Társoldalunk:

José Mourinho egy éve készült tudatosan a londoni munkába állásra

2019.11.20. 20:58

A Tottenham Hotspur labdarúgó-csapatának élére szerdán kinevezett José Mourinhót nemhogy nem érte váratlanul a felkérés, de már egy éve tudatosan készült a visszatérésre, méghozzá az otthonának tekintett városban, Londonban.

A Telegraph című brit lap érdekes cikkben foglalja össze, hogy vezettek a szálak az elmúlt egy évben a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál edző észak-londoni munkába állásáig. Mourinho mindig is alapos és előrelátó volt, így már egy éve tudatosan építette a stábját, amelyikkel a megfelelő pillanatban csak be kell ülnie az őt hívó klubhoz.

Hogy senki ne fogjon gyanút, nem a Premier League-ben toborzott maga mellé embereket, hanem a francia bajnokságban. Egészen pontosan februárban és októberben is feltűnt Lille-ben, ahol történetesen erős portugál szakmai befolyás van. "Senki nem gondolja komolyan, hogy valóban a Ligue 1-ben akarok munkát vállalni" – viccelődött látogatásai után a portugál.

Felkészülni, vigyázz, rajt! - szól a mourinhói mottóForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Mourinho lebeszélte a sportigazgatóval, Luis Camposszal, hogy, ha úgy adódik, akkor viheti maga mellé a csapat edzőjét, a három nyelven kiválóan beszélő korábbi elemzőt, Joao Sacramentót, valamint a kapusedzőt, a hozzá hasonlóan Setúbalból való Nuno Santost is. Sacramento pont az a fajta nyelveket beszélő, szorgalmas és törekvő fiatal edző, amilyen a Special One korábbi pártfogoltjai voltak, például a Spursnél egykor szintén megfordult André Villas-Boas, vagy állandó szárnysegédje, Rui Faría.

Mourinho mindkét választottjának már hónapokkal korábban jelezte, legyen készenlétben, mert bármikor eljöhet a nap, hogy lépniük kell. Azt, hogy készenlétben kell állni, még első munkahelyén, a Benficánál tanulta meg, amikor 2000-ben kirúgták, miután rossz lóra tett a klub elnökválasztásán. Azóta tudja, hogy előre fel kell építeni a csapatát (amelyikben van még egy elemző, egy erőnléti edző és egy játékosmegfigyelők, akik már a Manchester Unitednél is mellette voltak), mert az új helyen a legjobb esetben is három-négy napja van az első tétmeccsig.

Szeptemberben senki nem rúg ki senkit, októbertől viszont készen kell állni, ha hívnak – idézi az angol lap Mourinho életszagú kijelentését. Daniel Levy, a Spurs elnöke kedden este telefonált neki, miután egyrészt nyilvánvalóvá vált, hogy Carlo Ancelottiért irreális összeget kér a Napoli, másrészt Pini Zahavi, Mourinho ügynöke jóvoltából pontosan tudta, hogy portugált érdekelné az állás, sőt a fizetési igényét illetően is képben volt.

Mauricio Pochettinót hivatalosan kedden – londoni idő szerint – este fél nyolckor menesztették, három órával később már Mourinho képviselőivel tárgyaltak, a portugál pedig reggel fél hétkor már úgy ült kocsiba, hogy olvasta az előszerződést. Egy gyors reggeli, az utolsó részletek tisztázása a Spurs vezetőivel, és irány az új iroda. Délután 3-kor már az új stáb vezényelte a Spurs edzését.

Mégpedig ott, ahol Mourinho mindig is dolgozni akart: Londonban. Ezért mondott nemet a kínai Gungzsu Evergrande "történelmi léptékű" fizetésére, valamint a francia Nice, az olasz AC Milan és a német Borussia Dortmund megkeresésére is. És ezúttal olyan csapatot kap a keze alá, amelyikről maga is úgy véli, hogy megvan benne a nagy sikerekhez szükséges kvalitás, valamint egy olyan csatár, amilyenről az elmúlt években csak álmodott: Harry Kane fiatal (26 éves) és a világ legjobbjainak egyike a posztján.