Az utolsó nyolc helyért küzdenek a csapatok az Eb-selejtező végén

A magyar válogatottnak akkor sem kell kétségbeesnie, ha nem sikerül Wales otthonában nyernie
Vágólapra másolva!
A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulója előtt tízből már hat csoportban is eldőlt, melyik lesz az a két-két csapat, akik ott lehetnek a jövő nyári kontinensviadalon. Összesen 16 csapat biztosította már a helyét a 24 csapatos tornára.

A nyolc kiadó helyből négyet osztanak még ki a hagyományos selejtezőcsoportokból, négyet pedig a Nemzetek Ligája rájátszásából lehet megszerezni. Mindenekelőtt vessünk egy pillantást arra, hogyan áll a magyar válogatott, mely az új Puskás Arénában hazai pályán is játszhatna 2020. június 12. és július 12. között. Marco Rossi csapatának továbbra is saját kezében a sorsa.

Az E-csoportban Horvátország - Szlovákia elleni 3-1-es győzelmének köszönhetően - már csoportelsőként biztosan kijutott.

A magyar válogatott a második, kijutást érő helyről várhatja a keddi, Wales elleni idegenbeli összecsapást.

Győzelem esetén nincs kérdés, és egyenes ágon kijut az Eb-re a magyar csapat. Ha Wales nyer, akkor megelőzi a magyarokat. Esélyes még a továbbjutásra Szlovákia is, északi szomszédunk sikeréhez azonban a Wales-Magyarország mérkőzésen csak a döntetlen jó, valamint kötelező győzniük Azerbajdzsán ellen.

A magyar válogatottnak akkor sem kell kétségbeesnie, ha esetleg nem sikerül győznie kedden Wales otthonában Fotó: Polyák Attila - Origo

Az A-csoportból már Anglia és Csehország is kijutott. A selejtezősorozat egyik meglepetéscsapata, Koszovó 11 ponttal a harmadik lett az ötcsapatos csoportban. Az utolsó hely elkerüléséért Bulgária és Montenegró harcolnak.

A B-csoportban Ukrajna már október 14-én bebiztosította első helyét, a második helyen Portugália előnye egy pont Szerbiával szemben. Cristiano Ronaldóéknak a saját kezükben van a sorsuk. A portugál labdarúgás történetének legnagyobb kudarca lenne, ha nem tudnának nyerni Luxemburg otthonában, míg a szerbek legyőznék Ukrajnát. Ez esetben címvédőként lemaradnának a konteinensviadalról.

A C-jelű ötösben már csak az a kérdés, hogy Németország vagy Hollandia lesz-e a csoportelső. Németország két ponttal áll az észteket fogadó hollandok előtt. Joachim Löw csapata a kijutásért az utolsó előtti körig harcban lévő Észak-Írország ellen zárja a sorozatot.

A D-csoportban Dánia (15 pont), Svájc (14 pont) és Írország (12 pont) hármasa harcol a két Eb-kijutást érő helyért. A legkönnyebb dolga Svájcnak van, akik a nulla pontos Gibraltárhoz utaznak.

A hétfő esti Írország-Dánia mérkőzés arról hivatott dönteni, hogy a nyári torna két házigazdája közül melyikük jut ki, és játszhat két mérkőzést hazai pályán.

A Wales-Magyarország mellett az Írország-Dánia mérkőzés a másik az utolsó körben, ahol még mindkét csapatnak van esélye kijutni Forrás: AFP/Liselotte Sabroe

Az F-J csoportokban már egyaránt megvan a két-két továbbjutó. Az F-ben Spanyolország lett a csoportelső, Svédország a második, a G-ben Lengyelország végzett az élen, és Ausztria lett a második, Az I-ben és a J-ben két, egyaránt százszázalékosan álló csapat, Belgium és Olaszország zártak az első helyen. Oroszország kijutása szintén nem volt kérdés, mivel eddig a belgákat kivéve mindenkit legyőztek. Finnország története során először kvalifikálta magát a legjobbak közé.

A H-csoportban vasárnap este a világbajnoki címvédő Franciaország Albániában vendégszerepel. Előnyük két pont a Moldovában játszó Törökországgal szemben. Mivel a törökök egymás elleni eredménye jobb, mint a franciáké, ezért Didier Deschamps csapatának győznie kell Tiranában, mert ha nem, egy török győzelemmel lecsúsznának a csoport első helyéről.

A selejtezősorozatot sikertelenül megvívó 30 csapatból 16-nak nem kell teljesen kétségbeesnie, ugyanis márciusban a Nemzetek Ligája rájátszásából - további négy csapatnak - lesz még esélye kijutnia az Eb-re.