Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-bajnokság 13. fordulójában a Puskás Akadémia meglepő, ám megérdemelt győzelmet aratott a MOL Fehérvár otthonában. A Vidi botlását kihasználva a címvédő Ferencváros a ZTE legyőzésével átvette a vezetést a tabellán, amelyen Kaposvár elleni sikerével Kuttor Attila Mezőkövesdje már a második. A Diósgyőr az Újpest otthonában nyert, a Kisvárda a Debrecent, a Honvéd a Paksot verte. Íme, a hétvégi NB I-es forduló érdekességei, nyilatkozatai.

Gyurcsó okozta a Fehérvár vesztét

A szombati játéknap legnagyobb meglepetését a Puskás Akadémia szolgáltatta, Hornyák Zsolt csapata simán győzött a Vidi otthonában.

Köszönhetően elsősorban az exfehérvári Gyurcsó Ádám duplájának, aki a Puskás első és harmadik találatát szerezte,

mindkettőt Knezevic passzából.

"Nagyon sok emlék, nagyon sok boldog pillanat köt Székesfehérvárhoz, emiatt már meccs előtt éreztem, hogy más lesz ez a találkozó. Csapatszinten nagyot játszottunk, mind védekezésben, mind támadásban, így teljesen megérdemelten szereztük meg a három pontot.

- értékelt Gyurcsó a mérkőzés után a felcsútiak honlapján.

Gyurcsó Ádámnak (77) és a Puskás Akadémia játékosainak volt oka az örömre a MOL Fehérvár elleni idegenbeli találkozón Forrás: Dome Laszlo Balazs (pfla.hu)

"Ez volt a 120. mérkőzésem a csapat vezetőedzőjeként, de szerintem egyben a legrosszabb is

- értékelt a mérkőzés után a fehérváriak szerb trénere, Marko Nikolic az M4 Sportnak. - Az első percben gólt kaptunk, hibáztunk előtte, és utána már minden rosszul alakult. Nem volt jó a hozzáállásunk, a koncentrációnk, túl sok hibát vétettünk és rengeteg labdát eladtunk. Ez egy klasszikusan rossz meccs volt, nagyon boldogtalan vagyok a csapat teljesítményével. Van még néhány mérkőzésünk idén, ezekre motivált játékosokat kell találnom a keretben."

Nos, mint hétfőn délelőtt kiderült, már hiába keresne bárkit is a keretben Nikolics, a Fehérvár ugyanis menesztette a szakembert. Az utódlásáról gyorsan gondoskodtak, ugyanis a helyére a 2014/15-ös bajnokcsapat spanyol edzőjét, Joan Carillót nevezték ki.

Őrült első félidő, élre állt a Fradi

A címvédő Ferencváros vasárnap abban a tudatban léphetett pályára, hogy ha legyőzi az újonc Zalaegerszeget, átveszi a vezetést a tabellán. Ennek megfelelően kezdett a bajnok,

negyedóra után már 2-0-ra vezetett, ráadásul Isael révén még egy 11-est is elhibázott.

A korábban zöld-fehérben is futballozó Radó András a 18. percben visszahozta az újonc reményeit, közvetlenül a szünet előtt azonban Isael javította hibáját, és visszaállította a kétgólos különbséget. A második játékrész kevesebb izgalmat, és csupán egy találatot tartogatott - ezt a zalaegerszegi Bobál Gergely szerezte,

így 3-2-es győzelmével az FTC a táblázat élére állt.

Szergej Rebrov, a hazaiak edzője természetesen elégedetten értékelt, és beszélt arról is, miért vasárnap játszották a találkozót. "Jeleztük a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy szeretnénk vasárnap játszani, hiszen a válogatott játékosaink sokat utaztak a héten, frissebbek voltak így. Mindig nehéz a válogatott szünet után visszatérni, ilyenkor minden játékos más-más állapotban van.

A három ferencvárosi gólszerző, Isael Barbosa, Tokmac Nguen és Franck Boli (b-j) a labdarúgó OTP Bank Liga 13. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - ZTE FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. november 24-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A párharc elején, 1-0-s Fradi vezetésnél Isael kihagyott egy tizenegyest. Ennek kapcsán az újságírók arról érdeklődtek, hogy miért Isael, és miért nem Varga Roland rúgta a büntetőt. "Már a meccs előtt döntöttünk ezzel kapcsolatban, figyeltük a játékosok heti edzésmunkáját és lövőhatékonyságát, ezúttal is ez döntött. Továbbra is figyelni fogjuk az edzéseken végzett munkát, és ez alapján határozunk erről." - nyilatkozta az ukrán edző a klub hivatalos honlapjának.

Óriási védelmi hiba kellett a Honvéd újabb győzelméhez

A kispestiek hetek óta remek formát mutatnak, sorozatban négy győztes bajnoki után fogadták az idén gyengélkedő Paks csapatát. 70 percig nem sok minden történt a pályán, utána viszont felpörögtek az események,

Böde Dániel fejesével a vendégek szereztek vezetést, a Honvéd viszont szinte azonnal válaszolt, Lanzafame büntetőből egyenlített.

Az olasz csatár érdekes módját választotta az ünneplésnek, félreérthetetlen mozdulatokkal provokálta a paksi szurkolókat. A 83. percben aztán eldőlt a mérkőzés, Gévai bődületes hibáját Aliji használta ki, a kispestiek tehát zsinórban ötödik meccsüket is megnyerték és már 5. helyen állnak a tabellán.

- nyilatkozta a találkozót követően az eltiltása miatt Giuseppe Sanninót helyettesítő Alessandro Recenti. Egyébként nemcsak a Honvéd,

Davide Lanzafame is szárnyal, a támadó a Paks ellen sorozatban ötödször volt eredményes.

Diósgyőri bravúr az Újpest ellen

A lila-fehér együttes bizakodva várhatta a DVTK elleni összecsapást, Nebojsa Vignjevic csapata ugyanis a Puskás Akadémia és a Kaposvár elleni sikerek után fogadta a miskolciakat. Ehhez képest

Márkvárt és Tabakovic találatai miatt már az első félidőben kétgólos hátrányba kerültek az újpestiek,

amelyre nem is tudtak válaszolni, így nemhogy az újabb győzelem, de még a pontszerzés sem sikerült. A hazaiak szerb vezetőedzője érthetően szomorúan értékelt. "Nagyon csalódott vagyok, mert nem erre számítottam és nem ezt vártam ettől a mérkőzéstől.

Úgy látszik, hogy ez a stadion nem szerencsés számunkra, de meglehet, hogy egyszerűen mi nem vagyunk elég jók hozzá."

A Diósgyőr 13 év után nyert az Újpest vendégeként, a vezető gólt szerző Márkvárt Dávid nem győzte dicsérni a csapatot. "Le a kalappal mindenki előtt, mert ugyan nem mondtuk, de az elmúlt két hétben rengeteg problémánk volt.

Átment a csapaton egy vírus, volt olyan, hogy heten-nyolcan tudtunk csak edzeni.

Ez egy igazi csapatmunka volt. Arról beszéltünk az öltözőben, hogy ha csapatként együtt tudunk működni és mindenki küzd a másikért, és ha valaki hibázik, akkor a másik kijavítja, akkor sikeresek lehetünk. Azt gondolom, hogy ez maximálisan megvalósult."

A Mezőkövesd hozta a kötelezőt

Az újonc Kaposvár jól tartotta magát az idei szezon meglepetéscsapatának otthonában, Beliczky felelőtlen becsúszása miatt azonban a Mezőkövesd a 45. percben büntetőhöz jutott, amelyet a csapatkapitány, Cseri Tamás higgadtan értékesített. A szünet után ráadásul azonnal meg is duplázták előnyüket a hazaiak,

Berecz Zsombor megpattanós lövése talált utat Slakta Balázs kapujába, ezzel pedig a végeredmény is kialakult.

"Örülök, hogy megszereztük a három pontot, azt gondolom, hogy magabiztos, jó játékkal megérdemeltük az újabb sikert. Megvoltak a lehetőségeink, hogy még több gólt szerezzünk, de most ez így alakult.

- nyilatkozta Kuttor Attila, a hazaiak mestere a lefújás után.

Továbbra sem megy a Lokinak

A válogatott szünet előtt a Debrecen hazai pályán kapott hatalmas pofont a Fraditól (1-6), ezúttal Kisvárdán javíthatott volna Herczeg András csapata. Nem sikerült, a Várda ugyanis egy pontrúgásnak köszönhetően otthon tartotta a három pontot

- Grozav beívelésére Kravcsenko érkezett remekül.

"Többgólos mérkőzésre számítottam, de jó ez így is" - kezdte értékelését Dajka László, a hazaiak edzője. "Nem volt könnyű mérkőzés, nagyon megdolgoztunk a sikerért. Taktikus meccs volt, hol a Debrecen birtokolta többet a labdát, hol mi, talán nekünk voltak a nagyobb helyzeteink,

Herczeg András, a Debrecen trénere úgy fogalmazott, hogy ha továbbra is így állnak hozzá a játékosok a munkához, annak hamarosan meglesz az eredménye. „Bízom benne, hogy előbb-utóbb a javunkra fordul a játék, hiszen nem nagyon játszanak le bennünket. Sajnos most ilyen szériában vagyunk, ez közhely, ilyenkor ezt szokták mondani, de én is ezt mondom.

Előbb-utóbb csak kilábalunk ebből, bízom benne, hogy visszajönnek a sérültjeink és a hiányzóink, az nagy erőt fog tudni adni a csapatnak."

OTP Bank Liga, 13. forduló:
Ferencvárosi TC-ZTE FC 3-2 (3-1)
Budapest Honvéd-Paksi FC 2-1 (0-0)
MOL Fehérvár FC-Puskás Akadémia FC 1-3 (0-2)
Mezőkövesd Zsóry FC-Kaposvári Rákóczi FC 2-0 (1-0)
Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 1-0 (1-0)
Újpest FC-Diósgyőri VTK 0-2 (0-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista