Vágólapra másolva!
Melyik volt a legeredményesebb csapat a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatában? Hány gólt szerzett Cristiano Ronaldo a 2019-es évben? Melyik az egyetlen csapat, amelyik első alkalommal kvalifikálta magát a kontinensviadalra? Ki az az öt labdarúgó, akik tíz vagy több gólt lőttek a selejtezősorozatban?

1

Csak egyetlen újonc válogatottnak sikerült egyenes ágon kijutnia az Eb-re. Finnország könnyű sorsolása mellett magabiztos teljesítményével is rászolgált az olaszok mögötti második helyre a J-csoportban. Teemu Pukki góljaival a görög, bosnyák, örmény, liechtensteini négyest sikerült maguk mögé utasítani.

2

Belgium és Olaszország is 10/10 győzelemmel zárta a selejtezősorozatot. Ez az első alkalom, hogy egyszerre két csapat is százszázalékosan zárja az aktuális szériát. Ezt megelőzően csak Anglia (2016), Németország (2012) és Csehország tudta bemutatni ezt a páratlan teljesítményt.

3

A legkevesebb gólt Belgium kapta. Thibaut Courtois kapuját csak az orosz Gyenyisz Cserisev és Georgij Dzsikija, valamint a ciprusi Nicholas Ioannou tudták bevenni.

4,63

Az angol válogatott félelmetes gólátlagot produkált a cseh, koszovói, bolgár, montenegrói négyes elleni nyolc mérkőzésen. Ez összesen 37 lőtt gólt jelent.

5

A százszázalékos belgákon és olaszokon kívül veretlen tudott maradni Ukrajna, Spanyolország és Dánia is. A dánok négy döntetlen mellett csak négyszer tudtak győzni, így az öt csapatból ők az egyetlen, akiknek a veretlenség nem párosult csoportgyőzelemmel.

9

Ez volt a legnagyobb különbség, ami két mérkőzésen is kialakult a két fél között. Mindkétszer San Marino volt a szenvedő fél, akik Belgiumban és Oroszországban is ekkora különbségű vereséget szenvedtek.

10

Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Eran Zahavi, Aleksandar Mitrovic, Teemu Pukki. Öt játékos, akik egyaránt eljutottak legalább 10 gólig a selejtezők során. Egyik korábbi Eb-selejtezősorozatban sem sikerül ennyi játékosnak kétszámjegyű gólt lőnie. Egy korábbi rekord azonban fennmaradt: mivel Harry Kane „csak" 12 gólt lőtt az angol válogatottban, ezért az egy sorozatban lőtt legtöbb gól rekordja továbbra is Robert Lewandowskié (2016) és David Healyé (2008) maradt holtversenyben 13-13 góllal.

Már csak egy gól kell Cristiano Ronaldónak századik góljához a portugál válogatottban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

13

A tízből három olyan csoport is volt, ahol az utolsó helyezetten kívül az összes többi csapat legalább 13-13 gólt tudott szerezni. A G-csoportban egyedül Lettország, az I-ben San Marino, a J-ben pedig Liechtenstein nem tudott kétszámjegyű gólmennyiséget elérni.

14

A legkevesebb pont, amivel még ki lehetett jutni egyenes ágon az Európa-bajnokságra. Pechünkre ez pont annak a Walesnek sikerült, akik az utolsó mérkőzésükön pont a mieinket ütötték el a kijutástól.

16

16 csapatnak van még esélye kijutnia a Nemzetek Ligája eredményeket is alapul vevő pótselejtezőkből. A csapatokat november 22-én, pénteken sorsolják négy darab négyes csoportba. Minden csoportból egy-egy válogatott fog kijutni az Eb-re. Szerencsénkre a magyar válogatottnak is megvan még az esélye, hogy kijusson a részben hazai rendezésű tornára.

18

Holtversenyben az angol válogatottal Olaszország lőtte a második legtöbb gólt. A J-csoportban összesen 37 alkalommal tudtak a kapuba találni Roberto Mancini fiataljai. Ami még ennél is üdvözítőbb lehet az olasz csapat számára, hogy ezt a gólmennyiséget 18 különböző játékos érte el.

19

Szemben Wales gyér pontmennyiségével, Izlandnak 19 pont sem volt elég Franciaországgal és Törökországgal szemben, hogy odaérjenek a csoport első két helyére.

Számos fiatalt kipróbált a selejtezők során Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Andreas Solaro

40

Bár a legjobb gólátlaga az angoloknak volt 4,63-mal, a legtöbb gólt Belgium lőtte. Roberto Martínez csapata 10 meccsen 40 gólt szerzett. Ennél csak a spanyol válogatott lőtt több gólt egy selejtezősorozatban (2000-es Eb-selejtező, 42 gól).

43

43 gól született a 90. perc után a hosszabbításban. Ez új rekord az Eb-selejtezők történetében. A legeredményesebb periódus a 76-90. perc közötti volt, amikor 151-szer tudtak a csapatok eredményesek lenni. Összesen 801 gól született a 250 mérkőzésen, ez 3,2-es átlagot jelent. Ezzel az átlaggal teljes mértékben elégedettek lennénk a nyári Európa-bajnokságon is.

51

San Marino kapta a legtöbb gólt az elmúlt egy évben. A hercegség lelkes amatőrjei a védekezés mellett a gólszerzéssel is hadilábon álltak, első és egyetlen góljukat Filippo Berardi lőtte Kazahsztán ellen. San Marino a mostani Eb-selejtezőket is figyelembe véve az elmúlt négy kvalifikációs sorozatból háromszor is 50 gól felett kapott.

99

Bár három hónap múlva 35 éves lesz, korábban soha nem zárt ilyen eredményes évet a portugál válogatottban Cristiano Ronaldo. Az ötszörös aranylabdás 14 gólt lőtt 2019-ben címeres mezben, amivel 2016-os rekordját (13) adta át a múltnak. Ronaldo ezzel egyetlen találatra van századik válogatottbeli góljától.