a C csoportban 4 pontot szerezve lettek negyedikek, a grúzok a D-ben lettek ugyancsak negyedikek (8 meccsen szerzett 8 ponttal), míg az észak-macedónok a G csoportban állnak a negyedik helyen (9 forduló után) holtversenyben a szintén 11 pontos Izraellel, amelyiket majd kedden mérkőzhetnek meg hazai pályán.