Társoldalunk:

A bolgár válogatott az egyik legsötétebb időszakát éli

2019.11.22. 13:08

A pénteki UEFA-sorsoláson eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott március 26-án Bulgáriában lép pályára a pótselejtezők elődöntőjében, győzelem esetén pedig öt nappal később a Puskás Arénában láthatja vendégül az Izland-Románia párharc nyertesét. Nézzük, mit kell tudni a jelenlegi bolgár válogatottról!

Talán a mostani Eb-sorozat legnagyobb csalódását a világranglistán 61. bolgárok szolgáltatták. Bár Anglia toronymagas esélyes volt az A-csoportban, a második, még kijutást érő helyre nagyjából hasonló erősségű gárdákkal kellett harcba szállnia Kraszimir Balakov játékosainak: Csehország, Koszovó és Montenegró volt az ellenfél. Ehhez képest egy győzelemmel – azt is az utolsó fordulóban, a már kijutó, így számukra tét nélküli meccsen, a csehek ellen –, valamint három döntetlennel negyedikek lettek, csak Montenegrót előzték meg.Ráadásul szurkolói miatt botrányok is párosultak a találkozókhoz, amelyek közül a hazai, angolok elleni meccs kiemelkedik, a rengeteg rasszista bekiabálás miatt többször állt a játék, sokszor úgy tűnt, félbe is szakad a találkozó. Végül lejátszották, Anglia 6-0-ra nyert, Balakov pedig lemondott.

A bolgároknak a pályán, és azon kívül is voltak problémáik a mostani selejtező-sorozatban, utóbbiról főleg a szurkolók tehetnekForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az utód a Ludogoreccel három bajnoki címet nyerő Georgi Dermendzsiev lett, aki azonban nincs könnyű helyzetben, gyakorlatilag a semmiből kell csapatot építenie. A Sturm Graz szélsője, Kiril Despodov a legértékesebb a keretben a maga 3 millió eurójával – ez mindent elmond a korábban Sztoicskovhoz, Berbatovhoz, Petrovhoz, vagy éppen Bozsinovhoz hasonló sztárokat is felvonultató ország nehéz helyzetéről.