Vágólapra másolva!
Kedden este héttől két mérkőzést rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkör 5. fordulójában. A török Galatasaray 1-1-es döntetlent játszott a belga a Club Brugge-zsel Isztambulban, ezzel pedig biztossá vált a Real Madrid továbbjutása az A csoportban. A D csoportban a 100. Bajnokok Ligája mérkőzésén szereplő német Bayer Leverkusen a szezon egyik legviccesebb öngóljának is köszönhetően 2-0-ra nyert az orosz Lokomotiv Moszkva otthonában. 

Az A csoportban a belga csapatnak matematikailag még volt esélye a továbbjutásra, bár igen csekély. Egy esetleges győzelemmel a Club Brugge két pontra megközelíthette volna a Real Madridot, amely ha kikapna a Paris Saint-Germaintől, akkor az utolsó fordulóban Belgiumban kellene kiharcolnia a továbbjutást.

A Galata kezdte jobban a meccset, a 2. percben Omer Bayram szabadrúgását Simon Mignolet tornázta ki a bal alsó sarokból. A 11. percben gyönyörű góllal szereztek vezetést a törökök. Bayram balról belőtt labdáját Adem Buyuk a kapunak háttal felpörgette, és közelről a hálóba lőtt.

Ez volt a Galatasaray első gólja a Bajnokok Ligája idei szezonjában.

A folytatásban feljöttek a belgák, és a 36. percben könnyen egyenlíthettek volna. Egy jobbról belőtt labdára Lois Openda érkezett középen, a 10 méteres lövését azonban Fernando Muslera kitenyerelte a kapu bal oldalából.

A második félidő elején szinte azonnal egyenlíthetett volna a Club Brugge.

Emmanuel Dennis került helyzetbe, de a közeli lövése elakadt a kivetődő Muslera karjában.

Az uruguayi kapus volt a Galata egyik legjobbja Forrás: Anadolu Agency/Ercin Top

A 70. percben eldönthették volna a meccset a törökök. Egy szélről belőtt labdára Adem Buyuk érkezett a hosszú oldalon, estében lőtt, de a labda néhány centivel elkerülte a kaput.

A 80. percben majdnem egyenlítettek a belgák.

Egy eladott labda után David Okereke került ziccerbe, belsővel eltekerte a labdát a kivetődő Muslera mellett, de a lövése elkerülte a kaput.

Az utolsó bő tíz percben a Club Brugge játékosai mindent megtettek az egyenlítésért, és a 92. percben be is találtak. Egy szép megindulás végén Krepin Diatta 18 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

Az egyenlítő gól után kettős emberhátrányba kerültek a belgák, ugyanis a gólszerző mezlevételért megkapta a második sárga kapját, akárcsak Clinton Mukon, aki örömködés közben összetörte a szögletszázlót, amiért ő is megkapta a második sárga lapját.

Ezzel az eredménnyel matematikailag biztossá vált, hogy a PSG elleni rangadó eredményétől függetlenül Real Madrid továbbjutott az A csoportból.

Bajnokok Ligája, 5. forduló
A csoport
Galatasaray (török) - Club Brugge (belga) 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Buyuk (11.), ill. Diatta (90+2.)
Kiállítva: Diatta (90+2.), Mukon (90+2.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

A D csoportban a 10 pontos Juventus már továbbjutott, míg a 7 pontos Atlético Madrid magabiztosan tartja a második helyét. A Lokomotiv Moszkva-Bayer Leverkusen meccs tétje az volt, hogy a győztes életben tartja a csekély továbbjutási esélyeit.

Az oroszok kezdték jobban a mérkőzést, Alekszej Mirancsuk a 7. percben meg is szerezte a vezetést, de az angol Michael Oliver játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

A Lokomotív Moszkva talán az idei BL-szezon legviccesebb öngólját hozta össze Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A 11. percben újabb gólt lőttek az oroszok, a dolog szépséghibája viszont az volt, hogy a saját kapujukba. Egy baloldali szöglet után kavarodás alakult ki a moszkvai kapu előtt, a tisztázni igyekvő Eder azonban a saját védőjére, Rifat Zhemaletdinovra rúgta a labdát, akiről egyenesen visszapattant a kapuba.

A Leverkusen az első félidő végén növelhette volna az előnyét, de Moussa Diaby jobb alsó sarokba tartó lövését Guilherme védeni tudta.

A második félidő elején gyönyörű gólt lőtt a Leverkusen.

Az 54. percben Aranguiz védők mögé beemelt labdáját Sven Bender 11 méterről, kapásból a bal felső sarokba bombázta.

A német válogatott középpályás pályafutása első gólját lőtte az európai kupaporondon.

A folytatásban a Lokomotív Moszkva hajtott a szépítésért. A 2016-os Eb-döntőn győztes gólt lövő Édernek volt egy helyzete a 74. percben, de a Leverkusen kapusa, Lukas Hradecky bravúrral védett. Az utolsó bő negyedórában az oroszok már nem tudtak komoly helyzeteket kialakítani, így az eredmény már nem változott.

Győzelmével a Leverkusen életben tartotta továbbjutási reményeit, de az utolsó fordulóban le kellene győznie a Juventust, a csoport második helyén álló Atlético Madridnak pedig hazai pályán kéne botlania a már kiesett Lokomotív Moszkva ellen.

Egyikre sincs túl sok esély.

Bajnokok Ligája, 5. forduló
D csoport
Lokomotiv Moszkva (orosz) - Bayer Leverkusen (német) 0-2 (0-1)
Gólszerző: Zhemaletdinovra (11.), Bender (54.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY